За даними статистичного огляду British Petroleum нафта займає 33% світового енергоспоживання. І хоча видобуток нафти відсоток за відсотком здає позиції, компанії-гіганти продовжують добувати мільйони тонн нафти щороку.

Saudi Aramco (Дахран, Саудівська Аравія)

Одна з найдорожчих нафтових компаній в світі генерує $1 млрд доходу в день. Тільки перший публічний продаж акцій (IPO) оцінюється в неймовірних 2 трильйони доларів при ціні нафти хоча б у $75. Це в 2,5 раза більше, ніж коштує весь Apple. За іншою версією, через величезні податки (93%) і скорочення ринку у довгостроковій перспективі, ціна компанії складає всього $400 мільярдів.

Saudi Aramco, добуваючи 12,5 млн барелів на добу, виробляє 12% усієї нафти в світі, а це кожна восьма бочка.

Компанія має 261 млрд нафтових резервів, що становить близько 16% усієї нафти планети. Це в 12 разів більше найближчого конкурента по резервах, Exxon Mobil, і більше, ніж усі резерви Північної Америки.

Саудівська Аравія і Кувейт єдині країни в світі, які можуть добути барель нафти менше, ніж за $10. Це означає, що навіть при найнижчих цінах на нафту в світі, Saudi Aramco не зазнає втрат.

Скільки працівників потрібно, щоб забезпечувати роботу компанії? Близько 65 тисяч людей. І це в країні з населенням у 28 мільйонів. Крім цього, в компанії стверджують, що також дають роботу прямо або опосередковано ще 200 тис. працівникам і бажають розширити свій вплив на хімічний сектор, щоб цей обсяг зріс до 500 тис.

«Газпром» (Москва, Росія)

Найбільший у світі виробник природного газу. Компанія займається геологорозвідкою, видобутком, транспортуванням, зберіганням, переробкою і маркетингом газу та інших вуглеводнів, має найбагатші запаси природного газу в світі та видобуває 9,7 млн барелів нафти на добу.

«Газпром» має газотранспортну систему протяжністю понад 171 000 км. Це робить його власником найбільшою газотранспортної системи на земній кулі.

Компанія перемістилася з 26-го на 63-тє місце в рейтингу Fortune Global 500 після серйозних проблем у зв’язку з падінням цін на нафту та російсько-українського конфлікту.

Дохід становить $91 млрд, прибуток $12 млрд, а ринкова вартість компанії $51 млрд. Володіє активами в розмірі $265 млрд і дає роботу близько 463 тис. людей.

Exxon Mobil (Ірвінг, Техас, США)

Компанія займає 10-те місце в Fortune Global 500. Ринкова вартість Еxxon Mobil становить $339 млрд. Для забезпечення роботи цього нафтового гіганта, що видобуває 5,3 млн барелів на добу, залучено близько 73 тисяч співробітників. Компанія не залишає престижний список вже цілих 23 роки. Її доходи становлять $218 млрд на рік, а прибуток сягає $7,8 млрд. Окрім цього, компанія володіє значними активами близько $330 млрд.

Exxon Mobil інвестує в майбутнє. За останніх 5 років компанія вклала $7 млрд у розвиток практичних рішень щодо зменшення викидів вуглецю. Крім того, вона зіграла ключову роль у боротьбі з епідемією вірусу Ебола. Exxon надала нігерійському уряду експертів, матеріали та обладнання, транспорт і засоби індивідуального захисту. Компанія також відправила команду з шести осіб з Медичного коледжу Бейлора, щоб допомогти навчити нігерійських чиновників громадської охорони здоров’я й інших людей, як запобігти та лікувати смертельний вірус.

PetroChina / China National Petroleum (Пекін, КНР)

Найбільша нафтогазова компанія Китаю видобуває 2/3 всієї сирої нафти в країні і є найприбутковішою компанією Азії. Одна з двох китайських нафтогазових компаній, які входять у 10 найбільших компаній світу.

Займає 4-те місце в списку Fortune Global 500 і не зникає з нього вже більш як 16 років. Вона вже видобула більше нафти, ніж Exxon Mobil, а ринкова капіталізація компанії становить близько $208,6 млрд. Крім цього, після знаходження величезних запасів сланцевого газу в надрах Китаю, PetroChina цілком може змагатися з «Газпромом» за кількістю регіональних поставок. Дохід компанії становить $1,616,9 трлн, а активи складають $2,396,6 трлн.

Компанія бере участь у розвідці, розробці, виробництві та продажі сирої нафти й природного газу. Також займається переробкою сирої нафти та нафтопродуктів, виробництвом і маркетингом первинних нафтохімічних продуктів, похідних та інших хімічних продуктів. Компанія видобуває 4,4 млн барелів нафти на добу, а її річний прибуток сягає $7,8 млрд.

Для забезпечення роботи компанії залучено понад півтора мільйона людей. PetroChina символ безперервного глобального полювання Китаю за енергетичними ресурсами.

British Petroleum (Лондон, Великобританія)

Компанія є одним із найбільших гравців в енергетичній, нафтовій і газовій промисловості в усьому світі. Станом на 2015 рік ВР була сьомою нафтогазовою компанією світу за ринковою вартістю, що зараз становить $114,4 млрд. Дохід компанії становить $55 млрд, а прибуток $1,4 млрд.

Основна діяльність компанії, яка приносить 90% всього доходу нафтопереробка, що, як правило, охоплює обробку та остаточний розподіл палива, мастильних матеріалів і нафтопродуктів. Північна Америка та Африка є найбільш важливими регіонами для видобутку нафти BP. А добуває компанія 4,1 млн барелів нафти на добу.

