Рівень розвитку інформаційних технологій — це один із ключових показників економічного та соціального благополуччя держави. В Україні працюють десятки тисяч ІТ-спеціалістів, але вони в основному не створюють інноваційних продуктів, а надають послуги з аутсорсингу. І на це є декілька причин.
Поки що нам далеко до Білла Гейтса, Стіва Джобса чи Марка Цукерберга, та ми все ще чекаємо власного прориву. Чому поки що цього не сталось і що ж заважає розвиватися сфері ІТ в Україні — відповіді далі у статті.
Несприятливий бізнес-клімат
Основна проблема IT-спеціалістів нашої країни полягає в тому, що більшість із них працює “в тіні”. Найбільша перепона — поганий економічний клімат, що визначається рівнем простоти ведення бізнесу, “дружелюбності” держави та законодавчої бази, яка б підтримувала розвиток сфери. На жаль, поки жоден із цих механізмів не працює вдало. Найчастіше у ІТ-спеціалістів виникають проблеми із оформленням великої кількості документів у податковій службі, пенсійному фонді, банках тощо. Тобто людина автоматично перетворюється із фахівця провідної галузі на бухгалтера.
При цьому зміни у податкову кодексі України не дуже втішають. Середня заробітна плата айті-спеціаліста в Україні складає 2-2,5 тисячі доларів, а майже третина має витрачатися на оподаткування. Та добре, що існує можливість працювати за контрактними умовами (компанія-ІТ-спеціаліст). На думку провідних IT-компаній, в Україні середня рентабельність бізнесу в цій сфері становить близько 15%.
Применшення важливості галузі IT
Державні установи та підприємці все ще ігнорують можливість запровадження будь-яких інноваційних нововведень, що передбачають роботу із технікою. Нашому суспільству потрібно зрозуміти, що ІТ-технології треба почати сприймати як інструмент для досягнення цілей в будь-якій сфері. Таке відношення до галузі та технологій допоможе пришвидшити реформи та зробити державну систему більш прозорою і зрозумілою, а це, у свою чергу, сприятиме зменшенню корупції.
Немає якісної профільної освіти 
Звідси випливає ще одна проблема. Нагадаємо, що Україна входить в десятку країн із найрозумнішими людьми на планеті, а наші спеціалісти працюють у кожному куточку світу. Тобто ми маємо величезний потенціал і такі невеликі можливості для розвитку.
Більшість українських спеціалістів — самоучки. Проблема в тому, що наші виші все ще працюють за застарілою програмою викладання. Світ йде вперед, і ми не зовсім встигаємо за останніми тенденціями у сфері освіти. Сучасний ринок праці потребує спеціалістів, що розуміються на нових трендах. Для того, аби наздогнати інших, українську систему вищої освіти потрібно негайно реформувати та покращувати до міжнародних стандартів. Сьогоднішні студенти жаліються на те, що вчать забагато теорії та майже не мають практики, то ж нам потрібно адаптувати систему до сучасних тенденцій. А поки молодь шукає альтернативні шляхи — витрачає кошти на приватні курси та шукає допомоги на форумах.
Нестача кваліфікованих кадрів
Виходячи із попередньої проблеми, з’являється ще одна. Якої б популярності не набула ця сфера, а спеціалістів із IT-технологій все ще не вистачає. Причин декілька, та головною все ж таки є та система освіти, яка, на жаль, не може підготувати такої кількості кадрів, що відповідала би попиту. Також багато хто працює на іноземний ринок, а певна кількість айті-спеціалістів мігрувала. 
Фахівці зазначають, що перепоною для розвитку є те, що ми маємо багато “джуніорів” (початківців) і мало справжніх “про-спеціалістів” (професіоналів), тобто ми все ще знаходимось десь трохи вище за рівень кодування. Ринку не вистачає кадрів, які були б здатні створити кінцевий інноваційний продукт — project-менеджерів, бізнес-аналітиків, продакт-менеджерів. Для того, аби почати вирішувати цю проблему, державі необхідно звернути на це увагу. Що можна зробити у такому випадку? Впроваджувати загальнодержавні освітні програми, що заохочували б  ІТ-фахівців, які сьогодні орієнтовані лише на аутсорсинг послуг. Нам варто задуматися над розробкою власних продуктів, лише тоді ми створимо потенціал всередині країни і лише тоді внутрішні капітали зможуть бути по-справжньому корисні та рухатимуть цю індустрію вперед.
Проблема захисту прав індивідуальної власності
У 2016 році Україна все ще займала 4 місце у топ-10 країн за використанням піратських сайтів. 
Так, уряд намагається впровадити певні заходи, але поки українці все ще шукають альтернативні шляхи, аби не платити за контент та програмне забезпечення. На разі створено спеціальний підрозділ у МВС, що має займатись цими питаннями. Ми маємо чітко розуміти, що лише тоді, коли ми вирішимо проблему зі захистом прав інтелектуальної власності, отримаємо інвестиції та побачимо бажання вкладати в інтелектуальномісткі сфери. Українські IT-спеціалісти, працюючи над своїми новими проектами, повинні бути впевненими у своїх правах на авторство.