40 годин на тиждень співробітники вашої компанії проводять в офісі. І за допомогою грамотного проектування цього простору можливо підвищити ефективність, продуктивність і настрій кожного працівника.

Зона відпочинку знімає стрес та покращує здоров’я

Зона відпочинку в офісі може служити багатьом цілям: це місце для обідніх перерв, неформального спілкування або просто фізичного розвантаження. Від постійної роботи за комп’ютером втомлюються спина, очі, шия — і невеликі перерви збережуть здоров’я і додадуть позитиву вашим співробітникам. Основна вимога — це комфорт. Чим більше співробітників, тим більша площа повинна виділятися для таких зон.

Зони для індивідуальної роботи дозволяють більш ефективно вирішувати завдання

Open space — дуже привабливий варіант офісу. Світле, просторе приміщення, легкість комунікації між співробітниками, більша прозорість відносин. Але є у нього і недолік — відсутність усамітнення. Для вирішення деяких завдань потрібна більш спокійна, тиха обстановка: телефонні переговори, складна робота, що вимагає високої концентрації уваги. Все це важко здійснити в форматі open space. Виділяючи місце для індивідуальної роботи, ви створюєте більш продуктивне середовище для співробітників.

Сучасні технології залучають у компанію кращих співробітників

Навіть найпростіші поліпшення або зміни: більш швидкий Wi-Fi або сенсорні планшети збільшують продуктивність та ефективність. Кращі технології — ваша конкурентна перевага на ринку праці. Якщо хочете залучити професіоналів — дайте їм відповідні можливості для роботи.


Але не перестарайтеся, не кожному бізнесу потрібні надпотужні комп’ютери або офісні дрони. Виходьте з тих завдань, які вирішують ваші співробітники.

Природне освітлення підвищує працездатність

Сірий і темний офіс вганяє в тугу і депресію. Згідно з дослідженням професора Корнелльського університету Алана Хеджа, природне освітлення підвищує працездатність: працівники в офісах зі смарт-склом повідомили про зменшення сонливості на 56%. Відсутність денного світла та можливості помилуватися видом з вікна знижує здатність очей розслаблятися та відновлюватися. І крім погіршення зору це тягне за собою низьку продуктивність.

Арт-об’єкти стимулюють творчий підхід до роботи

Додавши трохи особистого в свій робочий простір співробітник стає більш мотивованим та натхненним. І не важливо, що це буде: сімейна фотографія, плакат з улюбленою цитатою чи квітучий кактус.


Не забувайте і про дизайн офісу — додайте арт-об’єкти, картини. Можливо хтось із ваших співробітників пише картини або створює незвичайні скульптури — запропонуйте розмістити їх в офісі, можна навіть організувати невелику виставку. Таке оточення пробудить у співробітниках бажання проявляти більш творчий підхід в своїй роботі.

Плануючи офіс, завжди пам’ятайте про те, наскільки сильно навколишній простір впливає на ефективність роботи будь-якої людини. Використовуйте це по максимуму, створивши зручне, красиве та сучасне робоче місце.