Україна нарешті почала нарощувати експорт послуг після кризи. Найцікавіше те, що і досі найбільший він до Росії. А послуги у агросекторі показали найбільший ріст відносно минулого року. 
Цього року експорт послуг нарешті виріс — після кількарічного падіння
Експорт послуг з України у минулому році знову почав показувати позитивну динаміку. Після періоду падіння з 2012 по 2015 роки з $14,1 млрд до $9,7 млрд, в 2016 експорт виріс на $0,2 млн — до $9,9 млрд. Ріст в значній мірі обумовлений збільшенням транзитних газових платежів, хоча найбільш активну динаміку показували інші сектори.
Експорт послуг за останні 5 років
У світі послуги займають більшу частку у торгівлі, в Україні — навпаки

Загальносвітовий тренд — випереджаюче зростання торгівлі послугами в порівнянні з товарами. Якщо в перші десять років XXI століття послуги займали 20% світової торгівлі, то вже в 2015 — 23%. І багато в чому це зміщення викликане зниженням ціни товарів і їх частки у вартісному вираженні в світовому обороті. 
В Україні на експорт товарів, за даними Держстату, припадає 79%, а послуги займають 21%. 
Структура експорту 2016 року
Найбільше послуг ми експортуємо до Росії

На російський ринок припадає $3,08 млрд. Істотно відстають за обсягами імпорту українських послуг США ($0,72 млрд) і Швейцарія ($0,68 млрд).
експорт топ
В основному до Росії ми продаємо послуги з транзиту газу

Основна частка цього доходу від експорту послуг до РФ сформована прибутковим, але вузькоспеціалізованим транспортним сегментом, пов’язаним з транзитом вуглеводнів.
Послідовне збільшення тарифів на прокачування газу НАК «Нафтогаз України» дозволяло нарощувати доходи від транзиту з $1,5 млрд до приблизно $2 млрд на рік при падінні обсягів у 2015 році році зі 102 млрд кубометрів до 97 млрд кубів. У минулому році РФ експортувала 82,2 мільярда кубометрів газу на приблизно 1,8 млрд євро, тобто ті ж $2 млрд.
Згідно з проектом фінплану на 2017 рік, від транзиту газу планується отримати 61,402 млрд гривень. За перші п’ять місяців 2017 року транзит газу через Україну зріс на 21% і становив 38,26 млрд куб. м.
Різке зростання прокачування в першому півріччі ймовірно сприяло поліпшенню позитивного сальдо торгівлі послугами на 39,5% за п’ять місяців до $ 0,75 млрд, що, за даними НБУ, дозволило зберегти на минулорічному рівні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в січні-травні на рівні $1,065 млрд проти $1,034 млрд роком раніше.
Найбільший ріст показали послуги в агросекторі

Проте лідерами зростання в галузевому розрізі став аж ніяк не трубопровідний транспорт (+ 16,5% за рік). Його випередили сільське господарство, будівництво, кур’єрська служба, ремонт і технічне обслуговування та страхові послуги. При цьому експорт фінансових послуг впав на 56,4%.
Топ-5 послуг, експорт яких зріс у 2016 році
Ще два суміжних сектора з помітним зростанням — комп’ютерні та інформаційні послуги з сукупним збільшенням в процентному відношенні майже на 19% і $157 млн, що дозволило вийти на $1,145 млрд без урахування сфери телекомунікації. Це за даними Держстату, а що стосується НБУ, то регулятор ще в 2015 році побачив експорт ІТ-послуг на $2,1 млрд.
А все тому, що НБУ краще «бачить» індивідуальні зусилля українських фрілансерів і невеликих компаній, які працюють на аутсорсингу. Згідно з озвученими IT Outsoursing News даними, близько 100 тисяч українців працюють на ІТ-експорт. 
У минулому році, за оптимістичними оцінками, сектор міг підрости ще на 10-20%.У минулому році було вжито заходів щодо спрощення валютного контролю за діяльністю експортоорієнтованого IT-сектора. Прийнятий наприкінці року закон скасував валютний контроль при експорті послуг. Банки тепер повинні тільки ідентифікувати експортні операції. Також не вимагається надання паперового договору з замовником з перекладом документів на українську мову.
Експортери IT-послуг отримали можливість укладати договір електронною поштою, по схемі публічної оферти, в електронній формі або ж просто виставивши інвойс.
Але фрілансерам як і раніше простіше і безпечніше працювати на спеціалізованих іноземних майданчиках або зареєструвати свою фірму в східноєвропейських мідшорах — Чехії, Польщі, Угорщини.
Київ та Одещина — найбільші експортери
Київ стоїть окремо з 27,2% в загальному обсязі і $2,682 млрд в грошовому вираженні. 
Регіональна структура експорту послуг України
Але для отримання реальної картини варто застосувати «столичну корекцію», вилучивши з розгляду як мінімум $2 млрд, приписаних Києву завдяки розташуванню штаб-квартири «Нафтогазу».
В цьому випадку Київ буде поступатися Одеської області (785,6 млн, 8%) з її очевидною транспортною спеціалізацією, і буде трохи випереджати Донецьку ($446,1 млн, 4,5%) і Миколаївську області ($426,6 млн, 4,3%). 
Цього року Нацбанк прогнозує зростання профіциту торгівлі послугами за рахунок збільшення експорту послуг на 5,7% завдяки IT і транспортним послугам. При цьому імпорт послуг зросте на 4,7%.
У 2019 році закінчується строк контракту з «Газпромом», що може привести до падіння обсягів транзиту або ставок і погано позначитись на показниках експорту українських послуг. Але помітних змін в структурі експорту на користь високотехнологічних галузей, здатних зняти «трубопровідну залежність”, не відбувається.