5 питань та відповідей про виробництво та експорт вина в Україні

4 лип. 2017

У поточному році Україна імпортувала 12 млн літрів вина на $ 23,4 млн, у той час, як експортувала вдвічі менше. Чи справді українське вино поки що не здатне конкурувати на світовому ринку та чи правда, що винна культура в Україні знаходиться зараз загалом на низькому рівні — даємо відповіді на ці питання. 

Чи правда, що українське вино неякісне

Існує міф про те, що вино українського виробництва не варте уваги. Це не так. Є декілька фактів, що пояснюють, чому поки що ми його не цінуємо.  

По-перше, ми все ще за радянськими традиціями виробляємо більше солодких і напівсолодких вин. Все тому що на той час можна було вживати лише алкоголь власного виробництва, і тоді вина не відрізнялися хорошою якістю. Варто нагадати, що сухе вино найбільше цінюється у світі, адже виготовляється зі добірного винограду та без домішок. У радянські часи сухі вина значно поступалися в якості, а напівсолодкі були більш смачніші, адже цукор приховував недоліки вина. Тому зараз більшість за звичкою все ще купує напівсолодкі, хоча можна знайти вдалі варіанти сухого.  

По-друге, історія українського виноробства занадто коротка. Наприклад, у Франції пройшло 4 століття, поки місцеве виноробство стало настільки відомим. Австрійці з цим завданням впоралися за 30 років, італійцям знадобилося 70. Ми лише починаємо нову, “правильну” еру виробництва. Наше виноробство знаходиться ще на стадії експериментів: українці все ще в пошуках, які сорти на українських ґрунтах будуть краще рости, як із ними працювати та як поєднувати світові технології виробництва з українськими реаліями. Час потрібен і самим виноградникам, адже перші 4 роки вони взагалі непридатні для виноробства.  

Ще одним нюансом було певне обмеження можливостей із боку держави. До жовтня 2016 року діяв закон про обов’язкову купівлю ліцензії для оптового продажу, вартість якої становила 500 тис грн. Це було великою проблемою для невеликих місцевих виробників, які мали платити на одному рівні з масштабними підприємствами. Тож відміна цього закону відкрила двері вітчизняному виноробству. 

Де та хто виготовляє

В Україні є два сприятливі для виноробства регіони. 
У першу чергу, це Причорномор’я, що включає в себе Херсонський, Одеський та Миколаївський регіони. Серед відомих виробників краю можна назвати “Центр культури вина “Шабо”, “Коблево”, “Інкерман” тощо. Ми вже звикли до тієї думки, що їхня продукція — це звичайні вина вітчизняного виробництва, що, на жаль, не володіють високою репутацією. Тому пропонуємо вам дещо нове, про що, можливо, дізнаєтесь вперше. 

Одеський "Колоніст" — достатньо відома серед місцевих виноробня, що розташована на одній широті з Бордо (Франція) та П’ємонтом  (Італія) – 45-та паралель. Їхній товар вже присутній на полицях українських супермаркетів.  

“Вина Гулієвих” — ще одна одеська сімейна виноробня, що працює з кінця 90-х років та вирощує велику кількість міжнародних сортів винограду.  

У Херсонській області працює “Виноробне господарство Князя Трубецького”. Вони виробляють вино вже більше 120 років. Засновники — великі поціновувачі своєї історії, що додає їхній продукції особливого шарму. 

“Господарство Бейкуша”, що знаходиться у Миколаївській області, може похвалитися власною науково-дослідницькою  лабораторією, в яку власник перетворив свій будинок. Вони багато експерементують із сортами, аби підібрати найкращі для українського клімату. Виноробня теж поки мало відома, але має великі плани на майбутнє. 

Серед господарів у Закарпатській області, що вирішили ризикнути і почати власне виробництво, можна теж відзначити декількох. 

Наприклад, вина торговельної марки “Котнар” знаходиться у вільному продажу вже досить давно. Та справа в тому, що їхній бізнес, як і багатьох інших, раніше був спрямований на виробництво солодких вин за низькою ціною. Але зараз вони повністю реформували свою модель виробництва, запросивши угорця у якості головного винороба. 

Нестандартним випадком є історія виноробного комплексу “Чизай”, що знаходиться майже на кордоні з Угорщиною. Справа в тому, що раніше вони виробляли вино лише на експорт, та з часом почали поширювати свою продукцію і в Україні. Тобто, їх вина знані у США, Ізраїлі, країнах Євросоюзу, Австралії та Нігерії. У 2012 році компанія відкрила власний музей виноградарства та виноробства. 

