В останні роки відбувся бум рослинних дієт і дієт з високим вмістом жирів, таких як кето, а Чаша Будди стала обов’язковою частиною столу кожного, хто піклується про правильне харчування.

Ось тренди, які впливатимуть на глобальний ринок їжі цього року.

Ще більше органічних продуктів

Здавалося б, ринку органічних продуктів нікуди далі рости, але він продовжує це робити! Ще в 2016 році, за даними Forbes, ринок органічних продуктів досяг неймовірних 43 мільярди доларів, а органічна їжа становить 5,3% від усіх роздрібних продажів харчових продуктів у США.

Мабуть, найкраще популярність даного тренду показує те, що Amazon придбав цього літа за 13,7 мільярда доларів компанію Whole Foods Market — мережу супермаркетів здорового харчування, і представив їхню продукцію на Amazon Prime.

Так що є всі підстави вважати, що органічна їжа стане ще популярнішою у 2018 році.

Нові рослинні дієти

Рослинні дієти залишаються популярними, але й вони змінюються. Наприклад, джекфрут все частіше виступає замінником м’яса, а імпортери фруктів, такі як Exotic Growers, Inc., кажуть про зростання попиту на їхню продукцію.

Мішель Саймон, виконавчий директор Plant-Based Foods Association, зазначає, що в 2018 році очікується збільшення обсягу виробництва рослинних замінників м’яса, яєць і молочних продуктів, і все більше компаній вводять нові види продукції у цих категоріях.

Андреа Нордбю, шеф-кухар компанії Purple Carrot, що спеціалізується на овочевих сумішах, пророкує зміни в домашньому харчуванні: рис з овочами буде конкурувати з цвітною капустою і грибами, чималу роль зіграє так званий “рис із селери”. Також у кулінарних книгах і на столах ресторанів очікується поява таких новинок, як кокосовий бекон.

Трав’яна дієта для худоби

Люди, які віддають перевагу м’ясу, все більше турбуються про умови, в яких були вирощені тварини, і на м’ясо худоби, вигодуваної травою, спостерігається більший попит.

За даними сайту Star Tribune, продаж яловичини, вирощеної на зерновому кормі, скорочується впродовж багатьох років, а продаж “трав’яного” м’яса зросла з 17 мільйонів доларів у 2012 році до 272 мільйонів доларів у 2016 році. Ця тенденція збережеться й у 2018 році, переважно завдяки роздрібним компаніям, таким як Organic Valley і General Mills, які планують надати споживачам ще більше м’яса свійських тварин, вигодуваних травою.

Здорове дитяче харчування

Приготування власного дитячого харчування увійшло в тренд ще кілька років тому, але особливе й здорове дитяче харчування для маленьких гурманів — це нова фішка, що активно набирає обертів з 2017 року.

Наприклад, компанія Once Upon a Farm, яка виробляє дитяче харчування, пропонує безліч варіантів продукції з доставкою додому від таких брендів, як Nurturie і Raised Real.

Новий погляд на жири

У цьому році поширена думка, що насправді масло — це дуже корисно для організму. Це призвело до зростання популярності дієт, багатих жирами, таких як кето та палео. Ставлення суспільства до жирів кардинально змінилося у ліпшу сторону.

Оливкова олія відходить у минуле, поступаючись місцем маслу з морських водоростей. Як пише Washington Post, воно не розпадається за високих температур і насичене омега-9 жирними кислотами, що робить його кориснішим для здоров’я.

Їжа з рослинних відходів

Навздогін руху “від носа до хвоста”, що передбачає використання усіх частин тварини для приготування їжі — так званих субпродуктів, — розпочався рух “від кореня до стебла”. Як наслідок, підвищився попит на фрукти та овочі нетоварного вигляду й з’явилося безліч порад і прийомів використання усіх компонентів рослини: починаючи від цибулевого лушпиння у бульйоні на кістках, і до песто з морквяного бадилля.

Їстівні квіти

На думку представників бельгійської мережі супермаркетів Cora, їстівні квіти стануть компонентами в багатьох стравах — від кави та зефіру до фруктового морозива. Цю тенденцію підтверджує і харчова компанія Whole Foods, яка прогнозує, що в 2018 році квіти гібіскуса та бузини будуть у центрі кулінарної арени. А Клінт Егер, головний шеф-кухар ресторану Seventeen у Сіднеї, стверджує, що пелюстки квітів замінять зелень у складі простих і поживних гарнірів.

Близькосхідна кухня

На думку Cora, у цьому році все більшої популярності набуватиме кухня країн Близького Сходу, багата на такі продукти, як нут, квасоля, сочевиця, а також корисні спеції, наприклад, тмин, і гранат, що містить безліч антиоксидантів.

Whole Foods погоджуються із цим прогнозом. Вони відзначають, що такі спеції, як харісса і кардамон, й інші доповнення, як варення з помідорів і тахіні (кунжутна паста), займуть більш важливе місце на вашій кухні. Крім цього, східна їжа відмінно поєднується з “рослинним” трендом, оскільки, як сказано на сайті One Green Planet, багато страв цієї кухні вже “випадково вегетаріанські”.

Органічна (і смачна) функціональна їжа

Час пророщеної пшениці минув, сьогодні зростає попит на функціональну їжу: починаючи з соку холодного віджиму до адаптогенних рослин, що стимулюють імунітет. Їх можна використовувати як доповнення до звичайного меню, але з’являється все більше страв на їх основі, які не лише корисні для здоров’я, але й дуже смачні. 2018 рік принесе ще більше нових рецептів із цими дивовижними компонентами.

Індустрія їжі змушена реагувати на нові тренди харчування: і в найближчі роки корисна органічна їжа стане пріоритетним напрямом для виробників і постачальників продуктів.