Людиноподібні роботи розробляються ще з 1980-х

У 1986 році компанія Honda розпочала програму розробки та досліджень людиноподібних роботів, які б могли успішно взаємодіяти з людьми. В 1989 році Массачусетський технологічний інститут презентував свого шестиногого робота Чингіса. Робот був простим за конструкцією — це забезпечило швидкість та дешевизну будування.

major corporations

Проте для технологічного ринку роботи все ще залишаються дивиною

Amazon вже не тільки довела всім життєздатність свого голосового асистента Echo, а й зробила його важливою складовою дому для багатьох людей. Однак технологія персональних роботів тільки зароджується. Хоча в 2016-му інвестори вклали у робостартапи в 18 разів більше, ніж у 2012-му, цей ринок все ще дуже малий — у 2016-му було укладено лише 16 угод на суму $339 мільйонів.  

growing investor interest

Взаємодія з дітьми та людьми похилого віку — головні напрями розвитку роботів

Наразі головні сценарії використання роботів пов’язані з емоційним спілкуванням, коли робот розуміє емоції людини та відповідно реагує на них, та навчанням через гру. Тому на даному етапі зусилля розробників спрямовані в напрямку розпізнавання обличчя, завдяки чому роботи будуть розрізняти всіх членів сім’ї та взаємодіяти з кожним із них індивідуально. Працюватиме це все завдяки аналізу великих даних за допомогою машинного та глибокого навчання.

В перспективі роботи зможуть стати нянями наших дітей. Вони складатимуть графік занять, будуть слідкувати за успіхами в навчанні та робити аналітичні прогнози на їх основі. Вони також стежитимуть за тим, що та скільки дитина їсть та дивиться, як вона спить та який стан її здоров’я.  

children

Роботи вже вміють підбадьорювати хворих дітей  

Дослідники з Університету Лісабона в рамках проекту “MOnarCH” розробляють робота Casper, що розважатиме дітей у лікарнях — чим щасливішими вони будуть, тим швидше вони одужуватимуть. Тому вчені хочуть досягти такого рівня взаємодії із Casper’ом, який діти мають зі своїми домашніми улюбленцями чи навіть друзями. Наразі Casper вже випробовується в Португальському онкологічному інституті в Лісабоні.

casper

Планується, що роботи будуть займатися медичним піклуванням

В майбутньому тиск на систему охорони здоров’я значно збільшиться — до 2050 року кількість людей старше 65-ти років подвоїться. Таким чином їхня кількість складе 1,6 мільярда осіб або 17% населення світу. Зарадити цій ситуації зможуть роботи-піклувальники, що будуть доглядати людей, нагадувати їм про приймання ліків, відстежувати показники їхнього здоров’я та загалом складуть їм компанію.

filling the healths services void

Зміни торкнуться не тільки галузі споживчої електроніки

До нових реалій варто готуватися виробникам іграшок, ІТ-гігантам, страховим компаніям та тим, хто надає медичні послуги. Кожній з подібних компаній доведеться зробити свій внесок у розвиток робоіндустрії. Від цього залежатиме, чи зможуть вони нею скористатися, чи залишаться осторонь.

who will be affected. Not just consumer electronics

Останні досягнення в програмуванні в поєднанні із передовими розробками механічної інженерії створять роботів, що не замінять людей, а, навпаки, доповнять найважливішу частину їхньої діяльності — саме ту, де необхідно присвятити своє існування іншій людині.