Система GPS, точне землеробство, портативні метеостанції — цими технологіями вже не здивуєш сучасного аграрія. Упродовж останніх кількох років все більше венчурних інвесторів вкладають кошти саме в агростартапи, що зумовлює появу на ринку багатьох інноваційних продуктів. Деякі з них вирішують одні з найгостріших проблем фермерів, як-от: рівномірне зрошення земель, економна та своєчасна боротьба зі шкідниками, раціональне використання добрив тощо.

Ефективне зрошення з датчиком CropX

Достатня вологість ґрунту позитивно впливає на розвиток кореневої системи рослини, що дозволяє їй отримати більшу кількість поживних речовин і підвищує її врожайність. У країнах із низькою кількістю опадів функціонують системи зрошення, проте часто при цьому не враховується різна потреба ґрунту у воді в різних частинах поля, що призводить до надмірної вологості та вимивання корисних мікроелементів. Вирішенням зазначеної проблеми може стати використання датчиків від компанії CropX, суть роботи яких полягає в аналізі стану ґрунту на певному клаптику землі, та внесенні нормованого обсягу води.

cropx

Agrobot — заміна ручному збору полуниці

У фермерів, що займаються виробництвом м’яких ягід, значна частина витрат йде на заробітну плату збирачам, адже через ніжність ягід автоматизувати процес збирання полуниці довгий час не вдавалося. Проте в найближчому майбутньому ситуація зміниться з допомогою AGROBOT SW 6010, який не лише здатен збирати полуницю не пошкоджуючи її, але й може автоматично сортувати її по ящиках.

agrobot

Корисні комахи від Parabug

Parabug — це новий інструмент для кращого застосування біологічного контролю за сільськогосподарськими шкідниками. Parabug використовує безпілотні літальні апарати для швидкого розповсюдження корисних комах, біологічних речовин, гранул та інших сільськогосподарських матеріалів. За допомогою Parabug ви зможете вносити необхідні засоби швидко, вчасно та саме на ту ділянку, яка цього потребує.

parabug

Пастки від компанії Semios

Система датчиків Semios, розміщених по всьому полю, відслідковує кількість шкідників на певній площі, та, у випадку перевищення їх критичної кількості, надсилає відповідне повідомлення фермеру. Цікавим може бути поєднання цієї системи з розробкою Parabug — “пастки” Semios надсилають інформацію про шкідників, а Parabug направляє у заражену ділянку корисних комах для боротьби зі шкідниками.

semios

Економія добрив з Adapt-N та New Leader NL5000 G5

Значний вплив на собівартість продукції рослинництва має необхідність використання добрив, тому питання їх ефективного використання стоїть досить гостро. Аналізуючи стан ґрунту, самої сільськогосподарської культури та погодні умови, продукт від компанії Agronomic Technology Corp. — Adapt-N — дає змогу застосовувати добрива лише на необхідних ділянках й у відповідних нормам обсягах. Спіральний розкидач агрегату New Applicant NL5000 G5 Dry Applicator дозволяє забезпечити внесення мінеральних добрив із максимальною точністю, а також допомагає зберігати гранули сухого диспергованого добрива в місцях розміщення.

adapt

Технології розвиваються дуже швидкими темпами. Вони спрямовані не лише на автоматизацію діяльності, але й на підвищення її ефективності. Сучасні інновації в агросфері багато в чому випереджають можливості людини, адже вони здатні з великою точністю виявити потребу ґрунту чи рослин у добривах, засобах захисту, воді, та вирахувати їх необхідний обсяг, що дає змогу уникнути зайвих витрат і зменшити собівартість продукції. Саме тому для збереження конкурентоспроможності необхідно постійно впроваджувати новітні продукти. Проте слід пам’ятати, що інвестиції повинні бути виправданими, адже вони повинні підвищувати фінансовий результат підприємства, а не зменшувати його.