Робота будь-якого підприємства складається з безлічі процесів. Передавши контроль за виконання частини з них “розумній” електроніці, можна зменшити витрати та збільшити прибуток.
Продовжуючи тему інновацій в сільському господарстві, пропонуємо ваші увазі українські технології, які допоможуть збільшити ефективність роботи господарств навіть без великих грошових інвестицій.
Полуничні ферми можна збудувати на ділянці будь-якого розміру
Полуниця, без перебільшення, є королевою ягід. В зв’язку зі значним збільшенням в останні роки об’ємів експорту цієї ягоди, спостерігається справжній бум її вирощування. Правда, польові врожаї часто потерпають від сильних дощів — полуниця стає водянистою, швидко псується. Рішенням цієї проблеми для невеликих господарств може стати технологія вирощування полуниці з автоматизованим управлінням системи поливу та удобрення від компанії UABERRY. Дані щодо оточуючого середовища — температура, вологість, рівень освітлення та щодо стану рослин щодня заносяться в базу на сервері. Це дозволяє  фермерам управляти процесом вирощування більш ефективно, впливаючи на кількість та якість врожаю. За допомогою мобільного додатку керувати фермою зможе навіть людина без аграрної освіти. Також компанія пропонує готові міні-ферми для вирощування полуниці, які складаються з металоконструкції та накриття. Ширина конструкції складає один метр, а довжина регулюється за бажанням замовника.  
Датчик “Рибний буй” стане незамінним помічником для рибних господарств та екологів
Вирощувати рибу вигідно — попит на неї в Україні та світі зростає. Спростити процес розведення риби допоможе “розумний” буй, який використовується для дослідження мікроклімату ставків та інших водойм. З його допомогою можна виміряти температуру води та її хімічні показники. Ці дані дають змогу визначити оптимальний час для годівлі риби, а ще — запобігти забрудненню водойм. Отримана з буя інформація передається на мобільний телефон, тож спостерігати за динамікою показників та приймати рішення можна на відстані. Аналоги такого буя вже існують за кордоном, але ціна їх зазвичай значно вища. 
 Перевірити якість харчових продуктів можна за 20 хвилин, без лабораторних досліджень та залучення фахівців
Гаджет-лабораторія BioSens пропонує експрес-діагностику продуктів харчування на наявність в них токсинів. Все, що потрібно – підключити пристрій з біосенсором до мобільного телефону через канал блутус, нанести продукт в рідкому вигляді на чутливу поверхню біосенсору та зачекати 15 хвилин. Результати аналізу можна буде побачити на екрані мобільного. Експрес-діагностику можна проводити не тільки вдома для перевірки якості їжі чи питної води. Вона є актуальною в агрономічних дослідженнях, може використовуватися для аналізу вмісту мікотоксинів в кормах та у зерні на елеваторах. Вартість такої діагностики нижча, ніж в існуючих аналогічних методів.
А ще за допомогою сенсорів можна управляти мікрокліматом
Проект WattCMS надає клієнтам можливість контролювати умови зберігання та транспортування продукції за допомогою безпровідних датчиків. Зібрана інформація зберігається в хмарних сервісах і є доступною в будь-якій точці світу. Інноваційні технології дозволяють керувати мікрокліматом, підбираючи оптимальні показники під конкретну задачу, наприклад, під умови інкубатора. Завдяки своїй автономності й низькому рівню споживання електрики, сенсори зменшують вартість монтажу та подальшого обслуговування системи.  

Рішення для теплиць, яке дозволить прискорити ріст рослин та збільшить їх продуктивність
Вуглекислий газ потрібен рослина для росту. Завдяки датчику визначення концентрації CO2 в повітрі EnviSensor від компанії Envi Logic, можна збільшити концентрацію цього газу в теплицях в темну пору доби. Крім того, датчик можна налаштувати для вимірювання концентрації у повітрі практично будь-яких газів. Ці датчики дуже чутливі та набагато дешевші закордонних аналогів.
Інновації в агробізнесі потрібні не тільки для збільшувати ефективності та продуктивності. Використовуючи мобільні технології та методи обробки великих масивів даних, сучасний фермер здатен відслідковувати та контролювати все, що відбувається в його господарстві, навіть на відстані. Це надає мобільності та допомагає економити головний життєвий ресурс — час.