Високе споживання енергії з викопних джерел збільшує викиди СО2, проте не обов’язково ВВП. Якщо країна споживає забагато енергії, але не розвивається, це свідчить про неефективність використання енергії, про неефективність промисловості.

Серед найбільших забруднювачів атмосфери — найбільші споживачі енергії

Дослідження виявили прямий зв’язок між обсягом викидів СО2 та економічним зростанням: коли економіка на підйомі, викиди вуглекислого газу теж ростуть. Тому не дивно, що в ТОП-10 забруднювачів входять найбільші споживачі нафти та вугілля та за сумісництвом найбільші економіки світу — зростання виробництва потребує енергії, вироблення якої збільшує викиди СО2. Крім найбільших споживачів корисних копалин, до цього списку також входять їх найбільші експортери: Росія, Іран, Саудівська Аравія та Канада.  

The biggest air pollutants

Високі викиди СО2 при низькому ВВП — ознака неефективного виробництва

В Україні неефективне виробництво. В нас завеликий як для аграрної країни рівень викидів СО2 і занизький ВВП. Це означає, що наша застаріла промисловість споживає багато енергії, проте мало виробляє — ми задарма забруднюємо природу. В той час як інші найбільші забруднювачі, на кшталт Китаю, США та Японії, отримують з цього безпосередній економічний зиск — хоча їхнє виробництво і забруднює атмосферу, воно збільшує ВВП та добробут мешканців.

Ecological efficiency of economies

Чим більше населення, тим більше країна має заробляти для його добробуту. Раніше головним шляхом розвитку була масова індустріалізація. Індустріальні країни багато споживають і багато виробляють. Якщо їхня промисловість застаріває та втрачає ефективність, вона продовжує споживати енергії як і раніше (чи навіть більше), проте виробництво падає.

Саме це зараз відбувається в Україні. Наша держава — на 5-му місці за викидами діоксиду вуглецю на долар ВВП. Українська промисловість потребує модернізації та підвищення ефективності, інакше Україна так і буде продовжувати забруднювати атмосферу і навіть не отримувати компенсації у вигляді зростання добробуту населення.

Найбільший ефект дасть заміна старого обладнання на сучасне, яке заощаджує енергію. Крім того, слід робити акцент на розвитку відновлювальних джерел енергії — в найближчому майбутньому вона буде не просто більш екологічною, а й коштуватиме менше за енергію з традиційних.