Починаючи з 2013 року Україна відіграла майже 70 позицій у рейтингу Doing Business: зі 152-го місця наша держава піднялася на 83. Більше того, за цей період ми жодного разу не втратили місця в загальному рейтингу. Однак щоб досягти ТОП-50, а тим паче ТОП-30 – місць, де знаходяться розвинуті країни, – нам ще потрібно зробити багато роботи. І якщо в деяких сферах, наприклад «Створення підприємств», нам залишається зовсім трохи, то в інших, таких як «Вирішення неплатоспроможності», й досі не зроблено майже нічого.  

Створення підприємств

Що зроблено?

1. Було зменшено час на реєстрацію ТОВ. Віднині дана процедура займає всього 1 день, тоді як рік тому для цього потребувалося 3 дні. Крім того, зареєструвати підприємство тепер можна он-лайн.

2. З законодавства було виключено вимогу про обов’язкове використання печатки в своїй діяльності. Тепер документ не може бути визнано недійсним через її відсутність. Крім того, використання печатки не потребується при взаємодії суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування, а чиновники несуть адміністративну відповідальність за вимагання відбитку печатки на документі. Цей крок має зекономити підприємцям 200 грн за отримання печатки, а також пришвидшити початок підприємницької діяльності та полегшити її ведення;

3. Передано функції державної реєстрації новим суб’єктам: нотаріусам, органам місцевого самоврядування, акредитованим суб’єктам. Це дозволило пришвидшити реєстрацію до 24 годин, запровадити можливість подавати документи в електронній формі для всіх реєстраційних дій, встановити дворівневу систему оскарження рішень держреєстраторів та ін.

4. Запроваджено можливість обрати спрощену систему оподаткування або зареєструватися як платник ПДВ на етапі заповнення заяви про держреєстрацію. Внаслідок цього орган фіскальної служби втратив можливість відмовити у реєстрації платником ПДВ. Це зменшило строки такої реєстрації, скоротило витрати підприємців.

Доступ до електромереж

Що зроблено?

1. Прийнято рішення Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, яке зобов’язало організації з електропостачання сплачувати споживачу компенсацію у випадку перерви в електропостачанні більше, ніж на 24 години. Передбачається, що це принесе Україні 1 бал.  

2. Прийняття закону про ринок електричної енергії передбачає демонополізацію ринку, що має призвести до зниження цін та покращити умови постачання електроенергії.

Що треба зробити?

Необхідно прийняти низку підзаконних актів, що визначатимуть, яким саме чином, за якими тарифами і в які строки бізнес зможе приєднатися до електромереж.

Отримання дозволів на будівництво

Що зроблено?

1. В Києві зменшено пайовий внесок у розвиток інфраструктури населеного пункту з 10% до 2%, що зменшить собівартість будівництва.

2. Скасовано необхідність отримання вихідних даних від ДСНС для проектування. Скасування даної процедури дозволить підприємцям зекономити 19 днів.

3. Скасовано процедуру реєстрації декларацій, що має заощадити 7 днів.

4. Зменшено строк надання технічних умов, завдяки чому почати будівництво можна буде на 11 днів раніше.

5. Спрощено процедуру реєстрації права власності на об’єкт нерухомості, що дозволить громадянам стати власниками на 6 днів швидше.

6. Знижено вартість послуг з технічного нагляду у будівництві з 5% до 1.8%, що знизить видатки на будівництво.

7. Розробник проекту будівництва та інженер технічного нагляду зобов’язані мати вищу освіту.

8. Архітектурно-будівельний контроль проводитиме перевірки, базуючись на ризик-орієнтованому підході.

9. Запроваджено страхування цивільної відповідальності розробника проекту будівництва та інженера технічного нагляду.

Очікується, що останні три нововведення дозволять Україні отримати 7 балів у рейтингу.

Реєстрація власності

Що зроблено?

1. Скасовано експертну грошову оцінку земельної ділянки для нотаріального посвідчення правочину між юридичними особами, що дозволить зекономити 10 днів та 1000 грн.

2. Нотаріусам надано доступ до Державного земельного кадастру, що дозволить зекономити 10 днів та 68 грн.

3. Скасовано обов’язок нотаріусів вносити інформацію про право власності продавця до Реєстру прав на нерухомість для нотаріального посвідчення відчуження такого права. До реєстру одразу вноситься інформація про право власності, що пришвидшить операції з нерухомістю.

4. Створено окремий механізм адміністративного оскарження дій державних реєстраторів.

5. Зроблено публічною офіційну статистику щодо кількості трансакцій з нерухомістю.

