Коли здається, що ви більше не можете рухатися далі, насправді просто необхідно інакше подивитися на ситуацію та змінити своє ставлення до неї. Тому відпочиньте, прочитайте нашу підбірку та оберіть ту пораду, яка підходить вам найбільше.

1. Змініть підхід

Щоб відшукати мотивацію, змініть напрям ваших думок. Наприклад, один студент ходить на лекції, щоб його не відрахували з університету, тоді як інший — щоб навчитись чомусь новому. Один думає як той, хто намагається уникнути проблем, а інший — як той, хто хоче досягти успіху. І скоріше за все, стратегія другого виявиться більш ефективною.

Почніть думати як людина, що шукає успіху, замість того, щоб уникати невдач.  

2. Не порівнюйте себе з іншими

Коли ви почуваєтеся так, ніби вам ніколи не досягти своїх цілей, з’являється спокуса подивитися на тих, у кого з цим немає жодних проблем. Такі порівняння змушують вас думати, ніби ви нічого не варті, та лише підривають вашу впевненість та здатність рухатися далі. Тому женіть їх одразу, як тільки вони з’являються у вашій голові.

Тим більше, що ми надзвичайно погано оцінюємо те, як почуваються інші — нам здається, що страждаємо лише ми, тоді як всі інші постійно щасливі. Хоча скоріше за все в них теж купа своїх проблем.

3. Визначтеся зі своєю метою

Знайдіть свій шлях: якщо ви ще не знаєте, який він, то створіть його. На користь цього вказує і дослідження, в якому було помічено, що коли робітники колл-центру дізналися про те, що студенти отримали користь від пожертвувань університету саме завдяки їхній роботі, вони почали працювати набагато краще. Тому коли ви знатимете свою ціль і те, що її здійснення матиме корисний вплив, ваша мотивація стане ще більшою.

4. Заведіть щоденник

Сутність мотивації у тому, що навіть найменший прогрес надзвичайно сильно підвищує її, а також вашу ефективність. Саме тому варто постійно записувати свої нехай найменші досягнення. Навіть якщо це був просто e-mail, який допоміг забезпечити угоду. Тож відслідковуйте навіть невеличкі перемоги кожного дня — це дуже мотивує.

Одним зі способів фіксації вашого прогресу може бути “список виконаного”, в якому відображається все корисне, що ви зробили протягом дня. Це набагато краще “списку справ”, який тільки показує, наскільки далеко ви від мети.

5. Пам’ятайте, звідки ви починали

Після того, як ви деякий час будете вести щоденник, зазирніть до своїх записів кількамісячної або кількарічної давнини. Спогади про те, звідки ви дісталися до свого теперішнього положення, дуже мотивують, тому що ви усвідомите, наскільки великих успіхів ви здатні досягти. Наприклад, якщо ви вчитеся малювати, намалюйте щось — чашку, дерево, тварину, — а потім намалюйте те саме через декілька місяців і порівняйте. Цей момент буде надзвичайно мотивуючим.

6. Не бійтеся критики

Нікому не подобається чути, що вони роблять щось не так. Проте намагайтеся опановувати свої емоції. Подумайте про того, хто вас критикує і вирішіть, чи дійсно ця людина має достатньо досвіду та знань, щоб давати свої коментарі. Якщо ви зрозумієте, що її слова не просто пусті звинувачення, то поставтеся до цього як до можливості стати кращим.

Взагалі те, як вас сприймають інші, може бути навіть більш важливим за те, як ви сприймаєте самі себе. Особливо на роботі. Адже відгук ваших колег дозволяє вам порівняти того, ким ви хочете стати, з тим, ким ви є для зовнішнього світу. Якщо ви будете сприймати критику з відкритими думками, вона може стати тим самим методом мотивації, який вам потрібен.

7. Встановіть час обов’язкового завершення роботи

Коли вам потрібно виконати завдання, єдиною правильною стратегією здається працювати якомога наполегливіше і якомога довше. Однак зазвичай це абсолютно контрефективно та призводить до вигорання. Замість цього вам варто встановити декілька дедлайнів і виділити час на відпочинок.

Необхідно розпізнати той момент, коли досить означає досить. Встановіть собі час обов’язкового завершення роботи, якого ви дійсно зможете дотримуватися протягом більшості днів. Крім того, виокремлюйте собі час на відпочинок. Наприклад, не відповідайте після восьмої вечора чи не працюйте в неділю. Ви будете почуватися бадьорішим та більш продуктивним, коли дозволите собі невеликий відпочинок.

8. Проводьте час з розумними людьми

Перебувати в одному просторі з надзвичайно розумними та обізнаними людьми може бути ніяково. Але такий досвід підштовхує працювати сильніше, ніж коли-небудь до того. Спілкуйтеся з тими, хто знає про щось набагато більше за вас. Це буде мотивувати вас на отримання нових знань та досягнення нових цілей, і ви автоматично підвищите свою ефективність.

9. Перетворіть бажання на звички

Найкраща мотивація — її відсутність, коли ви просто звикли робити щось і виконуєте це автоматично. Наприклад, якщо вам потрібно навчатися, візьміть собі за звичку сідати за підручники кожен день на певну кількість годин. Дотримуйтеся свого розкладу неухильно і згодом вам не знадобляться для цього додаткові зусилля. Таким чином, вам не потрібно кожного разу збиратися для того, щоб позайматися. Ви будете робити це навіть не задумуючись.

10. Не здавайтеся  

Коли вам хочеться кинути займатися чимось, наприклад, тренуваннями, знайдіть спосіб подолати це бажання. Подивіться на ситуацію під іншим кутом. Один із таких способів — формула “якщо/коли/тоді”. Вона працює наступним чином: ви обираєте певний сигнал і прив’язуєте до нього бажану дію. Наприклад, якщо ваша мета — скинути вагу, тоді ваш ланцюжок може виглядати так: “коли мені набридне і я захочу кинути, я подзвоню другу, який підтримає мене найбільше”. Так ви запрограмуєте свій мозок на дзвінок другові, який вмотивує вас продовжувати, замість того, щоб з’їсти два тістечка.  

11. Зосередьтеся на процесі

Ви вже напевно чули вираз, що “життя — це подорож, а не напрямок”.  Тож іноді варто перестати думати тільки про кінцеву мету і почати насолоджуватись самим шляхом її досягнення. Приділяючи занадто велику увагу кінцевій цілі, ви викликаєте стрес і тривогу, які з часом виснажують вас. Проте коли ви закохаєтесь в сам процес, ви відновите свої сили.

Тренування слугують чудовим прикладом і в цьому випадку. Як тільки ви починаєте працювати над своїм тілом, всі думки про майбутню силу і красу, тобто про мету, одразу зникають за стіною болю і лінощів. Тому замість цього зосередьтеся на своєму диханні, рухах та музиці — на процесі. Іншими словами, теперішній момент не менш важливий за майбутні досягнення.

Мотивація завжди знаходиться поряд з вами та всередині вас. Намагайтеся уникати думок, що кажуть вам, ніби ви на щось не здатні. Замість них краще спрямовуйте свої мислення тими конструктивними шляхами, про які ви щойно дізналися.

via