Чи знаєте ви, що вугілля є одним з найважливіших матеріалів, що використовуються при виробництві вітрогенераторів?

Нетрадиційні джерела, які покликані максимально знизити шкідливе навантаження на довкілля, в сукупності дають навряд чи 1-2 % енергії, споживаної людством. По суті, вони є експериментальними. Проте з’явилися технології, здатні подарувати нам екологічно чисту енергію з традиційних джерел, зокрема, з вугілля. Найближчим часом вугільне паливо може стати колосальним енергоресурсом України, за умови впровадження нових екологічно чистих технологій.

Вугілля не тільки істотно доповнить ряд джерел відновлюваної енергетики, але і займе одну з ключових позицій у світі. На відміну від генерації енергії  вітросиловими і сонячними установками, використання вугільного палива істотно знижує імовірність перебоїв у енергопостачанні.

Однак для задоволення зростаючих потреб сучасного світового співтовариства в енергії доведеться задіяти всі без винятку доступні джерела. У різних країнах будуть використовуватися різні джерела енергії, залежно від умов навколишнього середовища. Ступінь доступності природних ресурсів визначає головне джерело для вироблення енергії в тій чи іншій країні. Вибір може бути зроблений як на користь вугілля, так і на користь газу, для найбільш ефективного забезпечення базисного вироблення енергії. А у багатьох випадках обидва ці джерела енергії використовуються рівною мірою. Крім того, вибір залежить не лише від доступності ресурсів, а й від того, наскільки вони безпечні у використанні. Наприклад, застосовувати ядерні технології далеко не у всіх країнах дозволено законодавством.

Енергетична ефективність

Підвищення показників ефективності вироблення енергії з вугілля є одним із найважливіших факторів у боротьбі з глобальним потеплінням. Чим вище ефективність цього процесу, тим більший  обсяг вироблення електроенергії з однієї порції вугілля і тим менше шкоди спричиняється довкіллю. Які ж існують технології збільшення ефективності вироблення енергії?

1. Уловлювання та зберігання вуглецю (CSS-технологія)

Дана технологія в майбутньому стане основним методом зниження рівня викидів СО2 в атмосферу не тільки при переробці вугілля, але і в процесі отримання енергії шляхом спалювання природного газу, а також при використанні промислових джерел. За даними звіту про перспективи світової енергетики, опублікованим Міжнародним енергетичним агентством, використання CSS-технології допоможе знизити загальний обсяг викидів СО2 в атмосферу на 22 % до 2035 року.

Зазначимо, що спроби мінімізувати вплив на навколишнє середовище і пом’якшити наслідки зміни клімату без застосування CSS-технології будуть коштувати додаткові 47 трильйонів доларів США (згідно з даними аналізу, проведеного тим же Міжнародним енергетичним агентством у рамках свого проекту «Перспективи розвитку енергетичних технологій 2010 року»).

2. Перегонка вугілля в рідке паливо (CTL-технологія)

Перетворення вугілля на рідке паливо (скраплення вугілля) дозволяє використовувати вугілля як альтернативу нафті. Таким чином, CTL-технологія може застосовуватися в країнах, які імпортують великі обсяги нафти і володіють значними запасами вугілля. Наприклад, у країнах Південної Африки паливо виробляють таким способом із 1955 року.

Паливо, отримане з використанням CTL-технології, широко застосовується у комерційних реактивних повітряних судах. На даний час близько 30 % бензину і дизельного палива, споживаного в країнах Південної Африки, виробляється з вугілля, що добувається в цій же місцевості. Сумарна продуктивність потужностей, що використовують CTL-технології, в регіоні перевищує 160 000 барелів на добу.

3. Підземна газифікація вугілля (UCG-технологія)

В останні роки інтерес до цієї технології значно виріс. Наприклад, у Китаї на сьогодні діють 30 підприємств, що застосовують UCG-технологію на різних стадіях виробництва. Індія планує перехід на дану методику для досягнення показників із переробки вугілля у 350 мільярдів тонн. Південноафриканські компанії Sasol і Eskom також мають експериментальні об’єкти, які застосовують UCG-технологію.

Безліч країн (зокрема, США, Східна і Західна Європа, Японія, Індонезія, В’єтнам, Індія, Австралія та Китай) запускають демонстраційні проекти та проводять у даній галузі дослідження.