Які наслідки для податкового планування в Україні матиме ратифікація Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром, підписана 4 липня 2013?

Які податки доведеться платити

Після підписання Закону про ратифікацію передбачається, що Конвенція набуде чинності 1 січня 2014 року. А це означає, що з наступного року компанії не зможуть більше використовувати плюси нульового оподаткування при виведенні певних видів доходів з українських компаній на Кіпр.

До цього року в Україні застосовувалося аналогічну угоду 1982 року. Воно дозволяло компаніям легально й без будь-якого оподаткування виводити через Кіпр за кордон значні суми коштів. Але зараз Україна, схоже, вступила в число держав, активно борються з ухиленням від податків, і тому посилила законодавство у цій сфері.

Отже, тепер українським компаніям, які співпрацюють з Кіпром, доведеться платити такі податки:

  • дивіденди. У загальному випадку ставка податку становитиме 15%. Але якщо компанія одержувач дивідендів володіє 20% компанії платника дивідендів (або якщо вона інвестувала в акції дочірньої компанії не менше 100 тис. євро), то ставка знижується до 5% (цей випадок детально розглянуто у статті про побудову холдингів);
  • відсотки. Ставка залишиться на рівні 0% тільки для угод за участю державних органів або для позик, застрахованих державою. У всіх інших випадках компаніям доведеться сплатити податок у 2%, якщо особа фактичний власник процентів є резидентом Кіпру;
  • роялті. При сплаті роялті за авторські права на наукові твори, патенти, торгові марки, таємні формули, процеси або інформацію, які стосуються промислового, комерційного або наукового досвіду, податок не повинен перевищувати 5% від загальної суми роялті. У всіх інших випадках стягується податок у розмірі 10% (наприклад, за використання комп’ютерних програм).

Хто має право на пільги

Згідно з Конвенцією для отримання пільг з оподаткування кіпрська компанія одержувач платежів повинна бути бенефіціарним власником української компанії. В угоді 1982 такої вимоги не було. Звідки з’явилася така вимога?

Згідно з п. 103.3 Податкового кодексу України «бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу не може бути юридична або фізична особа, навіть якщо така особа має право на отримання доходу, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником у щодо такого доходу».

Таким чином, для сплати податку на дивіденди за пільговою ставкою у 5% материнська компанії повинна володіти не менше 20% корпоративних прав дочірньої компанії. Та й у всіх інших випадках право на використання пільг мають лише компанії фактичні власники роялті, відсотків і ліцензійних платежів.

На практиці багато компаній все одно продовжуватимуть використовувати Кіпр: навіть при підвищенні ставок оподаткування, Кіпр залишається однією з найпривабливіших податкових юрисдикцій в Європі. При цьому повністю відмовитися від номінальних підрозділів на Кіпрі зможуть не всі. Однак у 2014 році на такі структури можуть звернути пильну увагу податкові органи. Тому грамотне податкове планування і ретельний аналіз при побудові холдингової структури за участі Кіпру  просто необхідні.