Designed by Freepik


Перш ніж дізнатися, чим відрізняється класний фінансовий директор, давайте з’ясуємо, чи потрібен він вам взагалі. Керівники та власники бізнесу на ранніх етапах мають тенденцію відкладати найм фінансового директора. Це може бути викликано грошовими витратами та розумінням того, що для фіндиректора на ранніх етапах розвитку компанії просто недостатньо роботи. Це правда, але з розвитком і розширенням компанії необхідність у фінансовому директорі все ж таки з’являється.

Отже, коли настав час найняти фінансового директора?

Коли складність управління операціями компанії виходить за рамки того, що може вирішити генеральний директор

Генеральному директору буває складно визнати, що він може не впоратися з дедалі зростаючим обсягом питань, які він повинен вирішувати. Але потрібно розуміти, що головне завдання генерального директора — найняти команду, яка впорається з усіма завданнями.


Безпосередньо перед раундом венчурного інвестування

Добре мати фінансового директора вже на стадії розширення. Отримання інвестицій стає набагато простішим, коли у вас є фінансовий директор із досвідом у цій сфері.


Фінансовий директор — це як другий пілот в компанії, він повинен бути орієнтованим на організацію процесів і систем в компанії та на відстеження ефективності роботи.

Що відрізняє успішного фінансового директора?

Досвід

Відмінний фінансовий директор — це той, хто пройшов через один або кілька переходів компанії з одного етапу розвитку на наступний. Він проходив через венчурне інвестування та вихід з таких проектів. На етапах запуску та розширення компанії досвід в IPO не є критичним. Природно, він повинен бути експертом у фінансах — це базова вимога, яку не варто відносити до показників успішності фінансового директора.


Стратегічна проникливість

Знайдіть фінансового директора, який не просто повідомляє про цифри, а й виводить з них ідеї і переводить ці ідеї в рекомендовані стратегічні рішення. Він повинен мати можливість вивчати дані за 2-3 роки та передбачати потенційні проблеми і перешкоди для досягнення бачення та місії компанії.


Операційна проникливість

Потрібно наймати не просто фінансового директора, а операційного фінансового директора. Це величезна різниця. Операційний фінансовий директор — це той, хто може управляти бізнесом. Він захоплений процесами побудови та системами впровадження. Його проникливість полягає в тому, щоб створити працюючу операційну панель для управління бізнесом, перш ніж ви про неї попросите.


«Немезида продажів»

Ідеальний фінансовий директор досить досвідчений, щоб знати, що єдиний спосіб перевірити достовірність прогнозів директора з продажу — висловити йому в обличчя свої сумніви в цифрах. Природною реакцією на це буде обурення директора з продажу, яке, в свою чергу, є перевіркою фінансового директора на міцність. І якщо фіндиректор пройде цей іспит, то заслужить повагу і в підсумку буде отримувати менше невиправданих сум і набагато точніші прогнози.


Підтримка та спілкування з клієнтами

Кращі фінансові директори піклуються про клієнтів своїх компаній і хочуть взаємодіяти з ними. Вони наполягають на регулярній взаємодії топ-менеджменту з клієнтами особисто.


via