Головний потенціал будь-якої компанії – це її співробітники. Потенціал виражається в тому числі й тими знаннями і навичками, які має кожна конкретна людина. Але висока швидкість змін в усіх сферах призводить до стрімкого старіння навичок. І в результаті у працівників виникають пробіли в знаннях, що необхідні для роботи.


Те, що було актуальним півроку тому, коли ви приймали людину на роботу, зараз вже може бути непотрібним: з’явився новий софт або технологія, змінилися тренди. І якщо компанія хоче розвивати свій потенціал, їй передусім варто вкладатися в розвиток і навчання співробітників. HR-технологія, що вирішує ці питання, – управління талантами (Talent Development).


Один з аспектів розвитку талантів – навчання на робочому місці. Компанія LinkedIn провела дослідження, в якому взяли участь 4 000 фахівців, і виявила 5 трендів навчання на робочому місці.


Без розвитку гнучких навичок неможливо знайти нові рішення у бізнесі

Пріоритет у навчанні на місцях – це розвиток гнучких навичок (Soft Skills), таких як лідерство, комунікація, співпраця, тайм-менеджмент. Оскільки автоматизація всіх процесів прискорюється, саме особистісні, а не профільні навички виходять на перше місце. Вміння натискати на потрібну кнопку вже не є конкурентною перевагою на ринку праці. Знаходити вигоду в провальних ситуаціях, пропонувати системні рішення, домовлятися, бути гнучким – ось що передусім потрібно бізнесу. Знайти працівника, що швидко адаптується і критично мислить, зараз дуже складно, тому вірне рішення – розвивати ці навички у своїх співробітників.

Для прориву в бізнесі необхідно отримувати навички, що знадобляться в майбутньому

Навчання тільки тим навичкам, що потрібні сьогодні, створить проблеми. З-за швидкого старіння інформації та методів такий підхід призведе до пробілів у знаннях, які знадобляться вже завтра. Для того щоб уявляти, які компетенції мають бути у співробітника в подальшій роботі, варто приділяти достатню увагу трендсетингу – прогнозуванню тенденцій розвитку бізнесу. Працівники з навичками завтрашнього дня забезпечать прорив у бізнесі або як мінімум дозволять залишатися на рівні з конкурентами.

Час в офісі, не зайнятий роботою, можна використати для задоволення потреби в нових знаннях

Сучасна компанія має підтримувати прагнення співробітників професійно розвиватися і вчитися. Адже чим компетентніший працівник, тим корисніший він для бізнесу. До того ж 94% учасників дослідження відмітили, що довше пропрацюють в компанії, якщо вона інвестує в розвиток їхньої кар’єри.


Співробітники хочуть вчитися, щоб швидше вирішувати завдання. І можливість залучити кожного з них до навчання на робочому місці дасть відмінний результат. Адже 85% працівників визнають, що велику частину офісного дня не працюють активно, то чому б не використати цей час на задоволення потреби в нових знаннях і навичках?

Навчання онлайн дає можливість співробітникам отримувати нові навички у разі потреби

Неможливо уявити сучасне навчання без онлайну, в тому числі й навчання на робочому місці. Цей метод дозволяє задовольнити потребу співробітників у знаннях.

Більше половини учасників дослідження відмітили, що віддають перевагу навчанню у своєму темпі й у разі потреби. Онлайн-курси ідеально відповідають цим запитам: немає суворої прив’язки до часу проходження як курсу, так і окремих уроків, почати можна в будь-який момент, не чекаючи набору чергового потоку, як при традиційному навчанні.

Мотивований працівник використовуватиме свої знання і навички для розвитку компанії

Коли компанія готова інвестувати в своїх працівників, вони навчатимуться: 56% робітників згодні витрачати більше часу на навчання, якщо компанія готова відправити їх на курси. Щоб співробітник бажав отримувати нові знання і застосовувати їх в компанії, надихніть його на це. Дізнайтесь, на яке місце він претендує, і розкажіть про вплив навчання на шлях у компанії.


Допоможіть співробітникам зрозуміти, які риси їм потрібно культивувати, щоб дістатися наступного рівня своєї кар’єри. Дізнайтеся, на що вони сподіваються від можливостей навчання, і залучіть їх до участі у внесенні змін до організації процесу.

Навчання зараз – це гра на швидкість. І співробітники компанії повинні не лише успішно виконувати свою роботу, а і бути готовими до отримання нових знань і навичок, які дозволять бізнесу розвиватися: шукати і створювати нові рішення, бути гнучкими, вміти отримати вигоду із складних ситуацій. І навчання на робочому місці дає шанс кожному працівнику розвинути свій потенціал і потенціал компанії.