Реструктуризація компанії це низка заходів, спрямованих на перегляд її складових частин у зв’язку зі змінами, що відбуваються зовні або всередині бізнесу. Простіше кажучи, коли ви починаєте реструктуризацію, то демонструєте свою уважність до мінливих умов ведення бізнесу та лабільність, що дозволяє підлаштуватися під вимоги конкретного періоду.


Процес реструктуризації можна почати як самостійно, реагуючи на нові фактори, так і через реструктуризаційні зобов’язання, наприклад, банкрутство.

Щоб не доводити до останнього, варто пильно стежити за ситуацією в компанії.

Що входить у поняття реструктуризації?

Коли справа доходить до змін, може знадобитися кардинальний перегляд всіх бізнес-процесів: внутрішніх управлінських процедур, позиціонування на ринку, перерахунку кредитних зобов’язань. Але все це повинно привести компанію до збільшення прибутку і отримання максимального доходу.

Найчастіше необхідність в реструктуризації безпосередньо пов’язана з фінансовими труднощами. Більшість керівників чекають до останнього, перш ніж почати цей досить енерговитратний та складний процес, і використовують його як останній шанс не піти на дно разом зі своїм кораблем. Однак часто при такому стані справ буває вже пізно що-небудь робити.


Щоб бізнес не закінчився крахом, потрібно активно діяти якомога раніше, не чекаючи тривожних знаків. Як тільки виникають внутрішні чи зовнішні чинники, що впливають на грошовий потік, потрібно відразу ж провести аналіз і вжити заходів з нейтралізації їхнього впливу на фінансові результати компанії.


Для того щоб трохи прояснити ситуацію, даємо п’ять найяскравіших індикаторів, що вказують на потребу в реструктуризації.

1. Перспективи не виглядають багатонадійними

Напевно, компанія надає вам інформаційні та фінансові звіти, які дозволяють робити прогнози на майбутнє і відстежувати тенденції розвитку, а також спостерігати за етапами просування до поставлених цілей.

Якщо картина вимальовується невтішна, варто провести негайне коригування дій. Якщо ж і після цього мало що змінилося в кращу сторону, потрібно розширити область реструктуризації та, можливо, змінити повністю всю компанію.

2. Надлишок боргів

В останні роки отримати кредити було досить легко. Банки, приватні організації та інвестори шукали можливості заробити, віддаючи компаніям з надлишковою ліквідністю гроші під низькі процентні ставки.


У самій по собі заборгованості немає нічого страшного, якщо керувати нею розумно і не збільшувати її розмір. Однак, користуючись простотою отримання кредитів, багато компаній наростили величезні суми боргу. Для кожного бізнесу своє значення слова “величезні”, але загальним є те, що такий стан може призвести до банкрутства і примусової реструктуризації.

3. Зміна ринків

Сучасні ринки змінюються на очах. Однією з вагомих причин можна назвати розвиток онлайн-платежів. Вони проникають в усі сфери життя і здатні знищити як маленький бізнес, так і гігантів. Все більше людей вважають за краще здійснювати покупки в інтернеті, а не ходити в універмаги і торгові центри. Постійно з’являються нові конкурентні технології. Наприклад, на зміну внутрішнім авіаперельотам приходить “вертикальне таксі”, баристу і кухарів замінюють роботами, і так скрізь.


Якщо ваш бізнес опинився на ринку, який зникає або скорочується, доведеться вжити рішучих дій і переглянути всі можливі бізнес-процеси, враховуючи те, як на них впливають сучасні технології.

4. Невідповідність екологічному напряму руху

Люди нарешті схаменулися і почали піклуватися про навколишнє середовище, закликавши собі на допомогу різні технології, які збільшують ефективність роботи.

Ще 20 років тому електромобіль здавався радше цікавою і дуже дорогою концепцією, але сьогодні вони стають з кожним днем ​​все доступнішими. Великі автовиробники вже врахували ці зміни в своїх планах на майбутнє. Якщо ваш бізнес пов’язаний з бензиновими двигунами, варто як слід подумати про подальші перспективи.


Все більшої популярності набирають підприємства, що займаються збором і переробкою сміття, виробництвом екологічно чистих продуктів харчування і чистої енергії.

Всі ці варіанти варто розглянути, якщо у вас вже є необхідне обладнання, територія або схожий бізнес.

5. Зміни в законодавстві

Політична ситуація в країні напружена. Постійно вносяться зміни у вже існуюче законодавство, розробляються нові нормативно-регуляторні акти, доповнення та уточнення. Деякі з них можуть радикально вплинути на бізнес, і потрібно або адаптувати його під нові правила, або змінити курс, щоб відійти від незручних законопроектів.


У випадку з реструктуризацією варто пам’ятати, що як би не хотілося уникнути серйозних змін, іноді тільки вони здатні врятувати справу вашого життя, а часто поліпшити її й підняти на нову висоту.

via