Падіння цін на нафту й вибух нафтової платформи «Deepwater Horizon» перемістили компанію з 6-го місця на 12-те у рейтингу Fortune Global 500. Компанія володіє активами на суму $264 млрд, а обслуговують її роботу близько 75 тис. людей.

Royal Dutch Shell (Гаага, Нідерланди)

Найбільший з європейських нафтогазових гігантів. У 2013 році Royal Dutch Shell була першою компанією у списку Fortune Global 500. Тепер компанія знаходиться на 7-му місці. Ринкова капіталізація компанії $231 млрд.

Shell активно працює у всіх сферах нафтогазової галузі, включаючи розвідку та видобуток, переробку, дистрибуцію і маркетинг, нафтохімію, виробництво електроенергії та торгівлю. Обслуговуванням роботи величезної компанії займаються близько 90 тисяч фахівців.

Також компанія здійснює діяльність в галузі поновлюваних джерел енергії в формі біопалива й вітру. Shell працює в більш ніж 70 країнах світу, володіє активами на суму більш ніж $411 млрд, виробляє близько 3,9 млн барелів нафтового еквівалента на добу і має 44 000 автосервісів по всьому світу. Дохід компанії становить $233 млрд, а прибуток $4,5 млрд.

Chevron (Сан-Рамон, Каліфорнія, США)

Одна з найбільших корпорацій в світі, наступний американський гігант після Exxon Mobil. Серед її послуг: адміністративна, фінансова, управлінська та технічна підтримка Сполученим Штатам й іншим міжнародним дочірнім компаніям, які займаються повністю інтегрованими нафтовими операціями, хімічними операціями, видобутком корисних копалин, енергетикою та енергетичними послугами. Компанія видобуває близько 3,5 млн барелів нафти на добу.

Дохід компанії становить $110 млрд, а ринкова капіталізація $206 млрд. Chevron володіє активами на суму $260 млрд, що рятує компанію, яка зараз заробляє $497 млн.

У списку Fortune Global 500 компанія займає 45-те місце й не залишає його вже 22 роки, а в штаті компанії працюють близько 55 тис. працівників.

Total (Курбевуа, Франція)

Total займається розвідкою, розробкою, виробництвом і маркетингом нафти та газу. Компанія знаходиться на 30-му місці в списку Fortune Global 500 і є однією з найбільших у світі за рівнем доходу. Компанія видобуває 2,7 млн барелів нафти на добу, має дохід у розмірі $34,4 млрд та прибуток $2 млрд. Діяльність розділена на три основні сфери: видобуток, переробка й хімікати, маркетинг і послуги.

Нафтогазовий гігант відомий тим, що не тільки підтримує ідею про те, що клімат на планеті піддається серйозним змінам, а й всіляко намагається з цією проблемою боротися. Мільярди доларів інвестицій в розробки та придбання технологій відновлюваної енергії це підтверджують.

Компанія дає роботу понад 100 тисячам осіб, ринкова вартість сягає $126 млрд, а активи $233 млрд.

«Роснефть» (Москва, Росія)

Друга найбільша в Росії нафтогазова компанія. Як і «Газпром», належить державі й володіє активами в розмірі $193 млрд, що робить її не лише однією з найбільших нафтогазових компаній у Росії, а й однією з найбільших державних нафтогазових компаній у світі.

«Роснефть» проводить розвідку та видобуток нафти і газу на Сахаліні, у Сибірі, ​​на Тимано-Печорському родовищі й на півдні Росії, у тому числі в Чечні. Вона володіє та управляє двома нафтопереробними заводами. У Туапсе, на Чорному морі, основна увага приділяється очищенню важкої нафти з Західного Сибіру. Ще один завод у Комсомольську-на-Амурі найсхідніший нафтопереробний завод у Росії. Компанія виробляє 2,6 млн барелів нафти на добу.

У рейтингу Fortune Global 500 компанія займає 158-ме місце, хоча раніше була на 51-му. Дохід компанії становить $75 млрд, прибуток $2,7 млрд, а ринкова вартість $62 млрд. Роботу забезпечують близько 300 тис. людей.

Sinopec Group (Пекін, КНР)

Друга за обсягами видобутку нафтогазова компанія країни. Займає 3-тє місце в списку Fortune Global 500, де знаходиться вже більше ніж 18 років. Спеціалізується на виготовленні нафтопродуктів, палива й мастильних матеріалів, а також на видобутку та дослідженнях.

Кількість працівників близько 713 тис. Ринкова вартість компанії становить $757 млрд. Як державна компанія Sinopec Group контролює державні нафтогазові та нафтохімічні активи, щоб підтримувати й збільшувати їх вартість.

Компанія видобуває 1,6 млн барелів нафти на добу.

Роль Sinopec Group управління China Petroleum & Chemical Company (CPCC або Sinopec Corporation). До бренду Sinopec відноситься як Sinopec Group, так і Sinopec Corporation.

Завдяки своїй діяльності по переробці Sinopec створила найбільшу нафтохімічну галузь у Китаї й веде найбільшу мережу роздрібної торгівлі з більш ніж 30 000 АЗС в країні. Крім своєї основної діяльності, компанія також є найбільшою інжиніринговою компанією в Китаї для нафтогазової та нафтохімічної промисловості.

Sinopec це також інтегрована геофізична розвідка, буріння, експлуатація свердловин і будівництво нафтопромислового обладнання. Понад 2 400 команд зайняті по всьому світу, маючи глобальну роль з інтересами на всіх континентах, особливо в Канаді, США, Південній Америці, Африці, Іраку, країнах Перської затоки та Азії.

via