Зміни в “Закон про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” можна умовно поділити на 4 частини.

  1. Всі підприємства (крім бюджетних) поділяються на 4 групи.

  2. Відокремлені підприємства, що становлять суспільний інтерес.

  3. Для кожної з вищезазначених груп запроваджені нові правила щодо розкриття і подання фінансової звітності.

  4. Деякі групи підприємств будуть подавати нові звіти.


Запроваджена нова класифікація підприємств

Згідно з законом, всі підприємства поділяються на групи — великі, середні, малі та мікропідприємства. Критерії розподілу прозорі й зрозумілі — балансова вартість активів, чистий дохід від реалізації та середня кількість працівників. Якщо підприємство відповідає двом з трьох критеріїв, воно належить до відповідної групи. У разі, якщо 2 роки поспіль показники компанії не відповідають критеріям групи, вона переходить в іншу групу.


Суспільний інтерес становлять великі підприємства, емітенти цінних паперів та значна частина фінансових установ

Для компаній, що становлять суспільний інтерес, встановлена вимога щодо створення бухгалтерської служби, є вимога і до головного бухгалтера, яким може бути лише людина з вищою економічною освітою, стажем відповідної роботи і відсутністю судимості. Дійсно, якщо компанія працює з широким колом осіб чи її становище може впливати на економічну ситуацію в країні чи регіоні, то її звітність має бути такою, на яку можна покластись. Додатково надійна і прозора фінансова звітність емітентів цінних паперів сприятиме розвитку фондового ринку.


Для значної кількості компаній обов’язковим стає оприлюднення звітності й аудиторського висновку

Компанії, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, великі та середні підприємства тепер зобов’язані публікувати фінансову звітність і аудиторський висновок на своїх сайтах. Роль аудиторських компаній підвищується — наявність аудиторського висновку стає обов’язковим для звітності значної кількості компаній. Але стає більшою і відповідальність аудиторів та компаній, що надають послугу ведення бухгалтерського обліку, — їхні уповноважені особи тепер мають підписувати фінансову звітність клієнтів і несуть відповідальність у разі порушень.


Новий звіт для всіх, крім малих і мікропідприємств — звіт про управління

Звіт про управління — новий звіт, який компанії повинні оприлюднювати разом з фінансовою звітністю. В ньому підприємства будуть знайомити зацікавлених осіб з ризиками, можливостями, прогнозами щодо стану фірми в майбутньому. Цей звіт буде дуже корисним для партнерів компанії — він покаже її позиції на ринку, яким є рівень її керівників і управління ризиками. Конкурентам цей звіт також буде дуже цікавим. У разі, якщо компанія подає консолідовану фінансову звітність, то і звіт про управління повинен бути консолідованим.


Деякі компанії, що займаються видобутком корисних копалин, будуть зобов’язані подавати звіт про платежі на користь держави. Податковим органам буде легше порівнювати ефективну податкову ставку цієї категорії платників податків.   


Україна, коли приєдналася до BEPS, взяла на себе зобов’язання щодо більш повного розкриття інформації, а необхідність розбудови власного фондового ринку вимагає більшого рівня довіри між державою, компаніями і громадянами. Довіра створюється багаторічною практикою надання чесної і зрозумілої інформації щодо компанії, в тому числі якісної фінансової звітності.