6. Надано онлайн доступ до інформації про власників земельних ділянок.

Передбачається, що останні три нововведення принесуть Україні по 0.5 балів кожна.

Захист міноритарних інвесторів

Що зроблено?

Встановлено обов’язковість публічного розкриття інформації щодо угоди із заінтересованістю, що дозволить міноритарним акціонерам вчасно дізнаватися про такі угоди. Цей крок має принести Україні 1 додатковий бал.

Що треба зробити?

1. Надати можливість витребувати категорію доказів у господарському процесі.

2. Встановити стандарт «більшої вірогідності» під час доведення у господарському процесі.

3. Відновлення відповідальності за зловживання мажоритарним акціонером своїми правами та завдання ним шкоди товариству та міноритарному акціонеру.

Всі ці нововведення дозволять захистити інтереси міноритарних акціонерів та підвищити їх вплив на діяльність підприємств. Очікується, що прийняття даних ініціатив дозволить Україні піднятися одразу на 10 позиції за даним показником.

Оподаткування

Що зроблено?

Зменшення Єдиного соціального внеску до 22% з попередніх 38,19%, що має позитивно вплинути на показники України.

Що треба зробити?

1. Спростити податкову систему.

2. Підвищити прозорість та якість адміністрування податків.

3. Ліквідувати найрозповсюдженіші схеми ухилення від податків.

4. Встановити стандарт складення фінансової звітності згідно із законодавством ЄС.

Введення даних покращень забезпечить підвищення позиції України у даній секції на 30 пунктів.

Міжнародна торгівля

Що зроблено?

1. Суттєво скорочено перелік товарів подвійного використання. У даний час до переліку не входить 53 групи товарів, відповідно, вони не потребують дозвільних документів Держекспортконтролю при ввезенні та вивезенні товару за кордон. Скасування цієї процедури також має покращити позицію України у рейтингу.

2. Запроваджено процедуру «єдиного вікна», завдяки чому значно спрощено подачу документів. Час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення контролю при ввезені товару обмежується 4 годинами. Крім того, підприємства готують і подають необхідні документи лише один раз в електронному вигляді.

Забезпечення виконання контрактів

Що зроблено?

1. Створено можливість електронного подання позовної заяви та доставки її копії відповідачеві, що полегшило доступ до правосуддя та пришвидшило його процес.

2. Запроваджено інститут державних виконавців, що має підвищити ефективність виконання судових рішень.

Що треба зробити?

1. Розширити можливості для застосування медіації при вирішенні спорів, що має розвантажити українську судову систему і надати бізнесу більше шляхів для врегулювання суперечок.

2. Запровадити автоматичну систему арешту коштів.

3. Сотворити інститут електронного наказного провадження, що знизить навантаження на судову систему України, забезпечить захист порушених прав та зменшить витрати державного бюджету на утримання судових органів.

Завдяки цьому поліпшенню Україна зможе суттєво піднятися у рейтингу.

Вирішення неплатоспроможності

Що треба зробити?

1. Запровадити спрощені процедури банкрутства для підприємств, які мають мажоритарного кредитора або майно яких передано у заставу.

2. Зробити прозорим процес реалізації майна боржників.

3. Забезпечити участь кредиторів у схваленні правочинів з істотними активами.

4. Вдосконалити процедури призначення розпорядника майном боржника.

5. Надати пріоритет задоволення вимог кредитору неплатоспроможних боржників.

6. Об’єднати мирову угоду та санацію в одну процедуру.

7. Скоротити строки розгляду справ та встановити заборону на зупинку провадження у справі.

Планується, що це підніме Україну на 60-90 пунктів у даній позиції і на 1 пункт у позиції «Отримання кредитів».

Отримання кредитів

Що треба зробити?

1. Запровадити довірчу власність як спосіб забезпечення виконання зобов’язань, що надає боржникам ще один інструмент для отримання кредиту, а кредиторам – для його забезпечення.

2. Розширити користувачів інформації бюро кредитних історій, що спонукатиме боржників до виконання зобов’язань, а кредиторам надає ще одну можливість перевірити надійність боржника.

Напередодні 2017 року Президент України поставив задачу, щоб Україна ввійшла до ТОП-50 рейтингу Doing Business, що співпадає з планами уряду на поточний рік. Більше того, в 2018-му році ми вже маємо увійти до ТОП-20. Враховуючи поточну динаміку прийняття змін, ці плани видаються можливими. Однак для цього важливо не зупинятися на досягнутому, а якомога швидше дістати з «довгого ящику» і прийняти необхідні законопроекти, деякі з яких вже майже півроку знаходяться на розгляді у Верховній Раді.