Кожному з нас відомо про необхідність відпочинку, головну роль у якому відіграє сон. Чим краще ви виспитесь, тим бадьоріше почуватиметеся зранку і тим продуктивніше буде ваш день. Цю істину підтверджує і Аріанна Хаффінгтон, яка у своєму інтерв’ю виданню Business Insider вказує на взаємозалежність між недостатку сну та негативним впливом на здоров’я у зв’язку зі зниженою стресостійкістю. 
Якщо ви зневажливо ставитеся до сну, ви власноруч підриваєте своє щасливе майбутнє. Ми дізналися про 14 звичок, яких краще уникати, щоб завжди залишатися бадьорим та продуктивним. 
1. Не планувати наступний день 

Склавши план на наступний день, зранку ви зможете одразу перейти до справ, а не думати про них. Нерозважливі люди гають дорогоцінний час увечері, не думаючи про завтрашній день. Відповідно, така неорганізованість прикро відіб’ється на ньому. 
Звісно, немає нічого страшного в тому, аби час від часу ставити задачі на льоту. Однак, якщо ви бажаєте отримати максимум із доступного часу, краще за все дотримуватися визначеного режиму. 
2. Засинати, не поміркувавши
Неуспішні люди можуть не бачити жодного сенсу в тому, щоб витрачати час на роздуми. Часто їм здається, що в ритмі їхнього життя не знайдеться місця для декількох хвилин тиші.
Звісно, що протягом дня вам, швидше за все, не вистачає часу, аби сісти та поміркувати. Саме тому виділити час перед сном на молитву, медитацію чи роздуми – це гарна ідея. Це допоможе вам стати більш зосередженою та спокійною людиною. Крім того, це також сприятиме гарному відпочинку, адже час, проведений в тиші перед сном, розслабить вас та зробить ваш сон глибшим. 
3. Брати гаджети в ліжко 
Неуспішні люди порушують цикли власного сну, користуючись телефоном у ліжку. Співзасновник Huffington Post радить не витріщатися в екран перед тим, як засинати. Як стверджує Ерін Бродвін в своєму коментарі про вплив моніторів на сон, синє світло ускладнює процес засинання. Тож, якщо хочете почитати перед сном, краще візьміть звичайну паперову книжку. 
Пам’ятайте – “гляну Фейсбук останній разочок і одразу спати” не варте вашого здоров’я. 
4. Хвилюватися про все 
Неуспішним людям притаманна звичка копатися у минулому та перейматися про майбутнє. Зрозуміло, що в тій чи іншій ситуації можна було вчинити інакше, і опинитися в пастці постійних роздумів про це дуже легко. Однак, це не дасть вам нічого, крім ще більшого занепокоєння та тривоги. 
Час від часу абсолютно нормально нервуватися про важливу подію, що має відбутися. Проте, якщо ви кожної ночі лежите та переймаєтеся майбутнім, це поганий знак. Ваш негатив, швидше за все, шкодить вашому загальному мисленню, не кажучи вже про вашу здатність до якісного сну. 
5. Нехтувати гігієною 
Почистіть зуби, прийміть душ – словом, обов’язково перед сном присвятіть декілька хвилин піклуванню про своє тіло. Неуспішні люди нездатні дотримуватися навіть таких основоположних звичок, як ці. Очевидно, що про жодний успіх не може бути мови, якщо ви не дбаєте про себе. 
Аріанна Хаффінгтон наголошує на особливій ролі ритуалів для сну: “Коли протягом дня ви накопичуєте стрес, спроба заснути може стати справжньою проблемою, адже дуже важко сходу перевести наш мозок у більш спокійний режим. Тому головне в цій справі – вчасно розпізнати це та створити спеціальний ритуал перед засинанням”. Виконання цього ритуалу даватиме організму сигнал про те, що прийшов час сну. 
6. Вживати кофеїн після другої пообіді 
Хоча це й доволі очевидно, але однаково варто нагадати: кофеїн перед сном – погана ідея. Краще вживайте її в першій половині дня. 
7. Випивати чарочку спиртного на ніч 
Нам здається, що трохи вина перед сном розслабить і заспокоїть нас. Дійсно, спочатку все так і є. Але згодом, коли ми вже заснули, алкоголь робить все навпаки. 
За даними Національного інституту здоров’я, алкоголь негативно впливає на якість сну, утримуючи вас у початковій фазі, де ви можете з легкістю прокинутися, і не дає перейти до більш глибокої, на якій ви краще відновлюєтеся. 
8. Їсти перед сном 
За даними TechInsider, приймання їжі за три години до сну не тільки знизить його якість, а й збільшить вашу вагу. 
“Якщо ми добре поїли і одразу пішли спати, наш сон буде менш відновлювальним через те, що травна система зайнята переварюванням їжі замість того, щоб відпочивати та перезарядитися перед наступним днем”, – стверджує Хаффінгтон
Вона вказує, що найбільшу шкоду наносять продукти із вмістом цукру. Тож краще прийміть щось заспокійливе, наприклад трав’яний чай. 