Які сорти винограду вирощують українські винороби

На жаль, ми можемо вирощувати не всі сорти винограду через особливості клімату. Тобто ми здатні собі дозволити виготовляти вино, але маємо розуміти певні нюанси. Часто українське виноробне господарство називають ризикованим. Справа в тому, що виноград витримує лише до 20 градусів морозу, а більш низькі температури небезпечні для врожаю. У регіонах, придатних для зрощування винограду, часто буває за -20, а влітку трапляються й небажані тумани. Та власники рятуються завдяки сучасним агроприйомам. 

Серед вирощуваних в Україні сортів можна похвалитися білими Шардоне, Рислінг, Трамінер, Піно Блан, Мюллер-Тургау, Аліготе та червоними Мерло, Каберне Совіньйон, Піно-нуар. Із локальних ексклюзивних — червоними Чорний Лікар та Одеський Чорний і білими Тельтікурук, Сухоліманський та Троянда Закарпаття.  

Тому хоч вирощувати виноград в Україні непросто, отримувати якісну продукцію — реально. 

Чи експортується українське вино

На жаль, із експортом власного вина в Україні ситуація критична. Якщо у 2015 році ми експортували на 38,2 млн дол менше (тобто на 6,1%), ніж у 2014 році, то у 2016 продаж за кордон скоротився ще на 35% порівняно з 2015-м.

Цьому є декілька причин: по-перше, велика кількість вина із Криму експортувалася до Росії, тому можна сказати, що нинішній статус Криму  забрав долю експорту. По-друге, нам важко поки що конкурувати із італійськими чи французькими винами. 

Та насправді все не так погано. Виробництво вина в Україні за 2016 рік збільшилось вдвічі та становить 1,2 млн гектолітрів, порівняно із 0,9 млн гектолітра в 2015-му. Згідно з інформацією Мінагрополітики, в Україні 45 тис. га виноградників, а потенціал збільшення площ оцінюється до 300 тис. га. Урожайність виросла з 30 ц/га в період УРСР до поточних 100 ц/га.  

Зараз існує кілька трендів у виробництві вина в Україні: по-перше, якісне імпортне вино стає все більш недоступним через вартість та девальвацію; по-друге, на ринку зростає кількість неякісного імпортного або псевдо-імпортного вина; по-третє, якість і різноманітність українського вина підвищується.

Які перспективи галузі

Загалом, фахівці добре оцінюють майбутнє українського виноробства. Кількість виробників постійно збільшується. Це, у свою чергу, означає, шо присутня здорова конкуренція, яка сприятиме подальшому розвитку галузі. Якщо й надалі якість, асортимент та кількість будуть покращуватися та збільшуватися, то галузь виробництва українського вина стане більш, ніж успішною. 

Але справа не тільки у збільшенні об’ємів виробництва та підвищенні якості українського вина. Останнім часом винна культура все більше популяризується. І ось декілька прикладів.

Фестиваль “Kyiv Food&Wine Festival” — це винно-гастрономічна подія, що проходить у Києві та спрямована на те, щоб підвищити винну культуру українців та розвиток виноробної галузі. Тут представлена не лише продукція великих винних компаній, але й авторських виноробних господарств. Також там є відділ, що пропонує певний лекторій, де виступають відомі сомельє, експерти та винороби. Такі лекції дуже важливі для підвищення культури у цій галузі  українців. Детальніше про цю подію можна дізнатися тут. 

У іншому куточку України напередодні старого Нового року відбувається ще одна подія — мукачівський щорічний фестиваль “Червене вино”. Відбувається ця подія ще з 1996 року. Фестиваль має власне журі, що визначає переможців серед виробників червоного, білого та десертного вина. 

Такі події, як і зусилля поки що невідомих, але талановитих виноробів та господарів, дають надію на те, що ми зможемо конкурувати на світовому ринку вина. У нас є всі можливості для того, аби створити якісний автохтонний продукт, що буде вирізнятися особливим смаком та добрими традиціями. Та для цього нам потрібен певний період, терпіння та наполегливість. Адже будь-яка справа, як і хороше вино, має бути перевірена та витримана  часом. 



 


Пов'язані новини



Подпишитесь на наши публикации
И еженедельно получайте идеи для развития Вашего бизнеса


« назад