Чисельність населення України може скоротитися майже на 8 мільйонів людей до 2030 року. Швидко виправити демографічні показники неможливо, тому для збереження економічного потенціалу країни доведеться вдаватися до інших методів. Один із них — автоматизація виробництва, яка призведе до значного зростання продуктивності праці. Які вигоди та ризики несе масове застосування роботів для компаній і економіки в цілому — дізнайтеся з цієї статті.

Компанії отримають зниження витрат і гнучкість процесів

Перше, що отримують фірми — це зниження витрат через ефект масштабу. Більші об’єми виробництва на тих самих підприємствах без додаткових будівництва, менеджменту і персоналу — вигідно, але необхідні великі ринки збуту. Тому компанії будуть виробляти більший асортимент товарів і навіть товари за індивідуальним замовленням, а використання роботів дозволить виконувати це без великих витрат. До того ж автоматизація забезпечить скорочення термінів виробництва, швидшу доставку до замовника, краще використання запасів. Додатковим бонусом стане менша залежність фірм від вимог працівників, профспілок та страйків. Україна — невеликий ринок, тому з урахуванням автоматизації інтеграція з ринком ЄС стає вкрай важливою.

Компаніям доведеться багато інвестувати

Компанії будуть вимушені піти на значні капітальні витрати. На щастя, в країнах ЄС, Японії та США ставки за кредитами знаходяться на низьких рівнях, але ті фірми, що мають короткострокові проблеми, можуть неохоче інвестувати у автоматизацію. А вона необхідна — потрібні працівники та програмне забезпечення для налаштування та використання роботів. В Україні кредит дорогий, а праця дешева, тому стимулів для автоматизації значно менше, а обійдеться вона дорожче. До того ж Україна має не найкращу репутацію стосовно захисту інвестицій.

Споживачі отримають товари за нижчими цінами, а держава — податки

Споживачі отримають кращу доступність товарів та послуг. Наприклад, ми вже маємо банкомати, які дозволили знизити витрати на персонал і забезпечили доступність банківських послуг 24/7. У зв’язку зі зменшенням витрат автоматизація призведе до зниження цін, а більша прибутковість компаній призведе до сплати додаткових податків, котрі підуть на збільшення об’ємів надання державою суспільних послуг. На ринку праці виникнуть нові професії і робочі місця, пов’язані з роботами. Для України вигоди автоматизації можуть призвести до втрати міжнародної конкурентоспроможності. Якщо наша країна не використовуватиме роботів, вона втратить виробництво.

Роботи та штучний інтелект загрожують ринку праці

У зв’язку з автоматизацією очікується зменшення рівня конкуренції. Той, хто проведе автоматизацію краще і швидше, отримає довгострокові переваги. Для ринку праці особливо важливо те, що збільшиться число безробітних, особливо серед тих, хто має низьку кваліфікацію, а зарплатня тих, хто залишиться, буде обмежена собівартістю використання роботів, що, в свою чергу, призведе до збільшення розриву між доходами багатих та бідних. Крім того, стандартна політика економічного стимулювання більше не впливатиме на рівень безробіття так, як раніше. Доведеться шукати нові шляхи.

Майбутнє автоматизації чітке, а працівників примарне

З 2 квітня 2018 року в Каліфорнії видають дозволи на тестування безпілотних автомобілів, а безпілотні вантажівки Tesla Semi перевозять перші вантажі. Під загрозою багатомільйонна армія далекобійників, таксистів, водіїв. До того ж автомобілі вже виробляються за допомогою промислових роботів, які збирають електроніку, обробляють метал та виконують багато чого іншого. Щорічне зростання використання таких роботів очікується на рівні 15%. Роботи забирають робочі місця не лише у некваліфікованих робітників. Штучний інтелект забирає роботу у трейдерів на біржі та онкологів, і, можливо через декілька років він позбавить роботи і вас.   

Автоматизація найближчими десятиліттями сильно впливатиме на економіку. Більші ВВП, прибутки та продуктивність — це добре, але як ці здобутки будуть розподілені в суспільстві та між країнами? Для України роботи — шанс вирішити одну з найбільших проблем виробництва — демографічну. Але це ще й ризик залишитися без одного з головних факторів конкурентоспроможності — дешевої робочої сили.