9. Впускати до кімнати світло 
Іншою перешкодою на заваді доброму сну є світло. Незалежно від того, чи це світло від вуличного ліхтаря, що проникає крізь ваші штори, чи блимаючий телевізор, телефон або навіть протипожежна сигналізація – всі ці види світла не дають нам перейти у фазу глибокого, найбільш відновлюваного сну. 
Тож подбайте про всі джерела світла перед тим, як лягати до ліжка. 
10. Не мати стабільного режиму сну
Занадто різноманітний розклад сну збиває ваші біоритми, що негативно впливає на ваше професійне та особисте життя. Саме такі люди найчастіше запізнюються та засинають за будь-якої можливості. 
Відповідно до блогу Гарвардського університету “Healthy Sleep”, постійні зміни в часі сну можуть спричинити “перерозподіл фаз сну, наприклад, тривалі та глибші періоди повільно-хвильового сну”. Через такі розлади ви почуватиметеся постійно втомленими. 
11. Спати недостатньо часу 
Неуспішні люди можуть стверджувати, що в них так мало часу, що на сон його просто не вистачає. Така розстановка пріоритетів є абсолютно неправильною. 
Спати достатньо – беззаперечна необхідність для вашого здоров’я. Багаточисельні дослідження виявили зв’язок між звичкою спати замало та найрізноманітнішими захворюваннями. Наприклад, агентство Reuters повідомляло про те, що чоловіки, які замало сплять, більш уразливі до діабету. Інше нещодавнє дослідження пов’язує нестачу сну з Альцгеймером.  
Тож ніколи не забувайте про те, що добрий відпочинок вночі має вирішальне значення для вашого здоров’я у довготривалій перспективі. 

12. Встановлювати завелику температуру 
Взимку заради більшого затишку часто виникає спокуса ввімкнути опалення на повну. Насправді, це погане рішення, адже, згідно з коментарем Маркхема Хайда журналу Timе, “зниження температури тіла примушує ваш організм перейти в “сплячий режим”. Останні дослідження Національного інституту здоров’я припускають, що сон у прохолодній кімнаті може мати деякі переваги з точки зору спалювання калорій”.  
Отже, не вмикайте опалення на повну, якщо збираєтеся спати і бажаєте скинути трохи ваги. 
13. Не спати ночами і відсипатися по вихідних 
Тут все просто: залишатися на ногах всю ніч – дуже шкідливо. Звісно, іноді дедлайни наступають на п’яти, ви вирішуєте попрацювати вночі, а потім відіспатися в суботу чи неділю. Таке рішення, як стверджує Джейн Портер у свої статті на сайті Enterpreneur, може дати зворотній ефект, адже таким чином ви збиваєте ритми вашого сну. 

14. Тиснути “відкласти” 

Вам може здатися, що поспати ще декілька хвилин зранку допоможе бути бадьорішим протягом дня, але це дуже розповсюджена помилка. Ця тактика імовірніше за все зробить вас навіть більш втомленим, аніж якби ви просто прокинулися вчасно.