За 30 років Україна два рази повною мірою стикалася з економічними кризами світового рівня — в 2009 і в 1991 роках (в 1998-му ми ще не оговтались від кризи 1991 року). Криза 1991 року спровокувала обвал економіки, але допомогла отримати незалежність і перехід до ринку, а ось у 2009 році вона показала, що ми дуже сильно залежні від попиту і цін на експортні товари. А економічна політика уряду і прогнозування й аналіз тенденцій у світовій економіці у нас відстають від найкращих практик — український ВВП тоді скоротився майже на 15%, тоді як в середньому у світі лише на 1,7%. Тож маємо уважно слідкувати, що відбувається в світовій економіці, чого варто очікувати і які можливості й загрози виникають для України.


У США дорожчають гроші, але це не перешкоджає зростанню їхньої економіки

Ставка Федрезерву США зросла з 2016 року з 0,5% до 2,5% річних — тобо позичати в доларах стало дорожче, а інвестувати вільні кошти в держборг США більш вигідно. Але деякі компанії зі Сполучених Штатів не бажають ані купувати облігації, ані інвестувати в поточну діяльність — вони віддають перевагу покупці власних акцій, що підтримує курс цінних паперів на біржі. З одного боку, це свідчить про впевненість менеджерів у перспективах власних компаній, з іншої — про відсутність ідей для інвестування в технології, продукти, ринки тощо.

Зростання світової економіки сповільнюється

J.P. Morgan прогнозує, що зростання глобального ВВП у 2019 році сповільниться до 2,9%, при цьому США будуть зростати на 3%, а ось Єврозона лише на 1,7%. Говорити про кризу передчасно — в США безробітних лише 4%, у Німеччині 3,2%, у Великій Британії 4%, тобто темпи зростання ВВП зменшуються, але зайнятість на дуже доброму рівні — у споживачів в розвинених країнах є гроші, їх видатки підтримають світову економіку в найближчий час, а ось компаніям із США і ЄС для подальшого розвитку доведеться шукати робочі руки в інших країнах.

Європа очікує, чим закінчиться Brexit

Окрім того, що темпи зростання ВВП Єврозони відстають від США, Китаю чи Індії, для наших сусідів існує додатковий ризик — вихід Британії з ЄС. Найбільшої шкоди ця подія завдасть, якщо Brexit буде реалізовано без угоди, тобто поза сценаріями, про які домовилися політики з Брюсселя і Лондона. Це може коштувати Британії 9,3% ВВП і спровокувати глобальну кризу.

Темпи зростання ВВП Китаю зменшаться до 6,2%

Локомотив світової економіки Китай зменшує хід: після зростання на 6,6% у 2018 році в 2019-му очікується, що ВВП КНР зросте на 6,2% — найменший показник з кризового 2009 року. Експорт та імпорт “східного велетня” починають зменшуватись, а це погана новина для експортерів сировини, в тому числі для України. До того ж Китай і США ще не домовилися про тарифи і продовжують “торгову війну”, що є додатковим чинником ризику.

Ціни на більшість сировинних товарів залишаться на поточному рівні

Побоювання щодо брекзиту, сповільнення Китаю, неоднозначний стан ринків в ЄС і США викликають песимізм на ринках сировинних товарів. Для нафти прогноз від J.P. Morgan — 73 долари за барель у 2019 році та 64 долари в 2020-му, а щодо важливої для України залізної руди прогноз Світового банку 65 і 64,5 долари відповідно. На ринку агропродукції нас цікавлять пшениця і кукурудза. Для них прогноз більш позитивний — повільне збільшення ціни в найближчі 3–5 років.

Україна залишається залежною від зовнішніх ринків, а отже, збиратиме і позитив, і негатив

Спробуємо поміркувати, що несе кожен з вищезазначених трендів.


Збільшення ставки Федрезерву США відверто лякає — в минулі десятиріччя щоразу, коли гроші в США ставали дорогими, в світі починалися кризи і рецесії. Так було в 1991, 1999 і 2008 роках, після чого ставку знижували для стимулювання економіки. Світова криза, звичайно, негативно позначиться на економіці нашої країни. До того ж можна стверджувати, що кредити в доларах США для нашої держави і компаній також стануть дорожчими, що також несприятливо для економічного зростання.


Ставка Федерального фонду США


Уповільнення темпів зростання світової економіки при низькому рівні безробіття в ЄС може позитивно впливати на Україну — ми знаходимося поруч з Єврозоною, маємо дешеву робочу силу і зону вільної торгівлі, тож, якщо вдасться уникнути політичних негараздів, можна очікувати інвестиції з боку компаній, що бажають збільшити присутність на ринку Євросоюзу.


Брекзит є небезпечним для нашої країни так само, як для всієї світової економіки. Якщо він дійсно викличе шок, нам доведеться реагувати девальвацією гривні або черговий раз звертатися за допомогою до МВФ.


Охолодження економіки Китаю та торгові війни, звичайно, негативно впливають на перспективи українських експортерів, але заробітні плати китайців вже вищі за українські, тож Україна може стати привабливою для розміщення підприємств, а зменшення попиту з боку Китаю на мінеральні ресурси може викликати зниження цін, що позитивно вплине на інших імпортерів, зокрема Україну.


Нарешті, прогноз цін на сировину, що експортує Україна, стабільний, якщо вдасться зберегти обсяги, то за торговельний баланс і курс гривні можна особливо не хвилюватися.


Підсумовуючи, можна сказати, що якщо світова економіка уникне шоку, то для України зазначені тренди (крім підвищення ставок ФРС і ЄЦБ) не несуть шкоди. Важливо зберігати програму співробітництва з МВФ, політичну стабільність, продовжувати інтеграцію з економікою ЄС, яка хоч і повільно зростає, але залишається стабільною.