9 грудня – Львів
14 грудня – Дніпропетровськ
16 грудня – Одеса

Зі зміною економічної ситуації в Україні і в світі відкрилися нові можливості для залучення компаніями фінансових ресурсів на ринках капіталу. Такою була основна думка організаторів серії бізнес-сніданків для представників регіонального бізнесу.

9 грудня у Львові, 14 грудня у Дніпропетровську і 16 грудня в Одесі були проведені бізнес-сніданки на тему «Фінансування бізнесу після кризи. Де і як залучити новий капітал », в рамках яких експерти провідних компаній Baker & McKenzie, Baker Tilly Ukraine, Dragon Capital, EBS та Варшавской фондовой биржи детально розглянули доступні на сьогодні фінансові інструменти, і запропонували методи їх ефективного використання.

У бізнес-сніданках взяли участь засновники, топ-менеджери, фінансові директори та корпоративні юристи найбільших підприємств Львівського, Дніпропетровського та Одеського регіонів.

Модератором заходів була Олена Вольська, Керуючий партнер та директор консалтингової компанії «EBS».

У рамках серії бізнес-сніданків доповідачі висвітлили наступні питання:

«Залучення фінансування після кризи: механізми та підводні камені»
Андрій Пивоварський, Директор департаменту інвестиційно-банківських послуг компанії Dragon Capital розповів про те, що криза призвела до істотних коливань вартості більшості компаній, до змін вимог інвесторів до підготовленості компаній, що робить більш значущою роботу консультантів у процесі підготовки компаній, а фінансова звітність складена згідно з МСФЗ і чітка юридична структура – важливі елементи успішності транзакції.
 
– «Прозорість фінансової звітності»
Олександр Почкун, Керуючий партнер компанії Baker Tilly Ukraine, Ірина Чернова, Директор департаменту послуг злиття і поглинання та передінвестиційного дослідження і Любов Рощина, Керівник одеського офісу компанії Baker Tilly Ukraine у своїй презентації говорили про фінансову звітність компаній, про забезпечення її прозорості, підкреслюючи, що фінансова прозорість підприємства є обов’язковою умовою інвестиційної привабливості. Олександр Почкун підкреслив: “Наявність фінансової звітності, що складена у відповідності з міжнародними стандартами – це серйозний сигнал для інвестора про те, що компанія працює прозоро, і може претендувати на залучення фінансових ресурсів».
 
– «IPO – Юридичні аспекти»
Партнер варшавського офісу компанії Baker & McKenzie Конрад Конарський у своєму виступі у Львові розповів про важливість ролі досвідченого юридичного радника, який може бути надійним штурманом і вести компанію через процес IPO.

Юристи київського офісу компанії Baker & McKenzie Ганна Македонська й Андрій Нікіфоров, а також спеціально запрошена юрист лондонського офісу Наташа Ізмайлова розповіли про основні етапи підготовки і виведення українських компаній на міжнародні ринки капіталу, необхідної документації, включаючи договори на основі англійського права, термінах і важливості адекватного розкриття інформації для інвесторів у презентації «Підготовка до виходу на міжнародні ринки капіталу: ключові документи і процеси»у Дніпропетровську та Одесі.

«Підсумки розміщень українських компаній на Варшавській фондовій біржі»
Андрій Дубецький, Виконавчий директор і Катерина Страпко, заступник директора представництва Варшавської фондової біржі (ВФБ) в Україні, навели приклади успішних публічних розміщень українських компаній, вказали на фактори, які слід брати до уваги при виборі біржового майданчика для розміщення, а також розповіли про структуру Варшавської фондової біржі та вимоги до лістингу на головній та альтернативної майданчиках ВФБ.
 
– «Підвищення вартості компанії в процесі залучення капіталу »
Ольга Калюк, Партнер консалтингової компанії EBS, говорила про прийняття рішення та про вибір інвестора для компанії, а також про механізми підвищення вартості компанії. Ольга звернула увагу на те, що зараз найвдаліший час залучати зовнішніх експертів і консультантів для якісної підготовки компанії до роботи з будь-якими формами інвестицій. Крім того, Ольга відповіла на питання, що виникли у власників і топ-менеджерів, які стосувались підходів до оцінювання вартості компанії.

На думку Олени Вольської, Керуючого партнер і директора консалтингової компанії EBS, проведення серії бізнес-сніданків саме у Львові, Дніпропетровську та Одесі є не випадковим, оскільки європейські інвестори проявляють дуже великий інтерес до компаній саме цих регіонів. «Ми хотіли не просто провести регіональний бізнес-сніданок. Ми хотіли показати місцевим компаніям, що залучення різних форм інвестицій (у тому числі й IPO) – реально для компаній будь-яких масштабів, але за умови, що і компанія, і власники, і ТОП-менеджери готові до цього ментально і фактично. А саме, коли звітність прозора, бізнес-процеси налагоджені, стратегії збудовані з урахуванням специфіки регіону та особливостей бізнесу», каже Ольга Калюк, Партнер консалтингової компанії EBS.

Як зазначає юрист київського офісу Baker & McKenzie Андрій Никифоров: «Нам було цікаво поділитися своїм досвідом з компаніями з швидко регіонів України, які планують перші кроки на міжнародні ринки капіталу “

Серію бізнес-сніданків організовано за підтримки ВД «Комерсант-Україна»

Медіапідтримка: Газета по-львовски, Інформаційний портал Львова portal.lviv.ua, Медіа-холдинг «Рекламное поле» (м. Дніпропетровськ), Медіа-холдинг 100% (м. Одеса), АССА.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, за тел.: +38 (044) 496-37-28

Адреса для кореспонденції: conference@kommersant.ua