Після тривалих вихідних дійсно непросто повернутися до звичного режиму роботи. Щоб зробити це вам було легше, не намагайтеся виконати одразу всі задачі, що накопичилися, — розплануйте їх на найближчі тижні. Під час роботи не забувайте робити перерви й спілкуватися з колегами, адже саме вони розуміють вас зараз якнайкраще.

Прийміть те, що вихідні скінчились

Налаштувати себе на роботу, коли в душі все ще свято, непросто. І це абсолютно нормально. В цій ситуації ми можемо або опиратися будням і ще більше засмучуватися, що нічого не зробили, або ж чесно зізнатися собі в небажанні працювати, і почати діяти для того, щоб вийти із цього стану. Тому просто спокійно прийміть той факт, що настав час повертатися до роботи, і подумайте над тим, як максимально полегшити цей процес.  

Складіть план задач і почніть з малого

Відкривши після вихідних днів робочу пошту і побачивши купу листів, на які треба відповісти, а потім отримавши не меншу купу завдань від керівництва, вам може здатися, що це — кінець, і ви не вийдете з офісу до наступного Нового року. Женіть цю думку подалі від себе — зрештою, це не перший ваш вихід на роботу після тривалих вихідних.

Щоб перехід від свят до роботи був безболісним, не беріться за все й одразу, не виконуйте завдання хаотично. Запишіть усі поставлені перед вами задачі, після чого розподіліть їх за важливістю та нагальністю, і складіть план виконання. І хоча зазвичай радять розпочинати робочий день з найважливішого завдання, ми радимо після свят спочатку приступити до найлегшого — так ви зможете без зайвих зусиль включитися в процес і приступити до основних справ. Наприклад, приведіть спочатку в порядок ваше робоче місце, а потім перевірте стан задач, що були призупинені на час святкування. Закінчивши нагальні справи, щодня, хоча б частково, працюйте над складнішими задачами, щоб виконання їх теж прогресувало.

Попросіть підтримки у колег

Ваші співробітники зараз розуміють вас як ніхто. Тому саме у них варто шукати підтримки й допомоги — поділіться враженнями від свят, та запропонуйте слідкувати один за одним, щоб кожен не перенапружувався, але й не впадав у прокрастинацію. Ставтеся один до одного з розумінням — саме в цей період всі дуже знервовані та можуть зірватися через дрібницю.  

Не занурюйтеся в роботу з головою

Не варто впадати від однієї крайності в іншу. Від повного небажання працювати ви можете раптом перейти до завзятої праці ”без перерви й вихідних”. Це погана ідея, адже є дуже велика ймовірність того, що ваша енергія швидко вичерпається. Тому після того, як ви вже поступово повернулися до робочого процесу, не забувайте робити короткі перерви — працюйте зручними для вас циклами. Наприклад, кожну годину переривайтеся на 10 хвилин. Не забудьте пообідати, а в кінці робочого дня не затримуйтеся і не беріть роботу додому — перші будні вечори після свят краще проведіть так, як вам хочеться.

Кожен день — це свято

Свята рано чи пізно закінчуються, проте це не означає, що ви маєте позбутися свого святкового настрою. Надворі досі висять новорічні та різдвяні декорації, проходять різноманітні конкурси та програми, лунає святкова музика. Тому насправді вам нічого не заважає продовжувати розважатись, просто тепер робіть це з оглядом на роботу.  

Робота — це часто стрес. Однак замість того, щоб уникати його, спробуйте просто зменшити його вплив. Відпочивати, як і працювати, потрібно в міру. Зберіть докупи якомога більше сил, та направте їх на поступове повернення до буденних завдань.