24 жовтня 2018 року Міністерство фінансів України та Національний банк України оприлюднили проект Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування” (далі – “Законопроект”).

Законопроект покликаний підтримати фінансову стабільність в країні в умовах переходу до вільного руху капіталу, підвищити ефективність податкового регулювання та запровадити єдині вимоги до прозорості ведення бізнесу в Україні за міжнародними стандартами.

Законопроект спрямований на втілення в Україні восьми найбільш критичних для нашої країни кроків:

  • Дія 3: розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють (КІК), і правила оподаткування таких компаній;
  • Дія 4: обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами;
  • Дія 6: запобігання зловживанням у зв’язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування;
  • Дія 7: запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва;
  • Дії 8-10: удосконалення контролю за трансфертним ціноутворенням;
  • Дія 13: правила звітності в розрізі країн для міжнародних груп компаній.

Підвищення ефективності податкового регулювання відповідно до Плану дій BEPS вкрай важливе для забезпечення фінансової стабільності в Україні в умовах переходу до вільного руху капіталу, передбаченого Законом України “Про валюту і валютні операції”.

Варто зауважити, що Законопроект передбачає поетапне введення в дію окремих положень, а також встановлюються особливості застосування певних положень протягом перехідного періоду (2019-2020рр).

Ознайомитися з проектом Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування” можна за посиланням.

Україна розпочала процес підготовки до запровадження Плану дій BEPS у 2016 році. Раніше ми писали про те що означатиме приєднання до BEPS для українського бізнесу.