Ріпак — важлива олійна культура українського сільського господарства. В минулому маркетинговому році його експорт приніс нам майже півмільярда доларів, а основним ринком його збуту став Європейський союз. За цим показником, а також за виробництвом, ми входимо до групи світових лідерів.  

Ріпак — одна з найголовніших технічних культур

УУ 2016-17 маркетинговому році Україна виробила 1,2 мільйона тонн ріпаку — це четвертий показник серед усіх технічних культур.

Main types


За обсягом виробництва ріпака Україна на 3-му місці

Не дивлячись на те, що у порівнянні з 2015/2016 маркетинговим роком виробництво ріпаку зменшилось на 500 тисяч тонн, Україна все одно потрапила до країн-лідерів з його вирощування.


manufactures


Україна на третьому місці в світі за експортом ріпаку

З виготовлених протягом 2016/2017 маркетингового року 1,2 мільйона тонн ріпаку Україна експортувала 1 мільйон тонн. Завдяки тому, що Україна експортує майже весь вироблений ріпак, ми входимо у трійку лідерів.

exporters


Головний імпортер українського ріпаку — ЄС

Загалом Польща, Бельгія, Франція, Німеччина та Нідерланди імпортували нашого ріпаку на $339,4 мільйона — це 82% від загальної суми доходу від його експорту у 2016/2017 МР.

revenues

ЄС — лідер світового виробництва та імпорту ріпаку

Наразі ріпак є однією зі стратегічних культур сільського господарства Європейського Союзу. Проте за даними звіту Єврокомісії, в наступні 10 років його виробництво буде зменшено на користь сої та соняшнику — європейські фермери роблять ставку на кормові культури, оскільки виробництво біопалива більше не в пріоритеті.  

importers

Ріпак — третя культура за обсягом посівних площ

Ріпаком в Україні засіяно 0,5 мільйона гектарів землі. Серед олійних більше віддано тільки під сою ти соняшник.


Sowing area


Врожайність ріпаку збільшилась більше, ніж втричі

За останні 20 років українські аграрії збільшили врожайність ріпаку з 8,5 ц/га до 25,7 ц/га.

Technical cultures


Ріпак — третя ВО-культура світу

ВО-олія з високолеїнового ріпаку не втрачає своїх властивостей майже 17 годин. Разом з простотою вирощування це робить ВО-ріпак третьою за обсягом виробництва ВО-культурою в світі.  

Period of different oil types


Безумовно, ріпак — дуже зручна культура для вирощування. Вона нескладна у виробництві та приносить стабільні прибутки за рахунок постійного попиту на ринку ЄС. Проте враховуючи тенденції світового ринку, українським аграріям варто замислитися про переорієнтацію на сою та ВО-соняшник.

banner BT