Як ми повідомляли раніше, з 01 січня 2017 року до ст. 39 ПКУ були внесені зміни, за якими у разі здійснення контрольованих операцій за форвардним або ф’ючерсним контрактом порівняння цін може бути проведено на підставі інформації про форвардні або ф’ючерсні ціни на дату, найближчу до дати укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту. Аналогічно, у випадку імпорту/експорту біржових товарів на підставі форвардних або ф’ючерсних контрактів можуть аналізуватись біржові котирування відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту (пп. 39.2.1.3, пп. 39.3.3.3 ПКУ).

Форма такого Повідомлення була затверджена наказом Мінфіну від 03.07.2017 р. № 621 (набрала чинності 12.09.2017 р.).

Встановлена форма Повідомлення передбачає зазначення платником відомостей відповідно до умов укладеного контракту, зокрема: кількість базового активу, ціна (тариф) за одиницю виміру предмета операції у валюті контракту, загальна вартість базового активу у валюті контракту, термін виконання контакту.

Як зазначила Державна фіскальна служба в ІПК від 06.12.2017 р. № 2856/6/99-99-12-03-07-15/ІПК, у Повідомленні відображається зобов’язання платника податку придбати (продати) базовий актив у визначений час та на визначених умовах у майбутньому щодо якого укладено форвардний контракт. Повідомлення складається окремо за кожним форвардним контрактом.

Також, контролюючий орган звернув увагу на те, що у Повідомленні при заповнені відповідних граф щодо умов контракту, платник податку повинен зазначити базовий актив та загальну вартість базового активу відповідно до кількості такого базового активу, визначеної сторонами контракту для певного часу поставки. При цьому, сумарна кількість такого базового активу не повинна перевищувати законтрактовану.

Нагадуємо, вказані норми можуть бути застосовані платником податків за умови повідомлення податкового органу про укладення відповідного форвардного/ф’ючерсного контракту протягом 10 робочих днів з дня його укладення.