В Україні ухвалено Закон “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Це наближає нашу країну до виконання умов угоди про асоціацію з ЄС та Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) — стандарту, якого дотримується 51 країна світу — з метою управління і розкриття інформації в галузях видобутку нафти, газу і інших мінеральних ресурсів.


Чому важливо забезпечити прозорість саме в цих галузях?

  1. Більшість мінеральних ресурсів є вичерпними — коли ми видобуваємо їх,  забираємо цю можливість у нащадків. Маємо знати, на що йдуть ці ресурси, чи можемо розраховувати на те, що ресурсів буде досить для переходу на відновлювані джерела енергії та організацію переробки відходів. Це надзвичайно важливо для сталого розвитку України.

  2. Видобуток корисних копалин часто пов’язаний з погіршенням стану навколишнього середовища — утворюються відходи, забруднюються повітря та вода. Місцеві громади мають знати, що доходи від розробки покладів біля їхніх осель і податки, сплачені користувачами надр, забезпечують відтворення природи, охорону здоров’я, розбудову інфраструктури.

  3. Видобувні галузі в економіці України відіграють значну роль — їх частка сягає 15% від загального випуску промисловості, до того ж стан видобування суттєво впливає на переробну промисловість, виробництво електроенергії, тепла.


Ефективне використання наявних мінеральних ресурсів вкрай важливе. Зробити підприємства більш ефективними можна за допомогою інвестицій, а щоб залучати інвестиції, необхідно надавати зрозумілі й якісні дані про галузь. Згідно з новим законом, інформацію про стан видобувних галузей інвестори, громади, держава зможуть отримати з трьох джерел — звіту про платежі на користь держави, звіту про отримані платежі та звіту ІПВГ.


Розкривати інформацію будуть і компанії, і влада

Майже всі підприємства, що мають відношення до родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, будуть надавати інформацію про свою діяльність — дослідники, видобувні компанії, продавці видобутої продукції, трубопровідні компанії, державні, комунальні підприємства і органи влади, які отримують платежі від підприємств добувної галузі, а ще Міністерство енергетики і вугільної промисловості та Держгеонадра.  


Інвестори мають отримати інформацію про стан підприємств і податкове навантаження

Звіт про платежі на користь держави надає можливість інвесторам зрозуміти, які напрями діяльності має компанія, скільки вона сплачує державі й скільки отримує від неї, податкове навантаження, кількість працівників і хто кінцевий власник. Легше буде порівнювати компанії галузі, з’ясовувати, в чому відмінності компаній, чому одна прибуткова, а інша збиткова і в якому з сегментів діяльності є потенціал для збільшення ефективності. Додатково підприємства подаватимуть аудиторський звіт.


Громади і держава зможуть зрозуміти, чи є сенс в співробітництві з видобувними підприємствами

Другим обов’язковим документом, який сприятиме прозорості галузі, стане звіт про отримані платежі. Органи влади, комунальні та державні підприємства будуть зобов’язані розкривати суми платежів, які отримали від підприємств добувної галузі, й скільки грошей вони надали таким підприємствам. Громаді буде дуже цікаво, скільки отримав місцевий бюджет за те, що громадяни дихають брудним повітрям і скільки з тих грошей пішло на лікарні, а скільки на придбання елітних позашляховиків для місцевих чиновників.


Оцінка ефективності використання надр і порівняння з іншими країнами стане можливим через аналіз звіту ІПВГ

Згідно з законом і вимогами до нашої країни з боку Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, в Україні має бути створений незалежний адміністратор, який зможе консолідувати, обробляти інформацію, надану суб’єктами господарювання, які працюють в видобувних галузях, і надавати звіт ІПВГ. За допомогою цього звіту можна буде отримати інформацію щодо поточного становища видобувної галузі, подивитись на динаміку, — згодом будуть доступні звіти щонайменше за 10 років, — та порівняти ефективність використання надр в Україні та в інших країнах, що приєдналися до ІПВГ.



Громадяни України мають знати, як витрачаються ресурси, забрані з нашої природної скарбнички. Перша наша спільна мета — ефективне використання наявних корисних копалин. Для цього необхідно забезпечити прозорість ринку, ухвалення рішень, захист інвестицій. Новий закон сприяє саме прозорості та, додатково, асоціації України і ЄС. Наступна мета — поточний баланс стану довкілля, соціуму, економіки. Не можна нехтувати природою задля недостатнього економічного ефекту, але і скорочувати робочі місяця, недоотримувати податки також недоречно. Кінцева мета — розробка довгострокової стратегії користування надрами і вихід України на траєкторію сталого розвитку.


Щоб дізнатися ще більше інформації про реформи в енергетиці країни, завантажте наш новий довідник “Енергетика України 2018”, клікнувши на банер нижче.



Довідник підготувало контент-маркетингове агентство Top Lead за підтримки Американської торговельної палати в Україні та партнерів юридичної фірми AEQUO Law Firm, аудиторської компанії Baker Tilly, енергетичної компанії ДТЕК.

Генеральний інформаційний партнер —  BusinessViews. Інформаційні партнери — “Консалтингова група А-95”, інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”, інформаційно-аналітичне видання “Енергореформа”.


Photo: Designed by Kotkoa