3D-друк істотно трансформує будівельну галузь, переосмислюючи як процес розробки будівлі, так і її виробництва. У порівнянні з традиційними способами будування, 3D-друк потребує значно менше часу та коштів. Будівельна галузь за крок від перетворення з низькопродуктивної на автоматизовану та надефективну. Головна перешкода — швидкість розвитку технології самого друку та її нормативне регулювання.

3D-друк одночасно збільшить швидкість та якість будівництва

3D-друк перетворює тривимірну цифрову модель на фізичний об’єкт, наносячи матеріал шар за шаром. І робить він це надзвичайно точно — лазерні сканери заміряють потрібний розмір деталі, передають інформацію на 3D-принтер, а він рівномірно розподіляє необхідну для виготовлення кількість матеріалу. Завдяки цьому готові елементи легко з’єднуються.

Однак 3D-принтер може не просто створювати заготівки для повноцінних об’єктів, а й друкувати їх сам — компанії вже тестують роботів, які допоможуть 3D-принтерам друкувати з бетону цілі будинки. Це забезпечить безпомилковість будівництва, зекономить 30-60% матеріалів та зменшить витрати часу на доставку на 50-80 %.

В результаті 3D-друк зробить житло набагато доступнішим. Наприклад, в березні 2017-го стартап Apis Cor побудував дім площею 37 квадратних метрів за $10 000. На перший погляд це крихітна одноповерхова будівля, але сьогодні в деяких житлових комплексах схожі помешкання продаються за ціною щонайменше $200 000.


Cost benefits to 3D printer


Повноцінні 3D-друковані будівлі почали з’являтися нещодавно

У 2014-му нідерландська компанія DUS Architects надрукувала перший у світі дім на 3D-принтері з транспортного контейнера — Canal House. Того ж року китайська компанія WinSun Decoration Design Engineering побудувала 10 будинків менш ніж за 24 години, використовуючи надруковані на 3D-принтері частини.

У 2015 році вона створила найвищий в світі 3D-надрукований будинок. Хоча п’ятиповерхова будівля призначалася тільки для демонстрації, вона була повністю придатна до проживання та відповідала всім будівельним стандартам. Тоді ж компанія представила першу в світі надруковану віллу. Обидві будівлі коштували $4 800 і були зроблені з бетону.

3D house

У травні 2016-го уряд Дубаю оголосив про успішне завершення будівництва першого у світі надрукованого офісу. Для друку всієї будівлі на гігантському 3D-принтері 36,5 метрів завдовжки та 12 метрів завширшки знадобилося лише 17 днів, а на його встановлення — всього два. Будівля обійшлася вдвічі менше за ціну традиційного будівництва — всього в $140 000. Сьогодні там працюють співробітники Dubai Future Foundation.

Dubai

Відсутність нормативних стандартів для 3D-друку стримує його розвиток

Нормативна забезпеченість — суттєва перешкода на шляху до повноцінного впровадження 3D-друку у будівництві. Стандарти для традиційних будівельних процесів та матеріалів відпрацьовувались десятиліттями. Через те, що 3D-друк не має такої історії застосування, його нормативне регулювання стає надзвичайно складним та непевним.

Наблизити технологію 3D-друку до масового використання можуть системи, які постійно слідкуватимуть та перевірятимуть вироблений матеріал. Так ми зможемо уникнути ситуації, коли надрукований хмарочос виявиться абсолютно ненадійним.

Якщо припустити, що питання нормативного забезпечення будуть вирішені, потенційні вигоди від 3D-друку для будівельної галузі величезні: підвищення продуктивності праці, зниження витрат на її оплату, покращення безпеки праці, а також унікальність збудованих конструкцій, які сьогодні просто неможливо збудувати з технічних та економічних причин.

Проте найближчим часом 3D-друк радше стане додатковим інструментом будівництва, а не цілком замінить його. Можливо, ми не побачимо 3D-принтери у кожному гараж завтра, проте досить скоро двері до вашого нового будинку будуть зроблені саме ним.