Зв’язок між виробництвом рослинної олії та зникненням деяких видів тварин здається неочевидним. Однак він існує: чим більше пальмової олії споживає людство, тим менше тропічних лісів лишається  на планеті.
Як ми вже писали у попередній статті,найбільш вживаними у світі рослинними оліями є пальмова та соєва.
Пальмова олія міститься в багатьох видах продукції — від шоколаду до шампунів та кормів для домашніх тварин. Це пояснюється, в першу чергу, її низькою собівартістю, яка дозволяє виробникам збільшити рентабельність своїх продуктів. Очікується, що до 2030 року попит на пальмову олію зросте вдвічі, а до 2050-го — втричі. А це означає, що для плантацій пальмових дерев буде відводитися все більше й більше місця, переважно за рахунок тропічних лісів.
Згідно даним Всесвітнього фонду дикої природи, територія тропічних лісів щогодини зменшується на площу, яка дорівнює 300 футбольним полям. Це призводить до росту проблем, пов’язаних зі зміною клімату, зменшенням різноманіття видів рослин та тварин. Наприклад, вирубка тропічних лісів має катастрофічні наслідки для орангутанів — цей вид вже знаходиться на межі вимирання і може повністю зникнути за 5-10 років. Ситуація щодо суматранського тигра ще песимістичніша — екологи відводять їм лише 3 роки.
Індонезія, яка є одним з найбільших виробників пальмової олії, є третьою в світі за викидами парникового газу.  
В США, Аргентині та деяких країнах ЄС було введено маркування продукції з обов’язковим вказанням трансжирів, які входять до їх складу. Тобто якщо продукт містить пальмову олію, на етикетці повинно бути зображення пальми. Існують сайти, де можна знайти інформацію щодо вмісту пальмової олії в тій чи іншій продукції різних брендів.
Щодо соєвої та ріпакової олій, сировина для яких переважно вирощується в країнах Північної Америки, то вони зазвичай є ГМО-продукцією, що суттєво обмежує їх використання в багатьох країнах.
Оливкова олія коштує дорого і не в змозі повною мірою задовольнити існуючий попит, тож виробники приділяють особливу увагу пошукам її альтернативи.
Високоолеїнові сорти соняшника та ріпаку розглядаються як замінник оливкової олії. В країнах ЄС та Північної Америки стрімко зростає попит на соняшникову та ріпакову олію з високим вмістом олеїну. Проблема ожиріння та серцево-судинних хвороб потребує зменшення споживання трансжирів та насичених жирів, які є причиною накопичення в крові холестерину. 
Високоолеїнові олії є більш стійкими до окислення і придатні для обжарювання, тому їх використовують у великих мережах фаст-фудів, при виробництві снеків, швидких сніданків та маргаринів. Термін зберігання їжі, виготовленої з використанням олії з високим вмістом олеїнової кислоти, збільшується в 5 разів.
У цивілізованому світі все більше країн приділяють увагу захисту довкілля та здоровому способу життя, зменшуючи споживання трансжирів. Вирощування сортів соняшника з високим вмістом олеїнової кислоти може стати відповіддю на зростаючий тренд правильного харчування.  
Більше щодо перспектив розвитку високоолеїнового ринку України можна дізнатися на зустрічі “Високоолеїнового клубу”, яку організовують компанії Syngenta й Baker Tilly за підтримки компаній Bunge та ADM.