Державна фіскальна служба України у листі від 03.07.2017 р. № 938/6/99-99-14-01-02-15/ІПК надала чергове роз’яснення щодо додержання вимог ст. 39 ПКУ при складанні документації з трансфертного ціноутворення (надалі – документація з ТЦУ) за 2015 – 2016 роки.

Як зазначалося раніше, з 01.01.2017 року діє нова редакція ПКУ, яка, зокрема, значно розширила перелік відомостей, які мають бути відображено в документації, яку платники податків, що здійснюють контрольовані операції, повинні складати та зберігати за кожний звітний період1.

В коментованому листі ДФСУ дійшла висновку, що в документації з ТЦУ щодо контрольованих операцій, здійснених у 2015 – 2016 роках, для обґрунтування відповідності умов таких операцій принципу «витягнутої руки» мають використовуватись норми ПКУ чинні на момент здійснення цих операцій. Водночас, така документація з ТЦУ має містити інформацію, передбачену пп. 39.4.6 ПКУ в редакції, чинній на момент направлення запиту ДФСЗауважимо, що таку позицію ДФСУ висловлювала й раніше (див. лист від 02.02.2017 № 2376/7/99-99-15-02-01-17).

Нагадаємо, що з 01.01.2017 р. в документації з ТЦУ додатково до попереднього переліку обов’язкової інформації, яка зазначалась у ній, платнику податків також необхідно розкрити:

– дані про осіб, корпоративними правами яких у розмірі 20 і більше відсотків володіє платник податків. Дані повинні бути такими, що дають змогу ідентифікувати таких пов’язаних осіб (включаючи найменування держав (територій), податковими резидентами яких є такі особи, код особи, встановлений у країні їх реєстрації) та розкривати інформацію щодо критеріїв визнання таких осіб пов’язаними;

– інформацію про осіб, яким платник податків надає місцеві управлінські звіти;

– опис структури управління платника податків, схему його організаційної структури;

– опис діяльності та стратегії ділової активності, що провадиться платником податків, зокрема економічні умови діяльності, аналіз відповідних ринків товарів (робіт, послуг), на яких здійснює свою діяльність платник податків, інформацію про основних конкурентів;

– відомості щодо участі платника податків у реструктуризації бізнесу або передачі нематеріальних активів у звітному або попередньому році, з поясненням аспектів цих операцій, що вплинули або впливають на діяльність платника податків;

– копії договорів (контрактів), що стосуються контрольованої операції;

– відомості про фактично проведені розрахунки у контрольованій операції (суму та валюту платежів, дату, платіжні документи).



———————————————

1Зміни внесено Законом України від 21 грудня 2016 року N 1797-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні”