Українське тваринництво: проблем більше ніж досягнень

14 квіт. 2017

Про успіхи в українському тваринництві чути рідко: галузь майже самотужки долає наслідки втрати основних ринків збуту та інфекційних хвороб тварин. Але є і позитив: Україна посилює позиції на світовому ринку курятини.

Агро-промисловий комплекс – найпотужніша галузь української економіки. У структурі ВВП він займає 10%, а експорт сільськогосподарської продукції у 2016 році склав 40,7% загальних продажів за кордон. Однак подібне зростання галузі зумовлене екстенсивними методами господарювання — виснаженням земель, відсутністю сівозмін тощо. Така ситуація в перспективі може призвести до вичерпування ресурсу господарських земель. Поки що ж рослинництво нарощує обсяги, в той час як вітчизняне м'ясо-молочне виробництво переживає стагнацію. Спробуємо з’ясувати, що заважає розвитку вітчизняного тваринництва.

Молоко: поголів’я зменшується, посередники нарощують прибутки

Заводи-переробники молочної сировини знизили закупівельні ціни ще наприкінці січня: в середньому 1 грн/кг. В той час як на роздрібному ринку спостерігається протилежна ситуація: вартість кілограма молока в магазинах збільшилась десь на 70 копійок, масло подорожчало на 10 гривень, а сир — на сім. Така ситуація може призвести до зменшення об’ємів продажів і подальшого занепаду галузі. Переробні підприємства, які не отримають дотацій ще принаймні до травня, будуть змушені нести додаткові втрати: збільшення споживчої ціни призведе до зниження кількості замовлень. Сплата ПДВ у повному обсязі та відсутність дотацій для молокозаводів означатиме роботу «в мінус».

Минулого року промислове виробництво молока зросло на 1,2%, але приватні господарства скоротили об’єми на 4,2% Враховуючи, що населення виготовляє 74% усього молока в Україні,  у підсумку отримали спад. Переробники звинувачують у падінні ринку роздрібні мережі, а безпосередні виробники сировини кажуть про змову переробників. У такій ситуації потрібен конструктивний полілог між державою, фермерами, молокозаводами та представниками роздрібної торгівлі. А поки що кожна з ланок молочного ринку змушена вирішувати проблеми самостійно. Хоча останнім часом серед вітчизняних фермерів набирає популярності кооперативний рух, який може стати рушійною силою якісних змін в аграрному секторі.

Спостерігаються в молочній галузі і позитивні тенденції — наприклад, підвищення якості продукції. Зросли як об’єми молока вищого ґатунку — до 36,4%, так і продукція екстракласу, яка досягла показника 13,8% (267 тис. тонн) від загального обсягу.

Ще одним «плюсом» став прихід на український ринок компанії AltaGenetics, яка є лідером в області генетики великої рогатої худоби.

М'ясо: курятина витісняє з раціону українців свинину та яловичину 

Кількість корів в Україні зменшується — за останні дванадцять років наша країна втратила 47% поголів’я великої рогатої худоби. Фермерам невигідно їх вирощувати, особливо м’ясні породи. Держава ж, замість того, щоб допомагати, ускладнює життя тваринникам: дотації на 2017 рік не здатні компенсувати втрати, які отримає галузь в результаті відміни спецрежиму оподаткування. Крім того вітчизняним виробникам м’яса важко конкурувати з порівняно недорогою польською і данською телятиною.

Зі свининою ситуація взагалі катастрофічна: великі обсяги поголів’я знищують через спалахи африканської чуми. З 2007 року в Україні кількість свиней скоротилась на 17%. До знищення поголів’я додається й негативна тенденція заборони експорту вітчизняної свинини до кількох країн, які в минулому були великими імпортерами нашої продукції. Це стосується Білорусі, Молдови, Румунії, Росії та Вірменії. За минулий рік Україна зменшила обсяги експорту свинини у 8,5 разів. У грошовому еквіваленті тваринники отримали $5,1 млн, а це в десять разів менше за 2015 рік — тоді Україна продала за кордон свинини на $54,6 млн.

На фоні стрімкого поширення АЧС виникають навіть конспірологічні версії: від вигоди монополістів і боротьби на внутрішньому ринку до біологічної зброї. Вирощування свиней для невеликих фермерств перетворилося на ризиковану справу. Наприклад на Вінниччині в результаті помилки ветеринарів було знищено 30 здорових тварин, а власники міні-ферми понесли збитків на суму 60 тис. грн. Відчувають наслідки АЧС і продавці м’яса: у Запоріжжі взимку проходили протести торговців через 40-денний карантин і заборону продажу свинини на ринках. Такі заходи були введені після виявлення на території міста хворої тварини. Торговці вимагали рівні умови для всіх учасників регіонального ринку і змогли добитися поступок.http://usba.com.ua/novini/asoc-ac/startuvala-naukovo-praktichna-programa-2.html

Що стосується виробництва курятини, то це єдина галузь вітчизняного тваринництва, де спостерігається зростання. Для порівняння: у минулому році українські тваринники продали 295 тис. тонн яловичини, 621 тис. тонн свинини і 1,2 млн тонн курятини. Експорт курячого м’яса у 2016 зріс на 33%. Хоча минулий рік приніс деякі проблеми і цій галузі: у трьох областях (Чернівецька, Херсонська, Одеська) було зафіксовано спалахи пташиного грипу. Через це імпорт українських курей в ЄС деякий час був під забороною. Потім Держпродспоживслужбі вдалося домовитись про застосування принципу районування і повну заборону було знято. До того ж через скандал з Бразилією, яка є одним з найбільших постачальників м’яса в світі, українські виробники курятини мають можливість розширити свою нішу на світовому ринку і значно збільшити об’єми експорту.

Із трьох головних галузей тваринництва в Україні розвивається лише одна – виробництво курятини. На ринку яловичини, молока і свинини вже більше десяти років спостерігаються негативні тенденції. Проблем фермерам і переробникам додають скасування спецрежиму оподаткування, монополізм, хвороби тварин. Для подолання негативної динаміки тваринники мають об’єднуватись у кооперативи і спілки задля ефективного захисту своїх інтересів. Також варто попрацювати над розробкою методів подолання африканської чуми свиней. Перші кроки у цьому напрямку вже зроблено — стартувала Науково-практична програма-2017 щодо боротьби з АЧС в Україні.


 


Пов'язані новини



Подпишитесь на наши публикации
И еженедельно получайте идеи для развития Вашего бизнеса


« назад