Дізнайтеся, як виділитись на зростаючому ринку “зеленої” продукції та чим, крім розведення корів і виробництва зернових, може зайнятись екоаграрій.
Ринок органічної продукції в Україні зростає: у 2016 його річний обіг додав 17 % і досяг 20 млн євро. Збільшилась і кількість екопідприємств — їх вже близько 210. Більшість органічних аграрних компаній спеціалізується на вирощуванні зернових і молочному тваринництві. Але є оригінали, що обирають інші ніші: пропонуємо 7 перспективних ідей для фермерів на прикладах конкретних підприємств. 
1. Виробництво натуральних соків
Пакетовані соки проходять довгий шлях виробництва: віджимання, створення концентрату, його подальше розчинення і т. д. Користі від такого соку набагато менше, ніж від натурального, і багатьом споживачам це відомо. Bласники сімейного бізнесу ТМ «Сади Прикарпаття» збагнули існуючі потреби і запропонували натуральний продукт без води, цукру та барвників.
  
На підприємстві не купують технічних фруктів, культурні сорти вирощує сама компанія. Основою виробництва є екологічно-чисте яблуко. ТМ «Сади Прикарпаття» пропонує як просто яблуневий сік, так і мікси цього фрукту з грушою, гарбузом, селерою та аронією.
На виробництві застосовується технологія холодного віджиму. Далі сік пастеризують, доводячи його до температури 82 градуси. Це, на відміну від кип’ятіння, дозволяє зберегти більше поживних речовин. Кінцевий продукт пакують у скляну тару. Вибір на користь скла є чудовим маркетинговим ходом: таким чином виробник демонструє, що піклується не лише про якість соку, а й про довкілля.
2. Виготовлення фіто-чаїв
Для створення бізнесу, основою якого є лікарські рослини, не обов’язково навіть мати земельну ділянку: трави можна збирати або закуповувати. Це стосується також ягід і грибів. Карпатські ліси – ідеальне місце для створення такого  стартапу. Подібними міркуваннями послуговуються в кооперативі «Чиста флора», що розташований на Івано-Франківщині.
Підприємством займається збором і сортуванням лікарських рослин, грибів та ягід. Крім цього «Чиста флора» виготовляє натуральні джеми та варення.
3. Вирощування овочів для борщового набору
Цибуля, картопля, морква, капуста, буряк є традиційними овочами для нашої країни, тому попит на них стабільний. У бізнесі з продажу цих культур цікавим є досвід підприємства «Green Team», яке стартувало зі складування, зберігання, фасування і реалізації овочів. Зараз «Green Team» має 500 га орендованих земель, де займається ще й вирощуванням власних культур. У планах компанії — розширення площі земельних ділянок до 1200 га, а також збільшення торгового ряду за рахунок спаржі та інших екзотичних овочів, що стають популярними в Україні.
Підприємство сертифіковане програмою GlobalG.A.P., що гарантує безпеку харчових продуктів. Однак це не означає, що «Green Team» займається постачанням саме органічних культур. Більше того — у нашій країні немає жодної екоферми, яка б повністю спеціалізувалась на вирощуванні овочів для борщового набору. Отож, ця ніша органічного ринку вільна.
4. Виробництво oрганічних яєць 
Це бізнес для тих, хто не боїться труднощів. Адже  виробництво органічного курячого яйця — один з найскладніших процесів у сільському господарстві. Птахи мають вільно гуляти на свіжому повітрі та харчуватись виключно натуральними кормами: використання антибіотиків і синтетичних препаратів категорично забороненo. Продуктивність курячих екоферм вчетверо менша, ніж у звичайних, але ціна органічних яєць виправдовує витрати в кількісному співвідношенні.
Одним з перших українських підприємств, що отримало сертифікат на виробництво екологічно чистих яєць, стала компанія «Лелека – 92», яка вже десять років постачає на вітчизняний ринок органічнi курячi яйця.
5. Розведення риби та добування ікри
В Україні є лише одне підприємство, що має сертифікат «органік» у аквакультурі — це компанія «Садовський став» на Донеччині. Тут займаються розведенням осетрових, коропа, щуки, сома, товстолоба, раків, а також виготовляють чорну ікру.
У зв’язку з окупацією Криму, обсяги національної заготівлі риби зменшились майже втричі: від 216,4 тис. тон у 2013 до 78,49 тис. тон у 2016 році. Варто зазначити, що імпорт лише мороженої риби в минулому році склав 207 тис. тон. Ці факти свідчать про сприятливі умови для започаткування рибного бізнесу в нашій країні.
6. Видобуток органічного меду
Наша країна є одним із найбільших у світі експортерів продуктів бджільництва. Зрозуміло, що конкуренція в цій галузі висока. Але пасік, де виготовляють органічний мед — одиниці.
Від звичайного такий мед відрізняється тим, що продукується дикими бджолами, які живуть в мінімально змінених промисловим виробництвом районах. У комах забирають лише 25 % виробленого меду, лишаючи їм решту. Також бджіл не травмують сезонним транспортуванням.
З огляду на світову проблему поступового зникнення медоносних бджіл, таке дбайливе ставлення до комах — майбутнє бджільництва. Тренд «Врятуємо бджіл – врятуємо світ» вже кілька років пропагує розташоване на Полтавщині підприємство «ГогольМед».
7. Виробництво продуктів для вегетаріанців
Вегетаріанці, сироїди, вегани — ще років 15 тому мало хто в нашій країні чув такі слова. Зараз ці гастрономічні течії набувають все більшої популярності: відкриваються спеціалізовані магазини, ресторани і навіть ферми.
Кілька років тому Ілля Третніков та Оксана Тимченко переїхали iз столиці в маленьке село на Черкащині, не маючи навіть грошей на оренду землі. Спочатку жили у занедбаному сільському будинку з земельною ділянкою в 75 соток, де почали вирощувати органічні продукти для сироїдів. Вже за рік мали капітал для купівлі всього обійстя. Основна спеціалізація господарства— сушені овочі, фрукти, трави та спеції. Їх готують за низьких температур, до 40 градусів Цельсія, зберігаючи таким чином усі поживні якості.
Зараз органічне підприємство щоліта відвідують туристи з різних країн. Переважно це волонтери, яким цікаве життя у сільській місцевості. Вони допомагають господарям збирати урожай. Ця маленька екоферма може бути прикладом для ентузіастів, що хочуть почати органічний бізнес без стартового капіталу.
В статті наведено лише кілька оригінальних ідей для стартапу в сфері органічного землеробства. Є ще багато варіантів — від сироварні до страусової ферми. Але описані в публікації проекти демонструють, що почати органічний бізнес можливо навіть з мінімумом ресурсів.