Біткоїн показав всьому світові перспективи технології блокчейну. Проте сам він використовує лише малу частину його можливостей. Ефіріум, у свою чергу, покликаний розкрити потенціал блокчейну на новому рівні.  

На початку був Біткоїн

На Геловін 2008-го одна особа (або група людей) на ім’я Сатоші Накамото опублікувала документ, який описує систему, засновану на децентралізованій мережі комп’ютерів, що полегшує обмін інформацією (біткоїнами) від одного користувача до іншого. Ці комп’ютери перевіряють і фіксують кожну операцію в спільному зашифрованому електронному реєстрі. Накамото назвав цей реєстр “блокчейном” (ланцюжок блоків), оскільки операції у ньому об’єднані у “блоки”, кожен з яких пов’язаний шифром з попереднім блоком, утворюючи тим самим цілий ланцюжок.

Біткоїн в підсумку “злетів”, після чого люди підхопили ідею того, що його блокчейн можна використати для виконання інших речей — від відстеження медичних даних до здійснення складних фінансових операцій. Однак система блокчейну, на якій працює Біткоїн, була розроблена спеціально для обміну ним. Це з самого початку обмежило спектр інших сценаріїв його використання. Тому прихильники біткоїну почали думати над новими проектами блокчейну — такими б, які б не обмежували можливості лише до переказів криптовалюти.

І так з’явився Ефіріум

У 2013 році Віталік Бутерін — засновник Ефіріуму — у своєму white paper виклав план створення блокчейну, що міг би полегшити проведення будь-яких децентралізованих операцій. Бутеріну вдалося досягти цього завдяки створенню платформи Ефіріум, яку користувачі можуть налаштовувати під свої потреби, створюючи додатки на її основі. Такі додатки засновані на так званих “смарт-контрактах” — комп’ютерних програмах, які здійснюють операції відповідно до положень, що попередньо узгодили самі учасники цих операцій.

Уявіть, ви хочете відправити своєму другові трохи криптовалюти автоматично, в певний час. Для цього є смарт-контракт. Більш складні смарт-контракти дозволяють навіть створювати абсолютно нові криптовалюти.

Обчислювальна потужність, необхідна для запуску смарт-контрактів, походить від комп’ютерів у відкритій розподіленій мережі. Ці комп’ютери також перевіряють і фіксують операції в блокчейні. За це вони отримують Ефір, який на даний момент коштує близько $450 за одиницю. Якщо Біткоїн задумувався як перший загальний всесвітній реєстр, то Ефіріум має стати першим загальним глобальним комп’ютером.

У чому головна відмінність Ефіріуму

Платформа Ефіріум об’єднує потужності комп’ютерів, щоб її користувачі могли створювати на відповідній основі свої додатки. Ці програми, по суті, є сукупністю алгоритмів — смарт-контрактів. Блокчейн гарантує їх безпеку та незмінність, а валюта Ефір — слугує своєрідним паливом для їх запуску і роботи.

Виходить, що Біткоїн пропонує лише один “додаток” на блокчейні — систему передачі електронних грошей за допомогою біткоїнів, а сам блокчейн тут використовується для відстеження прав власності на них. Блокчейн Ефіріуму ж забезпечує роботу програмного коду будь-якого додатку.

Рано чи пізно Біткоїн досягне піку своєї популярності та вартості. Тоді люди звернуть увагу на інші валюти. І оцінювати вони будуть їх, з-поміж іншого, за можливостями, які вони пропонують. Ефіріум і його валюта Ефір мають всі шанси стати новими улюбленцями інвесторів.

via