Питання підвищення конкурентоспроможності української продукції на світовому ринку турбує багатьох аграріїв. Одне з можливих рішень — розвиток кооперативного руху.
Кооператив є підприємством корпоративного типу, члени якого об`єднуються на добровільній основі для ведення спільного поділу доходів та ризиків. Об`єднання невеликих виробників у кооперативи допоможе їм консолідувати зусилля та ресурси, додасть ваги при лобіюванні потрібних для розвитку галузі законів. 
Кооперативи є потужним методом розвитку та підтримки сільгоспгалузі в багатьох країнах світу
В глобальному масштабі до кооперації наразі залучено майже 1 млрд людей – фактично, це кожний сьомий мешканець планети. Членами Міжнародного кооперативного альянсу є 292 організації з 95 країн світу. Загальний оборот кооперативних підприємств становить $2,2 трлн, а ще вони є роботодавцями для більш ніж 250 млн людей. 
Доля кооперації в збуті сільськогосподарської продукції в Японії складає 90 %. У Канаді 40 % населення мають членство мінімум в одному кооперативі. А у Новій Зеландії кооперативи виробляють 95 %  усієї молочної продукції. Що стосується європейських країн, то, наприклад, аграрні кооперативи Франції мають другу найбільшу в світі систему банківських і кредитних установ — Credit Agricole. Важливу роль відіграє кооперація в усіх скандинавських країнах та Нідерландах.

Аграрні кооперативи не є новиною для України, адже існували на території нашої країни ще сторіччя тому

Першим кооперативним утворенням в Україні було харківське Споживче товариство, започатковане у 1864 році. В березні 2017 року Центральна Рада ухвалила закон «Про кооперацію», згідно з яким створювалась нова правова основа для діяльності кооператорів, а вже в  травні в Києві відбувся перший Український кооперативний з’їзд. Рік потому на території України працювали понад 22 тис кооперативних товариств, в цій сфері було задіяно більш ніж 11,6 млн осіб. Занепад кооперативів в Україні стався з приходом до влади більшовиків.

Відношенням держава-кооперативи потрібна зміна вектору
Прийняття закону «Про кооперацію» у 2003 році стало початком відновлення кооперативного руху. Вже через рік в країні налічувалось більше тисячі агрокооперативів, однак сьогодні їх працює не більше 500.
Причину невеликої кількості кооперативів в Україні визначив президент Українського кооперативного Альянсу Зиновій Свереда. В своєму виступі на «ІнтерАгроДебатах», що відбулися в листопаді минулого року, він  підкреслив, що за роки незалежності не було побудовано сприятливої атмосфери кооперації. Всі державні програми з підтримки кооперативів були невдалими, тож уряду потрібно змінити вектор дій. 
На даний момент відродженням та розвитком кооперативів займаються, в основному, громадські організації. Наприклад, в Україні діє Перший національний аграрний кооператив, який об’єднав понад 25 тис. селян і активістів сільських територіальних громад. Вони беруть участь у програмах розвитку рослинництва, тваринництва, заготівлі сільгосппродуктів і сировини, торгівлі сільгосптоварами в селах та містах.
Підтримку кооперативному руху надає благодійний фонд «Зміцнення громад», який займається реалізацією різноманітних програм соціального розвитку. Представники фонду популяризують концепцію кооперації, роз`яснюючи її переваги селянам. 
Український кооперативний Альянс є асоціацією кооператорів, організацій та фізичних осіб, які розвивають ідеї і принципи кооперативного руху, спираючись на вітчизняний і міжнародний досвід.
Допомога з-за океану: Канада готова підтримати кооперативний рух в Україні
В українських кооператорів є привід для оптимізму: в 2016 році нашу країну відвідав заступник директора Канадського кооперативного об’єднання Socodevi Ален Пруф. Метою його візиту була зустріч з представниками Міністерства аграрної політики та продовольства України. Сторони обговорювали шляхи вдосконалення існуючої нормативно-правової бази, яка регулює кооперативні відносини в сільському господарстві України. Також канадський представник гарантував підтримку розвитку кооперації та сімейного фермерства в Україні з боку уряду Канади.
Розвиток кооперативного руху в Україні міг би стати рушійною силою якісних змін не тільки в аграрному секторі, а й в країні в цілому. Але для цього потрібні об’єднані зусилля селян, громадських організацій та представників влади. Профільні закони потребують оновлення, а сама ідея кооперації — більшого висвітлення та обговорення.