Урядова Корпорація закордонних приватних інвестицій (OPIC) США і НАЕК “Енергоатом” 14-го лютого 2018 року підписали угоду про страхування політичних ризиків на суму $250 млн щодо будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.
З метою мінімізації ризиків з обох сторін для надання окремих консультацій за проектом та проведення due diligence фінансової моделі була залучена компанія Baker Tilly.

250 млн доларів буде достатньо для будівництва першого пускового комплексу на чотири контейнери HI-STORM, три з яких призначені для відпрацьованих тепловидільних збірок з реакторів типу ВВЕР-1000. На початку червня уряд затвердив проект будівництва ЦСВЯП, згідно з яким перша черга будуватиметься 30 місяців. Під нього потрібно 4,76 млрд гривень. Загалом сховище будуватимуть у 15 етапів протягом 16,5 років. Його загальна ємність – 458 контейнерів на 16529 відпрацьованих тепловидільних збірок.

Після будівництва заводу в Чорнобильській зоні Україна не витрачатиме кошти на відправку і зберігання відпрацьованого ядерного палива до РФ.


НАЕК “Енергоатом” був визнаний компанією з гарною кредитною історією, що забезпечило облігаціям, випущеним під залучення $250 млн за даною угодою, рейтинг Аа2. Такий показник означає дуже високу кредитоспроможність та дуже низькі очікування за кредитними ризиками. 

“Це дало змогу зменшити ставку кредитування для України, а інвесторам з американського фондового ринку дало гарантії, що вони протягом тривалого 20-річного періоду матимуть можливість не тільки повернути свої кошти, але й стабільно отримувати прибуток”, – прокоментував Укрінформу підписання угоди президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський.

Президент OPIC Рей Вешборн заявив, що американська сторона зацікавлена в тому, щоб Україна набула фактичної незалежності в енергосфері. “Для Сполучених Штатів приємно допомагати Україні досягти енергетичної незалежності, забезпечуючи можливості для зберігання використаного ядерного палива в країні”, – наголосив Вешборн.

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, наголосив, що допомога з боку американського уряду та будівництво заводу дає нові можливості для розвитку співпраці зі Сполученими Штатами. “Це величезний внесок у нашу енергетичну безпеку, дуже серйозний внесок у наше стратегічне партнерство. Крім того, ми отримуємо для людей, які проживають у непростих умовах в Чорнобильській зоні робочі місця, отримуємо додаткові ресурси для відновлення екології і багато чого іншого в результаті реалізації цього проекту”, – зауважив український дипломат.