Розповідаємо про те, як помилялися найуспішніші інвестори та чому їх це навчило.
Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Герої нашої статті – визнані гравці інвестиційного ринку, але навіть у них були невдачі. Вони вважають їх невід’ємною частиною свого успіху. 
Карл Айкан та сервіс Blockbuster

Засновник і основний акціонер Icahn Enterprises Карл Айкан здобув свою славу і $15,9 млрд статків в якості корпоративного рейдера – людини, яка купує суттєві частки акцій у великих компаніях, після чого змінює менеджмент та отримує прибуток шляхом збільшення активів і подальшого продажу компанії. 

Схожий сценарій він намагався розіграти із компанією Blockbuster, що займалася відеопрокатом та була помітним гравцем на американському ринку розваг. Однак Айкан не врахував, що відеопрокат доживає свої останні роки, а більш спритні конкуренти на зразок Netflix вже перейшли на технологію потокового медіа. В результаті він проґавив момент, коли його частка коштувала $112 млн при середній ціні $8 за акцію, і продав її в березні 2010 року за ціною 26 центів за акцію. 
Уоррен Баффет та компанія Berkshire Hathaway

Уоррен Баффет вважається справжньою легендою інвестиційного світу. Своєю винятково успішною кар’єрою він заробив собі прізвисько “Чарівник з Омахи”. Першу біржову інвестицію він зробив в 11 років, а в свої теперішні 86 зміг накопичити $74.1 млрд, що робить його другою найбагатшою людиною на планеті. Більшу частину його статків складають акції власної компанії – Berkshire Hathaway, – в якій він вже понад 50 років займає посаду генерального директора.

Як стверджує сам Баффет, в його житті було достатньо невдалих угод, однак своєю найгіршою він вважає купівлю Berkshire Hathaway. В 1964 році він піддався емоціям та порушив цілий ряд власних правил, через що, як він сам стверджував в інтерв’ю CNBC, втратив $200 млрд в довгостроковій перспективі. 
Білл Екман та компанія Valeant
Головний інвестор Pershing Square Capital Management Білл Екман за час своєї кар’єри зміг заробити $1.4 млрд. Сам він вважає себе інвестором-активістом – людиною, яка купує акції компанії і потім тисне на менеджмент аби здійснити суттєві зміни в компанії, які підуть їй на краще. Проте більшість інвестиційної спільноти характеризує його як «інвестора навпаки», тобто такого, що купує, коли інші продають і продає, коли інші купують. Таку репутацію він отримав неодноразово займаючи позицію протилежну до успіху компаній, як наприклад у його знаменитому протистоянні з Herbalife.
У той час, коли Pershing Square була досить успішною і здобула Екману славу та визнання, його інвестиція у фармацевтичну фірму Valeant відома як повний провал. Білл був впевнений, що Valeant невдовзі випустить сенсаційні ліки, що наб’ють кармани інвесторів готівкою. Однак замість того, щоб продати свою частину, коли затримки і низька продуктивність свідчили про майбутній крах, Екман, навпаки, пішов ва-банк і збільшив свої інвестиції. В результаті, на час закриття своєї позиції в 2017 році, це коштувало йому $4 млрд втрат. 
Хауі Хаблер та компанія Morgan Stanley

Ім’я Хауі Хаблера вирізняється з-поміж інших у цій статті. В той час як Айкан, Баффет та Екман заробили свої гроші інвестиціями для власних компаній, Хаблер виріс з нікому невідомого трейдера у Morgan Stanley до керівника відділу, що продавав страховку на цінні папери, забезпечені іпотечними кредитами. На його трейдинговому рахунку у Morgan Stanley з’явилися вражаючи суми після того, як він доручив своїй команді продавати кредитні дефолтні свопи, що принесло їм $16 млрд.

 
Однак знаменитим він став завдяки найбільшій втраті в історії інвестицій – через нього Morgan Stanley зазнала збитків на $9 млрд. Цей факт чудово ілюструє результат інвестування у фінансові інструменти, які до кінця не розумієш. Хоча для Хаблера все закінчилось більш, ніж вдало – йому виплатили $10 млн та дали спокійно піти у відставку. Цим він також відрізняється від вищезгаданих гравців, яким їх помилки коштували величезних збитків.

Помиляються навіть найкращі

Не будьте до себе надто суворим, якщо втратили декілька сотень чи навіть тисяч на інвестиції, адже ви могли втратити мільярд чи навіть десять. Хоча всі ці історії демонструють найгірші помилки найкращих, всі вони продовжують свою успішну кар’єру, хіба що окрім Хаблера. Але навіть для нього все закінчилося добре.

Навіть кращі з найкращих приймають рішення, про які потім жалкують. Однак завдяки розподілу ризиків і хорошому плануванню Айкан, Баффет і Екман продовжують свій шлях до ще більш вдалих вкладів. При правильній грі будь-який збиток, якого ви зазнаєте, має перекриватися прибутком.