Незалежно від того, хто ми є та ким працюємо, існують речі, однаково важливі для кожного з нас: бажання бути щасливими, досягати успіху в різних сферах життя, найти своє покликання. Саме тому виступи, що стосуються цих питань, користуються особливою популярністю на TEDх.
Пропонуємо вашій увазі 9 презентацій, які допоможуть краще зрозуміти себе та значно поліпшити якість свого життя.
«Люди купують не продукт, а ідею, що стоїть за ним»
Це один із найпопулярніших виступів, який за 7 років набрав понад 32 млн переглядів. Доповідачем виступає Саймон Сінек — відомий мотиваційний спікер, консультант та автор бестселера «Почни з чому». І в книзі, і в презентації Сінек дає відповіді на питання, що вже багато років турбують підприємців усього світу: як створити продукт, який буде користуватися популярністю та мати гарний попит? Як втримати лояльність своїх покупців? Саймон пропонує усвідомити той факт, що намір придбати той чи інший продукт виникає не з питання «що купити?», а «чому мені це потрібно?». Перевагу отримують ті компанії, які чітко розуміють, що вони роблять, для кого й чому. Одним із кращих прикладів залишається Apple, який спонукає споживачів «думати інакше». Прихильники компанії купують продукти цього бренду завдяки ідеї, що дозволяє їм виділити себе серед інших.

2. Сила вразливості, Брене Браун

«Саме наша недосконалість робить нас унікальними»
Брене Браун — викладач Х`юстонського університету та письменниця, твори якої висвітлюють питання сорому, вразливості та вміння жити повноцінним життям. Дві її книги у 2013 році ввійшли до списку бестселерів за версією The New York Times. Виступ Брене на конференції TEDx Houston у 2013 році вже декілька років тримається в топ-10 кращих презентацій.
Тема виступу розкриває тему вразливості людей — адже всі ми боїмося показати свою неідеальність, соромимося відкрити світу таємницю: ми недостатньо розумні, вродливі, старанні чи сміливі. Соціум тисне на нас зображеннями довершених людей у журналах, фотографіями наших знайомих у соцмережах, що демонструють їх успіх тощо. Щоб повернути собі відчуття гідності та навчитися будувати стосунки з важливими людьми, потрібно віднайти в собі хоробрість бути недосконалим, перестати придушувати свої почуття чи звинувачувати інших. Тільки прийнявши себе справжніх, ми зможемо налагодити своє життя та виховати дітей, які знатимуть: незважаючи на свою неідеальність, вони гідні бути щасливими.
3. Щастя робить нас більш продуктивними, Шон Ейкор
«Відчуття щастя на 90 % залежить від нашого сприйняття навколишнього світу»
Здається, що це й так очевидно: задоволений працівник працює краще. Однак Шон Ейкор, який веде курс позитивної психології в Гарварді та називає себе «дослідником щастя», підвів під цей факт низку доказів. Він пропонує поміняти місцями причину та наслідок: вважається, що щастя треба заслужити старанною працею. Але може якраз навпаки — саме щастя допомагає бути більш продуктивним?
Ейкор вважає, що відчуття щастя генерується зсередини, в той час як зовнішні чинники — гроші, кар’єра, безпека чи слава, впливають на наше відчуття щастя лише на 10 %. У своїй книзі «Перевага бути щасливим» Ейкор наводить прості правила, які допоможуть покращити своє самопочуття. Серед них:

  • займатися спортом хоча б сім хвилин на день;
  • проводити на вулиці в погожий день мінімум 20 хвилин;
  • висипатися;
  • допомагати іншим людям;
  • щиро посміхатися;
  • навчитися бути вдячними.
«Успіх та задоволення вимірюються якістю наших стосунків із рідними та друзями»
Кому про це краще знати, ніж Роберту Волдінгеру — професору психіатрії Гарвардської медичної школи, який, крім того, є директором започаткованої в Університеті програми дослідження розвитку дорослих. Цей проект, що триває вже 75 років, є найдовшим з усіх відомих досліджень. На його базі сформувалася величезна база даних, до яких Волдінгер має повний доступ. Деякі з даних збігаються з тими, про які йшла мова у Ейкора: чинники, які прийнято вважати ознакою щастя, насправді такими не є. На його думку, тільки якість наших відносин із близькими та друзями може бути єдиним і найважливішим індикатором відчуття щастя.
У своєму виступі Роберт розповідає про 3 важливих уроки, отримані під час дослідження:

 – Людям потрібні гарні соціальні зв’язки, вони не пристосовані до самотності. Якщо людина ізольовані від інших проти своєї волі, то функціональність її мозку погіршується, а термін життя загалом коротший, ніж у людей, що мають стосунки.

 – Критично важливою є якість стосунків, а не їхня кількість. Здоров’я учасників дослідження, які перебували в невдалих шлюбах частіше було ще гіршим, ніж у розлучених чоловіків.
 – Довіра та відчуття підтримки — головне в стосунках. Впевненість у своєму партнері покращує роботу мозку та пам’ять.

