Роботи покликані доповнити й полегшити життя людей, а то й цілком його змінити. Сьогодні промислові гіганти успішно скорочують участь людей у технологічних процесах до мінімуму, а ІТ-гіганти розробляють технічні рішення для цього і навіть самі входять з ними до незвичних для себе ринків.

На китайській фабриці змогли відмовитись від 90% працівників

Китайський завод компанії Changying Precision Technology Company в місті Дунгуань замінив 90% всіх працівників на роботів — з 650 осіб, які займалися виробництвом телефонів, залишилося всього 60. Місце звільнених зайняли 60 роботів, що обслуговують 10 виробничих ліній. Результати такого рішення вражають: це дозволило компанії збільшити продуктивність на 250%, а кількість браку впала на 80%. За словами одного з керівників компанії, у майбутньому кількість людей, залучених до виробничого процесу, зменшиться до 20 осіб.  

Amazon відкрила магазин без продавців

У Сіетлі компанія Amazon відкрила магазин без продавців та кас — Amazon Go. У ньому ви можете просто взяти необхідні товари й піти — гроші знімуть з вашого облікового запису в Amazon. Система працює завдяки комп’ютерному зору та датчикам, встановленим по всьому магазину: на вході до крамниці Amazon Go ви скануєте додаток на телефоні, після чого обираєте товари як у звичайному магазині. Датчики відслідковують, що саме ви взяли, і при виході оплата автоматично знімається з вашого рахунку. Жодних черг, жодних затримок при оплаті на касі. Розкладати товар на полиці все ще мають люди, проте в Amazon вже проводять змагання для роботів, що здатні замінити і їх.


Amazon Go

Audi збудувала завод, де люди тільки слідкують за виробництвом

Щоб вивести виробництво автомобілів на новий рівень, Audi Smart Factory в Інгольштадті використовує великі дані, віртуальну реальність, автоматизацію та інші сучасні технології. Наприклад, тут відмовилися від конвеєрної збірки, яка у 20-му сторіччі створила революцію у масовому виробництві. Справа у тому, що кожна нова опція в автомобілі потребує нового блоку на конвеєрі, проте вона буде встановлена далеко не на всі автівки. Відповідно, деякий час цей блок простоюватиме. Наприклад, якщо покупцеві не потрібен клімат-контроль, а замість бензинового двигуна він хоче електричний, то відповідні блоки при збірці даного авто будуть працювати марно. При модульній збірці автомобіль переміщується між станціями на спеціальному автономному візку. Таким чином невелика Audi A3 має пройти 200 незалежних станцій, а контроль здійснюється всього двома фахівцями заводу. Тоді як на конвеєрі їй необхідно пройти близько 160 етапів збірки, кожен з яких обслуговують декілька десятків людей.  

До речі, Adidas працює над створенням подібної фабрики — Speedfactory, — де кросівки друкуватимуться на 3D-принтері, а виробництво буде розташовано в Європі.

Conveyor production


Конвеєрне виробництво (зверху) передбачає простій на деяких етапах.


Модульна збірка (знизу) усуває цю проблему.


Автоматизація бізнес-процесів та виробництва сьогодні — дієвий спосіб підвищити ефективність компанії. Проте в майбутньому вона стане стандартним способом діяльності бізнесу. Потенційно це призведе не просто до підвищення ефективності та екологічності виробництва, а й до зміни сьогоднішньої моделі існування людини: на фабриках більше не буде виробників, на складах — вантажників, в логістиці — водіїв, а в магазині — продавців. Проте все ще залишаться покупці — наша економіка поки влаштована за принципом виробничих відносин, тобто вироблені товари хтось повинен придбати.

Таким чином, людству належить вирішити дилему, коли в людей не буде роботи, але все ще необхідно буде підтримувати економіку покупками, для яких потрібні гроші. Сьогодні запровадження безумовного базового доходу, коли люди отримують певну суму грошей просто так, стало можливою відповіддю на питання джерела доходу за відсутності роботи. Проте це лише перший крок до відповіді на головне питання — у чому буде цінність людини для суспільства в таких умовах?