Ситуація на ринку рослинних олій в інфографіці

21 груд. 2016

Виробництво головних олійних культур в світі за останні 15 років збільшилось удвічі, але все рівно не в змозі задовольнити існуючий попит. Це стало результатом  глобального тренду: збільшення населення у поєднанні з ростом доходів тягне за собою загальний ріст потреб в продуктах харчування, у тому числі і в рослинних оліях.

Найбільшим попитом серед олійних культур у світі користуються плоди пальми та соєві боби

Пальмова олія знаходить застосування в косметології, фармацевтиці, харчовій промисловості. Основні виробники пальмової олії — Індонезія та Малайзія, причому 75 % продукту іде на експорт. Серед найбільших імпортерів пальмової олії — Китай та Індія. Китай змушений закуповувати майже третю частину від свого загального попиту в рослинних оліях, а це 27 млн тонн. Пальмова олія становить 2/3 цього об'єму.

В свою чергу соя є важливим компонентом харчування вегетаріанців, джерелом повноцінного білка, а ще кормом для худоби та домашньої птиці. Найбільше соєвих бобів виробляється у країнах Південної Америки, а саме в Бразилії та Аргентині. Враховуючи зростаючий попит на білкову продукцію рослинного походження, особливо у країнах Азії, значення сої у майбутньому важко переоцінити.

Соняшник знаходиться на 4-му місці серед олійних культур за масштабами виробництва: в 2015 році було вироблено 15 млн тонн, причому більш ніж половину цього об'єму було відправлено на експорт. Україна вже зараз є найбільшим виробником соняшнику і головним експортером соняшникової олії, а її потенціал залишається дуже високим. 

Високоолеїнові сорти соняшника та ріпака як замінник оливкової олії

Високоолеїнові олії є більш стійкими до окислення. Завдяки популяризації здорового способу життя в країнах ЄС та Північної Америки, попит на соняшникову та ріпакову олію з високим вмістом олеїну стрімко зростає. Їх розглядають як більш дешевий замінник оливкової олії і використовують в найбільших мережах фаст-фудів, а також у приготуванні снеків, швидких сніданків та маргаринів.

Структура використання рослинних олій у країнах ЕС

В харчовій промисловості найбільш вживаними є соняшникова, ріпакова та оливкова олії. Частка ж пальмової олії за останні 5 років зменшилась на 20 %, в основному за рахунок зниження рівня її споживання в таких країнах, як Великобританія, Данія, Франція і Нідерланди. Серед основних причин — турбота про здоров'я та про довкілля: збільшення плантацій пальмових дерев негативно впливає на існуюче різноманіття флори та фауни у регіонах їх вирощування. 
В інших секторах промисловості найбільшу частку займає ріпакова олія, адже Європа є найбільшим виробником і споживачем біодизелю.  

Більше цікавої інформації дивіться в нашій інфографіці.   



 


Пов'язані новини



Подпишитесь на наши публикации
И еженедельно получайте идеи для развития Вашего бизнеса


« назад