У той час, коли в Україні та світі спостерігається занепокоєння планами будівництва насіннєвих заводів Мonsanto — одного з лідерів виробництва генномодифікованої продукції, Міністерство сільського господарства США почало видавати дозволи на модифікацію насіння десяткам компаній. У цьому році USDA повідомило, що генномодифіковані рослини можуть розроблятися, вирощуватися та продаватися без регулювання. Офіційний представник запевнив, що міністерство сприяє інноваціям у сфері, де не бачить додаткових ризиків. В зв’язку з цим у США очікується бум стартапів у сфері розробки ГМ-рослин.

Генна модифікація дає результат набагато швидше від традиційної селекції


Якщо компанія-розробник проводить зміни в межах видалення, комбінації генів базової рослини чи додавання генів від репродуктивно сумісного родича, то ця розробка більше не матиме потреби у дозволі. Такі зміни у генетичному коді дозволять отримати більші врожаї, кращі смакові властивості, імунітет до хвороб та захист від змін клімату, а часу на виведення сортів витратиться значно менше. Якщо модифікація більш глибока — дозвіл все ж знадобиться.

Без бюрократичних обмежень на ринку з’явиться більше ГМ-продуктів


Ще декілька років тому проводити дослідження генної модифікації могли лише великі компанії, і розробки стосувалися найбільш поширених рослин — кукурудзи, сої, пшениці. Зараз генна модифікація торкнеться більшості рослин. До цього може початися розробка сортів для окремих регіонів з унікальними погодними умовами й особливостями.

У США працюють невеликі компанії, які проводять генну модифікацію рослин


Ще до скасування дозволів на розробку в США досить багато компаній займалися ГМ-рослинами. Calyxt розробляє сою, яка дає більше олії, та пшеницю з великим вмістом клітковини. Cibus виводить ріпак, стійкий до гербіцидів. Компанії сподіваються, що вихід на ринок нових компаній та академічних лабораторій сприятиме утвердженню інноваційної екосистеми та виграшу споживачів.

Великі компанії сприяють розвитку ринку


Додатково конкуренції і розвитку сприяє те, що організації, які мають багато патентів у сфері модифікації генів, серед яких Dupont Pioneer, погодилися видавати ліцензії будь-якій фірмі, що прагне займатися розробкою сільськогосподарських рослин.


Гігант ринку продуктів харчування Mars фінансує лабораторію, де розробляють какао, захищене від вірусів та хвороб, які можуть поширитися у зв’язку з глобальним потеплінням. Monsanto інвестує 125 мільйонів доларів в стартап, який працюватиме з полуницею для отримання більш солодких ягід, а також з бавовною, пшеницю та кукурудзою.

Американці не побачать, що купують ГМ-продукти Міністерство сільського господарства та Управління продовольства і медикаментів США ще не вирішили, як будуть маркуватися ГМ-продукти і чи будуть вони маркуватися взагалі. Науковці та виробники сподіваються на достовірність інформації міністра сільського господарства США про те, що генна модифікація не відрізняється від традиційних способів селекції. Тобто окремо виділяти такі продукти на полицях магазинів не потрібно.

Частка сільського господарства у ВВП України складає майже 17%, а експорт агропродукції становить 40% від загального. Наша країна вразлива до падіння цін на продукцію рослинництва, а нова ініціатива Мінсільгоспу США може сильно вплинути на об’єми виробництва та ціни. Потрібно визначитися з тим, будуть у нас бар’єри на шляху генномодифікованої продукції чи ми працюємо з нею без обмежень, і вирішувати це потрібно вже зараз.