1-го вересня набула чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Це означає, що тепер її положення обов’язкові до виконання. Одним із них є ст. 181, яка закріплює за роботодавцем майнові права на комп’ютерну програму, якщо вона створена найманим працівником на виконання своїх трудових обов’язків або відповідно до вказівок роботодавця, якщо інше не передбачено контрактом. Наразі це суперечить статті 429 Цивільного кодексу України, яка встановлює, що такі майнові права належать не лише работодавцю, а й працівнику, який створив цю програму.

До набуття Угодою чинності, майнові права на програму належали і працівнику, і работодавцю

Раніше українські ІТ-компанії були вимушені укладати з кожним співробітником окремий договір про те, що майнові права на результати його роботи належать самим компаніям. Проте самого такого договору недостатньо. Необхідно також довести — і у цьому полягає вся складність, — що конкретний код був розроблений співробітником саме у зв’язку з виконанням трудового договору. Через це співробітники часто оскаржували права замовників та работодавців на програму.

Угода закріплює майнові права на програму за роботодавцем

Тепер же, коли набула чинності ст. 181 Угоди, всі права на розроблену працівником програму з самого початку належать роботодавцеві. Якщо робітник захоче їх оскаржити, він має довести, що розробив її не в рамках своїх трудових обов’язків. В дійсності ж це означає, що якщо робітник захоче залишити права на програму собі, вже він має укласти з роботодавцем договір про це.

Перехід прав до роботодавця на інтелектуальну власність, створену за цивільним договором, варто прописувати окремо

Таким чином, ст. 181 Угоди захистить тих роботодавців, у яких програміст оформлений офіційно. Однак в Україні більшість роботодавців співпрацюють із програмістами як з фізичними особами-підприємствами — не за трудовим, а за цивільним договором (підряду, надання послуг, про створення та передачу об’єкту інтелектуальної власності). Через це в більшості українських підприємств все одно виникатимуть суперечки щодо того, кому належать майнові права на комп’ютерну програму. Підвищити шанси на захист своїх прав роботодавець може, встановивши в договорі із виконавцем, що права на програму та її складові належать і будуть належати йому.

Стаття 181 Угоди про асоціацію нарешті усуває нісенітницю українського законодавства про спільне володіння робітника та роботодавця майновими правами на комп’ютерну програму. Останнім тепер не доведеться обов’язково укладати додаткові договори для захисту своїх прав. Проте це не стосується тих, хто працює із фрілансерами, — їм, як і раніше, треба окремо зазначати в договорі про те, кому належать майнові права.