Україна продовжує перегляд діючих Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування, приводячи їх у відповідності із положеннями модельної Конвенції ОЕСР.

Так, 9 жовтня 2017 року в рамках двосторонньої співпраці Міністр фінансів України Олександр Данилюк разом із Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Дунканом підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.

Протокол передбачає такі зміни до податкової конвенції з Британією:

• оподаткування дивідендів за ставкою 5% – якщо фактичним власником дивідендів є компанія (інша ніж партнерство), яка володіє безпосередньо щонайменше 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди та підвищено ставку з 10% до 15% – в усіх інших випадках;

• збільшено розмір ставки оподаткування процентів – з 0 % до 5%;

• збільшено розмір ставки оподаткування роялті – з 0 % до 5%.

Цього ж дня заступник Міністра фінансів Сергій Марченко та Міністр економіки Турецької Республіки Нихат Зейбекчи підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Туреччини.

Змінами до податкової конвенції з Туреччиною передбачено:

• розширення терміну «резидент» відповідно до положень модельної Конвенції ОЕСР;

• нову статтю відносно допомоги у стягненні податків, згідно якої Договірні Держави надаватимуть одна одній допомогу у стягненні податкових заборгованостей.

Наразі сторони мають здійснити внутрішньо державні процедури, необхідні для ратифікації даних Протоколів для набрання змінами чинності.

Зауважимо, що обидва протоколи передбачають нову редакцію статті щодо обміну інформацією, якою передбачається значне розширення можливостей Договірних Сторін щодо обміну податковою інформацією без застережень щодо вимог національного податкового інтересу чи банківської таємниці.