5. Чому ви не досягнете кар’єрного успіху, Ларрі Сміт

«Виправдання тільки тягнуть вас донизу»
У своїй дотепній та досить різкій презентації Ларрі, що є не тільки професором економіки в Університеті Ватерлоо, але й талановитим спікером, ділиться зі слухачами своїм поглядом на те, чому дуже мало людей здатні побудувати вражаючу кар’єру. Він стверджує, що справа не у видатних розумових здібностях чи вміннях тих, хто зміг досягнути успіху. Просто хтось діє, а хтось постійно знаходить виправдання тому, чому навіть не пробує щось змінити.

6. Сила віри в самовдосконалення, Керол Двек

«Не зараз» — це ключова фраза, яка допомагає вирішувати проблеми»
Керол Двек є професором психології Стенфордського університету та автором книги «Mindset», що стала в діловому світі своєрідною енциклопедією мотивації. У своїх роботах Керол досліджує питання психології розвитку, соціальної та персональної психології, вивчає феномен самосвідомості. Тобто походження думок, які контролюють поведінку людини, їхню роль у створені мотивації й саморегуляції, та який вплив вони мають на спілкування з іншими людьми.
Керол розповідає про два підходи до вирішення дуже складних проблем. Перший — сказати «я не можу вирішити цю проблему», перестати пробувати й переключитися на щось інше. Другий — визнати, що «я ще не готовий вирішувати цю проблему» і відкласти її на той момент, коли у вас буде достатньо інформації, знання чи досвіду для її розв’язання. У другому випадку застосовано теорію, яку Керол називає «зростаючий тип мислення» і яка побудована на тому, що люди здатні постійно розширювати свої можливості до навчання та розв’язання проблем. Тож якщо ви не здатні вирішити проблему сьогодні, налаштуйте свою свідомість на програму «не зараз» і поступово працюйте над її розв’язанням.

7. Усередині мозку майстра прокрастинації, Тім Урбан

«Як не змарнувати своє життя»
Урбан є одним із найпопулярніших онлайн-авторів сьогодення: він веде блог WaitByWhy, де розмірковує на теми від проблеми прокрастинації до питання штучного інтелекту. Тім має мільйонну аудиторію та безліч шанувальників, серед яких Ілон Маск.
У своїй презентації, зробленій у цікавому гумористичному стилі, Урбан наводить дані, які ілюструють причини виникнення прокрастинації та способи подолання «внутрішньої мавпи миттєвого задоволення». На прикладі свого «календаря життя» Урбан демонструє, що життя не таке довге, як нам здається. І пояснив, що зволікаючи, ми втрачаємо набагато більше, ніж помічаємо. Він дає такі поради: жити поряд із людьми, яких ви любите, навчитися встановлювати пріоритети та намагатися витрачати час, усвідомлюючи його цінність.

8. 10 секретів успішного спілкування, Селеста Хідлі

«Головне в розмові — вміння слухати. І ми всі погано володіємо цією навичкою»
Популярна радіоведуча радить забути всі ті прийоми спілкування, яких нас навчали раніше: кивання, повторювання фраз співрозмовника, резюмування розмови тощо. Головною проблемою сучасного світу, на думку Селести, є брак вміння спілкуватися віч-на-віч. Адже комунікації, особливо серед молоді, зараз здебільшого відбуваються дистанційно. Щоб стати співрозмовником, з яким приємно спілкуватися, Хідлі радить навчитися слухати — уважно і зі щирою зацікавленістю, не «перетягуючи на себе ковдру» й не применшуючи чужого досвіду. Вміння слухати — це єдиний спосіб дійсно зрозуміти когось, однак натомість ми постійно відволікаємося або підбираємо свою відповідь.
Ще одна порада від Селести: не ускладнюйте свою розповідь непотрібними деталями, що не несуть важливої для співрозмовника інформації. Намагайтеся говорити щиро, чітко та стисло.

9. Чому не кожному потрібно шукати своє покликання, Емілі Вапнік
«Не всі люди народжені з якоюсь конкретною метою»

Якщо ви один із тих, хто ще не знайшов свого покликання в житті, знайте — це нормально. Насправді, думка що кожна людина має своє покликання, знайшовши яке вона віднайде своє місце в житті, є міфом. Так вважає кар’єрний консультант Емілі Вапнік. На її думку, ця теорія може бути коректною для «спеціалістів», тобто людей, які досягли значного успіху в тій чи іншій сфері. Інші ж люди є «мульти-потенціальними», тобто можуть достойно проявляти себе в багатьох напрямах діяльності. Тим більше, що інтереси людей із часом змінюються, як і тенденції на ринку праці.
Якщо вишукаєте мотивацію, натхнення, нові ідеї чи практичні поради щодо того, як змінити своє життя на краще, або просто цікавитесь, як розвивається світ навколо нас, ми дуже радимо додати ТЕДх у закладки. Це один із кращих ресурсів, який містить експертні погляди й думки на різноманітні актуальні теми. Переважна частина представлених відео триває всього 10 хвилин, а таку кількість часу може виділити навіть найзайнятіша людина.

За матеріалами Business Insider