Ми вже писали про те, що Україна приєдналась до BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) — плану дій ОЕСР з протидії розмиванню оподатковуваної бази і виведенню прибутку з-під оподаткування.

Міністерство фінансів України опублікувало Рекомендації з реалізації плану дій з BEPS, в яких розказано, що потрібно зробити для реалізації мінімальних стандартів плану.

Мінімальні стандарти (шкідливі податкові практики, порушення угод, звітність в розрізі країн і механізм урегулювання суперечок) були створені для боротьби з проблемами у випадках, коли бездіяльність з боку однієї країни може призвести до негативних наслідків в інших країнах. Саме ці стандарти є основою реалізації BEPS і містять:

Захід 5. Пільгові податкові режими і обмін інформацією про рішення у сфері оподаткування.

Захід 6. Запобігання наданню податкових пільг у міжнародних угодах.

Захід 13. Перегляд підходу до звітів про трансфертне ціноутворення.

Захід 14. Вирішення конфліктів.


Податки — це основа існування держави. Вони потрібні для створення і підтримки інфраструктури, розвитку фундаментальних наук і культури, захисту населення і охорони правопорядку. І без дотримання правил оподаткування ми ризикуємо опинитись зовсім не у світлому майбутньому. Реалізація плану BEPS — один із способів повернути довіру до української системи оподаткування.

А щоб зрозуміти, як працюють податки в країні зараз — залиште заявку на наш новий інфографічний довідник Tax Guru, клікнувши на банер нижче. Ми надішлемо його вам, як тільки він побачить світ.