ICO (англ. — первинне розміщення монет) — інструмент інвестування, при якому ви обмінюєте свою криптовалюту на токени певного проекту. ІСО схоже на ІРО, тільки при ІСО компанія випускає не акції, а токени. Цей спосіб залучення грошей обходиться значно дешевше, ніж традиційне IPO, оскільки не потребує дотримання формальностей, пов’язаних із виходом на біржу. З цієї ж причини він більш ризикований для інвесторів — спиратися ви можете лише на репутацію засновників проекту. Популярність ICO пояснюється тим, що засновникам цей інструмент дозволяє дуже швидко зібрати гроші, а інвесторам — отримати надприбутки в тому випадку, якщо проект “злетить”.

ICO та IPO — схоже, проте не однакове

Головний принцип, що уподібнює ICO та IPO — це продаж певного активу (акцій або токенів) компанії з метою залучення коштів. Окрім того, в обох випадках інвестори вкладаються в майбутній результат і ризикують своїм капіталом, сподіваючись отримати великий прибуток.

Основна ж відмінність між ними полягає у тому, що інвесторами при ICO, загалом, виступають ентузіасти, а не професійні інвестори. Цим ICO схоже на проекти фандрайзингової платформи Kickstarter, однак при ICO вкладники отримують токени компанії, які потім можуть зрости в ціні, а не просто підтримують чиюсь ініціативу. При цьому токени не надають жодних майнових прав — інвестори ІСО не стають співвласниками.

Крім того, у багатьох державах ICO не регулюється. У деяких токени можуть бути прирівняні до цінних паперів. Відповідно, часто закон ніяк не захищає інвесторів.

Компанії, що виходять на ICO, намагаються захистити себе від уваги держави

Юридично більшість проектів сьогодні називають ICO передпродажем токенів для програмного забезпечення, тобто, інвестуючи через ІСО, ви ніби оплачуєте доступ до певної програми. Щоб спробувати уникнути юридичних вимог, які висуваються до будь-якої форми продажу цінних паперів, більшість ІСО використовують такі терміни, як “підтримка” або “пожертвування” замість власне “ICO”. Вони також використовують юридичні застереження про те, що не займаються продажем паперів. Однак не ясно, чи достатньо цих заходів для того, щоб держави розглядали ICO інакше, ніж продаж акцій. Наразі жоден суд чи законодавчий орган ще не вирішили це питання однозначно, тому юридично ICO досі не врегульовано.

ICO

На ринку утворилася економічна бульбашка

Так само, як наприкінці 20-го сторіччя з’явилася бульбашка доткомів, коли просте додавання “.com” до назви компанії могло збільшити вартість акцій на 30-50%, так і сьогодні надулась бульбашка ICO — проекти просто додають до своєї назви слово “блокчейн”, хоча насправді використання цієї технології жодним чином не виправдано.

Як і у випадку з ІРО доткомів, оцінити ІСО певної компанії наявними методами неможливо, оскільки гіпотезу про перспективність проекту можна підтвердити тільки на практиці. Допомогти може вивчення того, наскільки глобально проект збирається змінити існуючий ринок (чи навіть створити новий) саме за допомогою блокчейну, та наскільки професійна у нього команда, проте навіть цей підхід не дає жодних гарантій.

Наразі ситуація на ринку ІСО нагадує Дикий Захід: відсутність законодавчого регулювання дозволяє людям і грошам зі всього світу вільно заходити на нього. Інвесторів приваблює можливість вкластися у майбутній “фейсбук”, шахраїв приваблюють гроші інвесторів. Проте рано чи пізно ця хвиля ентузіастів скінчиться, і якщо ринок ІСО захоче зростати й надалі залучати капітал, йому знадобиться впорядковане регулювання, яке б захищало інвесторів.

Сьогодні ж через ІСО варто інвестувати тільки якщо ви жадаєте ризику, не боїтеся втратити свої гроші та бажаєте спіймати журавля в небі. І якщо у вас є кілька зайвих тисяч доларів, яких не шкода.