4 лютого Петро Порошенко підписав Закон щодо подовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Термін дії мораторію продовжено до 01 січня 2020 р. 

Нагадаємо, що Верховна Рада проголосувала за вказаний Закон ще 20 грудня минулого року. При цьому, багато законотворців не підтримали рішення своїх колег, і одразу після голосування у парламенті було зареєстровано постанову про скасування результатів голосування у зв’язку з численними порушеннями. Крім того, МЕРТ рекомендувало Президенту ветувати Закон про продовження мораторію на продаж земель, оскільки він гальмує створення ринку землі в Україні та зростання ВВП.

Закон від 20.12.2018 року № 2666-VIII набирає чинності з дня, наступного за датою опублікування.

Для довідки: мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення передбачає заборону на відчуження земельних ділянок і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам – учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами (п. 15 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України).