Сьогодні в топ-10 найбільших компаній світу входять не тільки американські, а й китайські ІТ-гіганти. Проте найзапекліша конкуренція відбувається серед стартапів, які прагнуть зайняти їхнє місце. В цій сфері Китай стрімко наздогоняє. І, на відміну від США, він тільки починає набирати оберти.

ІТ-компанії не мають рівних за капіталізацією

П’ятдесят років назад до топ-10 найбільших публічних компаній США входила лише одна із ІТ-індустрії. Сьогодні їх там п’ять, вони очолюють рейтинг і випереджають інших не на десятки, а на сотні мільярдів доларів. Важко стверджувати, як швидко відбудеться наступне оновлення топ-10, проте зрозуміло одне — наступна компанія буде з ІТ-індустрії. І її капіталізація, скоріше за все, перевалить за трильйон доларів.  


The most companies in USA

Сьогодні на ринку вже з’явилися ІТ-гіганти з Китаю

Довгий час до клубу “$400+ мільярдів” входили виключно американські ІТ-компанії, на кшталт Apple, Google, Facebook та Microsoft. Сьогодні настав час прийняти до нього нових членів з Китаю — Alibaba Group та Tencent Holdings.

The most public companies in the world

Китайські ІТ-компанії мають великий ринок для зростання

Тоді як американські техно-гіганти конкурують між собою за користувачів на Заході, Alibaba та Tencent стали гегемонами найбільшого в світі однорідного ринку з більш ніж 700 мільйонами онлайн-користувачів. Це майже в два рази більше за населення США. Більше того, в США потенціал для росту вже майже вичерпано, тоді як в Китаї все ще тільки попереду.

Users of Internet

В Китаї повним ходом створюються стартапи світового рівня

Цього року “єдинорогами” стали 46 компаній світу. Сімнадцять з них були створені в Китаї. Це лише на дві компанії менше, ніж у США — видатний результат, враховуючи, що в 2014-му в Китаї було лише 8 “єдинорогів”. Сьогодні їх 56, і 4 з них входять до десяти найбільших в світі.

The most expensive startups in the world

Завдяки численним акселераторам та інкубаторам ІТ-стартапи в наш час за кілька років виходять на той рівень, для досягнення якого нинішнім ІТ-гігантам потребувались десяти річчя. Розвинута інфраструктура та доступні інвестиції дозволяють їм зростати надзвичайно швидко, тому цілком можливо, що для оновлення топ-10 найбільших компаній знадобиться в декілька разів менше часу, ніж раніше. І є всі шанси, що більшість його компаній будуть з Китаю.