Економіка Китаю розвивається безперервно. Щороку країна стає все сильнішою. Для того щоб розуміти, що відбувається, і залишатися в курсі мінливих і стрімких змін, варто поглянути на ці шість графіків, які підготував Світовий економічний форум.

1. Стрімке зростання ВВП Китаю триває

Сьогодні Китай має третину від загальних економічних ресурсів усього світу. Понад 800 млн людей піднялися над межею бідності, і країна досягла статусу “дохід вище середнього”. ВВП на душу населення в Китаї продовжує наближатися до ВВП Сполучених Штатів, незважаючи на те що за останні кілька років процес злегка уповільнився.

 

2. Акцент на якісне зростання

Китай перебуває на унікальному історичному етапі. Після десятиліть високошвидкісного зростання уряд почав фокусуватися на якісному зростанні. Владі необхідно використати існуючу програму реформ і скористатись нинішнім імпульсом зростання, щоб, як сказав Кеннеді, “зміцнити дах, поки сонце сяє”. Ключовими елементами є підтримка зростання кредитування, активізація зусиль з відновлення рівноваги розподілу економічних ресурсів у країні, збільшення ролі ринкових сил, підтримка відкритості, модернізація і розширення політичних рамок.

 

Навіть з урахуванням поступового уповільнення росту до 2030 року Китай може стати країною з найбільшою в світі економікою.

 

Quality as well as quantity

 

3. Зростання кредитування сповільнилось, але все ще залишається занадто швидким

Незважаючи на різке відновлення номінального ВВП і промислового прибутку, загальний борг нефінансового сектора, як і раніше, зростає значно швидше, ніж номінальний ріст ВВП у 2017 році.

 

Саме тоді, як співвідношення боргу корпорацій до ВВП стабілізувалось, урядові борги і особливо борг домашніх господарств зростає, що підігрівається бюджетними витратами на інвестиції та швидким зростанням іпотечних і споживчих кредитів. Може знадобитись досить тривалий період для усунення вразливостей.

 

Rising debt

 

4. Китай світовий лідер в області цифрових технологій

У Китаї налічується близько 700 млн користувачів інтернету і 282 млн “цифрових аборигенів” (користувачів інтернету віком менше 25 років), які прагнуть впроваджувати нові технології.

 

Масштаби національного ринку і правильний підхід до управління і контролю в ранні роки розвитку технологій зробили Китай глобальним лідером в таких провідних галузях, як електронна комерція і фінансові технології. Посилення позиції технологій допоможе в розбудові китайської економіки, підвищуючи її ефективність, і пом’якшить уповільнення темпу зростання, не дозволяючи відкотитись назад.

 

Rising debt

5. Китаю необхідно прискорити відновлення економічної рівноваги

Збільшення витрат на охорону здоров’я, освіту і соціальні відрахування, що фінансуються за рахунок податків на доходи, майно та викиди вуглекислого газу, сприятиме посиленню споживчої спроможності населення, скороченню нерівності в доходах і зниженню забруднення навколишнього середовища.

 

Більш комплексний підхід до структурних реформ, такий як збільшення трансфертів в регіони, що найбільше постраждали від скорочення надлишкових потужностей або боротьби із забрудненням, може допомогти зняти напругу, пов’язану з обсягами перебалансування.

 

6. Переваги швидшої реформи

На базовому рівні зростання реального ВВП у 2018 році прогнозується на рівні 6,6%, що відображає запізнілий ефект посилення внутрішнього регулювання і впливу більш м’яких іноземних вимог. У зв’язку з жорсткістю умов світового фінансового ринку і зростанням напруги в торгівлі можливі ризики ігноруються.

 

Якщо уряд зважиться на більш жорстке регулювання політичної напруги і зосередиться на якісному зростанні й посиленні ринкових позицій, короткострокове зростання буде слабшим, але довгострокове стане сильнішим і більш стійким.

 

 
 

Запропонований “проактивний” сценарій характеризується більш швидким ходом реформ, особливо реформами державних підприємств і вирішенням питання з “компаніями-зомбі”, що також прискорить зміну вектора від інвестицій до споживання. Якщо й існує ризик занадто різкого уповільнення, то тимчасовий пакет фіскальних стимулів з ресурсами для підтримки перебалансування повинен допомогти пом’якшити короткостроковий несприятливий вплив.