18% доходу від агроекспорту приносить соя

За минулий рік Україна продала 2,5 млн тонн соєвих бобів за $1 млрд. Це 18% доходу від агроекспорту.


Україна посідає 8-е місце у світі за виробництвом сої та 7-е за її експортом

Порівняно з 2016/17 МР спостерігається падіння як в експорті, так і у виробництві сої. Серед світових лідерів-виробників сої Україна посідає 8-е місце, але її частка незначна — усього 3,9 млн тонн, це 1% світового виробництва сої. На експорт іде 65% сої, що виробляється в країні, — 2,5 млн тонн.


Головний покупець української сої — Турція

Головні покупці української сої не змінилися Туреччина, Іран, Єгипет. Проте в цьому році в у зв’язку із зростаючим попитом на сою, в тому числ органічну, експорт в ЄС виріс на 54% порівняно з минулим роком і становив 0,8 млн тонн.


Засуха і заморозки скоротили врожайність сої до 2-х тонн з гектара

Незважаючи на те що у 2017/18 МР посівні площі збільшились на 7% порівняно з минулим роком і становили 2 млн га, врожайність через весняні заморозки і літню засуху знизилась до 2-х тонн з гектара. Приміром, в Туреччині цього року з 1 га знімали врожай в 4 тонни, а у США і Бразилії (лідери виробництва) — 3 тонни.



Щоб дізнатися ще більше про агросектор, завантажте нове видання інфографічного довідника “Агробізнес України”, клікнувши по банеру.



Автор довідника “Агробізнес України” — контент-маркетингове агентство Top Lead і Latifundist за підтримки партнерів: аудиторської компанії Baker Tilly, юридичної фірми Aequo та Credit Agricole Bank. Інформаційний та аналітичний партнер — BusinessViews і Latifundist.