Вони допомагають збільшити продуктивність урожаю, висаджують ліси, навчаються знаходити міни та рятують життя.
Залучення значних інвестицій, послаблення регулювання експлуатації дронів на законодавчому рівні та розробка інноваційних технологій призвели до справжнього буму використання безпілотних апаратів. Перелік задач, де їм можна знайти застосування, безмежний: починаючи від картографії та моніторингу кордонів і закінчуючи доставкою гуманітарної допомоги у важкодоступні регіони. Розглянемо ті напрямки, де використання дронів є найбільш ефективним.

Галузь сільського господарства та лісництва отримує найбільше зисків, використовуючи безпілотні апарати на усіх етапах вирощування рослин:
  • Аналіз ґрунтів: точна тривимірна карта, створена на базі зібраних даних, стане незамінною при плануванні посівів. А після висадки рослин аналіз ґрунту допоможе розробити схему зрошення та внесення добрив.
  • Висадка рослин: система, розроблена BioCarbon Engineerin, допоможе висаджувати великі лісові масиви набагато швидше та ефективніше. Технологія полягає в тому, що дрони будуть вистрілювати капсулами з вже пророщеним насінням та живильними речовинами прямо в ґрунт. І хоча кожна четверта рослина не приживається, загалом витрати зменшуються на 85%.  
  • Обприскування рослин хімікатами: новітні технології дозволяють виміряти точну дозу необхідної речовини і, на основі аналізу вологості ґрунту, розрахувати потрібний час. Результат: підвищення ефективності обприскування водночас зі зменшенням кількості хімічних речовин, що проникають у ґрунтові води.
  • Контроль за врожаєм: аграрії, які обробляють великі площі землі, знають наскільки важким є постійний моніторинг стану посівів. Раніше використовували супутникові зйомки, але вони мали ряд недоліків: фотографії потрібно замовляти наперед, якість знімків залежить від погодних умов і отримати їх можна лише один раз на день. Дрони ж забезпечують наявність серії знімків, близьких у часі, які показують актуальний стан рослин та існуючі проблеми.
  • Зрошування: дрони з мультиспектральними чи термальними датчиками здатні ідентифікувати зони, які потребують зрошення, та допомагають вирахувати вегетаційний індекс рослин: щільність посівів, схожість і ріст рослин, продуктивність угідь.
  • Моніторинг стану рослин: завдяки мультиспектральним знімкам зафіксувати симптоми бактеріальних чи грибкових захворювань рослин можна ще на ранніх стадіях. Це дозволить запобігти розповсюдженню хвороби та швидше й ефективніше проводити лікування. А ще з допомогою аерозйомки, виконаної в інфрачервоному діапазоні, винороби можуть контролювати достигання винограду.
Дрони вже почали виконувати функції кур’єрів та технічного персоналу аеропортів
Французький виробник літаків Airbus розпочав використовувати безпілотники для перевірки стану своїх комерційних літаків щодо наявності на них подряпин, вм’ятин та інших пошкоджень. Окрім підвищення рівня надійності візуального аналізу, це дозволить суттєво скоротити час простоювання літака. Адже інспекція за допомогою дронів займає всього 10-15 хвилин, а не 2 години, як раніше.
А у Швейцарії найближчим часом планується запуск програми доставки аналізів між двома лікарнями в кантоні Лугано. Програма реалізується зусиллями Swiss Post та виробника дронів компанії Matternet. Цього року було проведено біля 70 пробних запусків. А вже наступного року передача лабораторних зразків між клініками буде здійснюватися на щоденній основі.   
Іноді дрони виявляються єдиним способом забезпечити поставки їжі та ліків у важкодоступні райони
Більш ніж 2 млрд людей відчувають брак адекватного доступу до життєво необхідних медичних препаратів – в основному через складні географічні умови або проблеми з інфраструктурою. В таких умовах незамінним є Zip – маленький дрон, який було розроблено з використанням тих самих технологій, що і для комерційних літаків. Він може доставляти вакцини, ліки чи кров в будь-яку місцевість, долаючи 100 км на годину.
Windhorse Aerospace, виробник безпілотних апаратів POUNCER™,  займаються розробкою дронів, які будуть частково їстівними. Згідно із задумами, конструкція буде повністю розбірною, а неїстівні частини використовуватимуться як паливо. Загалом один дрон зможе переносити 50 кг їжі, води чи ліків у райони, що постраждали від стихійного лиха чи військових конфліктів. Ще одна перевага апарату – прогнозоване приземлення: випущені з літака чи катапультовані з землі, дрони можуть долати 40 км, досягаючи цілі із точністю 7 метрів, що є дуже важливим для доставки гуманітарної допомоги.
Дрони зможуть рятувати життя, знаходячи у землі нерозірвані міни
Щодня понад 70 людей вмирають чи отримують поранення у результаті вибуху мін, що знаходяться в землі. Як вказують дослідження, щоб знешкодити усі існуючі міни, потрібно більше 1000 років і близько $30 млрд. Але зараз британські науковці розробляють спеціальну технологію обробки зображень: це дозволить виявляти рослинні аномалії, спричинені хімічними речовинами, які просочуються з нерозірваних мін.
Дрони з легкістю виконують завдання, які раніше були надто затратними або здавалися взагалі неможливими. І це тільки початок: технології, пов’язані з безпілотними літальними апаратами, стають все більш довершеними та спеціалізованими. Тож можна сміливо прогнозувати: у нашому повсякденному житті дрони будуть відігравати все більш активну та багатогранну роль.