Україна експортує ¾ виробленої кукурудзи, адже українці мало вживають цю культуру, і в промисловості вона також майже не використовується. Україна — третя в світі за обсягами експорту кукурудзи, проте у збільшенні орних земель під її посів ми майже досягли межі — наступне підвищення виробництва вимагає якісних змін у галузі, а для них потрібні інвестиції.

Найбільші виробники кукурудзи

Сприятливі умови забезпечили рекордний обсяг врожайності та експорту

У 2016-2017 маркетинговому році українські аграрії виробили 28 млн тонн кукурудзи — посприяли гарні погодні умови. Це на 7% більше за торішній показник. Така продуктивність вивела Україну на 6 місце в обсязі виробництва цієї культури в світі: нас випереджають лише США, Китай, Бразилія та ЄС. Одразу позаду нас — Мексика, Індія, Південна Африка та Росія.

Український внутрішній ринок не потребує такої кількості кукурудзи, тому більшість виробленого йде на експорт — у 2016-2017 МР він склав 21,5 млн тонн. Це третій показник у світі та майже 15% світового ринку — більше експортують тільки США та Аргентина. Такий обсяг продажів приносить нам дохід у $3 207,1 млн, а найбільшими покупцями стали Єгипет ($522,8 млн), Іспанія ($377 млн) та Нідерланди ($375,1 млн).

Напрями експорту зернових

Загалом, такий об’єм експорту кукурудзи для України є рекордним як завдяки збільшенню поставок до вже освоєних ринків, так і завдяки відкриттю нових — до Ірану ми відправили 2,2 млн тонн, що в 3 рази більше за сезон 2015-2016, а поставки до Південної Кореї ми збільшили в 6 разів — до 400 тис. тонн.

В Україні кукурудза займає третє місце за площею посівів

Весь обсяг кукурудзи ми вирощуємо на 4,3 мільйона гектарів. Більше посівних площ займають тільки соняшник (6,1 млн га) та пшениця (6,2 млн га).

Виробництво кукурудзи в світі зростатиме й надалі

Загалом у світі спостерігається тренд на збільшення виробництва кукурудзи — за 16 років обсяг зріс майже вдвічі — з 600 млн тонн 1100 млн тонн.

Збільшення виробництва кукурудзи в Україні вимагає покращення наявних технологій та впровадження нових 

Наразі Україна досягла максимальних масштабів розвитку галузі — останні 15 років наші фермери продовжують покращувати технологію вирощування кукурудзи, завдяки чому її врожайність збільшилася в два рази — до 66 центнерів на гектар. Однак в порівнянні з європейським рівнем вона все ще залишається низькою — середня врожайність там складає 120 цга. Досягти цього рівня можна подальшим вдосконаленням технологій вирощування, однак це потребує суттєвих інвестицій.    

На це вказує й прогноз Міністерства сільського господарства США. Відповідно до нього, у 2017/18 МР виробництво кукурудзи в Україні буде на рівні 27,5 млн тонн. Тобто в порівнянні з 2016/17 МР його обсяг знизиться на 0,5 млн тонн.

Існує думка, що ця культура в Україні вичерпала можливості для кількісного росту. Її вирощування зосереджено у Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Київській та Вінницькій областях. Саме в них склалися найкращі умови для отримання високих врожаїв, але землі під кукурудзу там вже освоєні. Подальше збільшення площ потребує розширення на південь, однак там недостатньо вологи. Виправити ситуацію міг би розвиток зрошення, що потребує додаткових витрат, і без подальшого росту цін на кукурудзу або державної підтримки це невигідно. Тому настав час ефективніше використовувати наявні площі.

Запровадження імпортного мита в ЄС може зменшити прибутки

Перешкодою для збільшення прибутків від експорту кукурудзи в 2017/2018 МР може стати мито на імпорт кукурудзи, яке ЄС ввів вперше за три роки. Раніше тариф на кукурудзу був нульовим, проте з серпня 2017-го він вже становить 5,16 євро за тонну. Так ЄС реагує на ситуацію на світовому ринку кукурудзи, де рекордний врожай в 2016/17 році призвів до надмірної пропозиції та низьких цін.

Виробництво кукурудзи в України досягло піку, і навіть такі перешкоди, як захисні мита, зменшать хіба що прибутки наших аграріїв. Світовий попит на цю культуру тільки зростатиме, а отже Україні треба вже сьогодні забезпечити свій завтрашній успіх, адже зміни, яких потребує галузь, вимагають поступових системних кроків. Без них нам не наздогнати Аргентину, а Бразилія дуже швидко зможе нас обійти.



Інфографічний довідник "Агробізнес України"